Μαύρη τρύπα 661 εκατ. στα έσοδα αλλά… καλύπτεται

Τίποτε δε χάθηκε ακόμη και για τον φετινό προϋπολογισμό παρά τα σοβαρά προβλήματα που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν απόκλιση εσόδων 661 εκατ. ευρώ για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, ωστόσο, εκτιμάται ότι μπορεί να καλυφθεί με την πληρωμή των φόρων για το 2011. Το μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει η μαύρη τρύπα που δημιουργούν οι οφειλές του κράτους προς τρίτους και επομένως η ρευστότητα στην αγορά δεν υφίσταται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

Το ταμειακό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο πεντάμηνο ήταν χαμηλότερο από το αναμενόμενο παρά τη μεγάλη υστέρηση εσόδων, καθώς το κράτος υποχρηματοδότησε σημαντικά τις ανάγκες του. Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα -10,9 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ κάτω από το στόχο), ενώ το πρωτογενές έλλειμμα συρρικνώθηκε στα 2,35 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ χαμηλότερο σε σχέση με το στόχο).

Η υστέρηση των εσόδων ήταν ελαφρά χαμηλότερη από την αρχικά αναμενόμενη, ήτοι στα 926 εκατ. ευρώ από 931 εκατ. ευρώ. Η καθυστέρηση στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 661 εκατ. ευρώ.  H ως άνω απόκλιση οφείλεται στην υστέρηση των εισπράξεων Φόρου Εισοδήματος (κατά 305 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω της παράτασης που δόθηκε στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 (έως τις 8 Ιουνίου 2012) και που αναμένεται να εισπραχθούν τον Ιούνιο.

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 1.493 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 1.758 εκατ. ευρώ. Η απόκλιση από τους στόχους πενταμήνου κατά 265 εκατ. ευρώ οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Ταμεία και μεγάλο μέρος της αναμένεται να καλυφθεί τον επόμενο μήνα.

Συνολικά, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19.666 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου (20.592 εκατ. Ευρώ) κατά 926 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο πεντάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 30.541 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.947 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (33.488 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα