Η ιστορία ριζοσπαστικοποίησης του «Τζιχάντι Τζον»

Η ταυτότητα του μαχητή του Ισλαμικού Κράτους που φαίνεται σε μια σειρά από ανατριχιαστικά βίντεο να εκτελεί ομήρους, αποκαλύφθηκε.

Η ριζοσπαστικοποίηση του 27χρονου Μοχάμετ Εμουάζι, του ισλαμιστή τρομοκράτη που έγινε γνωστός ως «Τζιχάντι Τζον», άρχισε μετά την κράτησή του από την αστυνομία σε ένα ταξίδι στην Τανζανία, όπως υποστηρίζουν κάποιοι. Μαζί με δύο φίλους του, ο Εμουάζι κρατήθηκε όλη τη νύχτα μετά την προσγείωσή του στη χώρα το 2009, για ένα ταξίδι υποτίθεται για σαφάρι.

Το επεισόδιο λέγεται ότι

τον έβαλε στο στόχαστρο των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας, με έναν αξιωματικό της MI5 να τον ανακρίνει για τις κινήσεις του, όταν πήγε στο Άμστερνταμ από το Νταρ ες Σαλάμ. Το επόμενο έτος, μετά την επιστροφή του στη Βρετανία, είπε στην Cage, μια αμφιλεγόμενη ομάδα για τα Ισλαμικά δικαιώματα, ότι ένιωθε «σαν φυλακισμένος στο Λονδίνο, αν και όχι σε κλουβί», που «ελέγχεται από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας».

Τώρα η Cage υποστηρίζει ότι ο Εμουάζι είναι ένας από τους πολλούς άνδρες που «η αφαίρεση των δικαιωμάτων τους μετατράπηκε σε βία», ως αποτέλεσμα μιας «κουλτούρας κακομεταχείρισης» από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας και των δυτικών παρεμβάσεων στην πλειοψηφία των μουσουλμανικών χωρών.

Ο Εμουάζι γεννήθηκε στο Κουβέιτ το 1988, από όπου πιστεύεται ότι η οικογένειά του μετακόμισε στο δυτικό Λονδίνο στις αρχές του 1990. Πήγε για να μελετήσει τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Westminster, από όπου αποφοίτησε το 2009. Το πανεπιστήμιο έχει αντιμετωπίσει ερωτήσεις για τις σχέσεις μεταξύ της φοιτητικής ένωσής του και εξτρεμιστών. Το 2011 ένας φοιτητής με διασυνδέσεις στη ριζοσπαστική ομάδα Hizb ut-Tahrir, εξελέγη πρόεδρος της ένωσης. Εκπρόσωπος του από το Πανεπιστήμιο του Westminster, δήλωσε: «Ένας Μοχάμετ Εμουάζι αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο πριν από έξι χρόνια. Αν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθείς, είμαστε συγκλονισμένοι από την είδηση», ενώ διευκρίνισε ότι συνεργάζονται με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού.

Μετά την αποφοίτησή του, ο 21χρονος τότε Εμουάζι ταξίδεψε στην Τανζανία για ένα σαφάρι μιας εβδομάδας, και προσγειώθηκε στο Νταρ ες Σαλάμ το καλοκαίρι του 2009.

Ταξίδευε μαζί με τον Αμπού Ταλίμπ, έναν άλλο Βρετανό από το δυτικό Λονδίνο, και έναν Γερμανό που είχε ασπαστεί το Ισλάμ, ονόματι Ομάρ. Οι άνδρες ανέφεραν ότι τους απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα, συνελήφθησαν και παρέμειναν σε ένα κελί για περίπου 24 ώρες.

Δεν είναι σαφές εάν τους έγινε γνωστός ο λόγος της κράτησής τους. Ωστόσο, ο Εμουάζι αργότερα ισχυρίστηκε ότι πέταξαν στο αεροδρόμιο Schipol στο Άμστερνταμ, όπου ένας αξιωματικός της MI5 τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να ταξιδέψει στη Σομαλία, εκεί όπου η ομάδα της τζιχάντ αλ-Σαμπάαμπ ελέγχει περιοχές της χώρας. Ο Εμουάζι αρνήθηκε τις κατηγορίες, επιμένοντας ότι επρόκειτο για σαφάρι στην Τανζανία. Ισχυρίστηκε ότι η ΜΙ5 προσπάθησε να τον στρατολογήσει.

Ωστόσο, ένας πρώην όμηρος είπε στην Washington Post ότι ο Τζιχάντι Τζον είχε αναγκάσει τους αιχμαλώτους του να παρακολουθήσουν βίντεο σχετικά με την αλ-Σαμπάαμπ, λέγοντας ότι είχε εμμονή με τη Σομαλία. Όταν επέστρεψε στο Λονδίνο το 2009 γνώρισε τον Ασίμ Κουρέσι, διευθυντή έρευνας στην Cage. Ο Κουρέσι ανέφερε ότι υπήρχε μία «εξαιρετικά ισχυρή ομοιότητα» μεταξύ του Εμουάζι και τους Τζιχάντι Τζον, του μασκοφόρου τζιχαντιστή που έχει εμφανιστεί στους αποκεφαλισμούς πολλών ομήρων. Πρόσθεσε επίσης για το επεισόδιο στην Τανζανία: «Ο Μοχάμετ ήταν αρκετά εκνευρισμένους από τον τρόπο που του συμπεριφέρθηκαν, θεωρώντας ότι του είχαν φερθεί πολύ άδικα».

Λίγο μετά την επιστροφή του στη Βρετανία, Ο Εμουάζι αποφάσισε να μετακομίσει στο Κουβέιτ, κάτι που έκανε, σύμφωνα με έναν φίλο του, «επειδή ήταν αναστατωμένος και ήθελε να ξεκινήσει μια ζωή κάπου αλλού». Στο Κουβέιτ είχε αρχίσει να εργάζεται σε μια εταιρεία υπολογιστών, σύμφωνα με την ηλεκτρονική αλληλογραφία του με τον Κουρέσι. Έκανε δύο ακόμα ταξίδια στο Λονδίνο. Στο δεύτερο ήλπιζε να ολοκληρώσει τα σχέδια για το γάμο του με μια γυναίκα στο Κουβέιτ.

Σε ένα email προς τον Κουρέσι τον Ιούνιο του 2010, έγραφε: «Είχα μια δουλειά που με περίμενε και έναν γάμο να κάνω». Αλλά πρόσθετε: «Νιώθω σαν φυλακισμένος, μόνο που δεν είμαι σε κλουβί, στο Λονδίνο. Ένα πρόσωπο που φυλακίστηκε και ελέγχεται από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, που με εμποδίζουν να ζω τη νέα μου ζωή στη γενέτειρα και τη χώρα μου, το Κουβέιτ». Σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, η Αάφια Σιντίκουι της αλ-Κάιντα καταδικάστηκε για την απόπειρα δολοφονίας προσωπικού των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Ο Εμουάζι εξέφρασε την συμπάθειά του, λέγοντας ότι «είχε ακούσει τα άσχημα νέα για την αδελφή μας… Αυτό θα πρέπει να μας κρατήσει πιο ενωμένους στον αγώνα για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη !!!»

Η Cage είπε ότι η τελευταία επαφή της με τον Εμουάζι ήταν όταν «προσέγγισε» τον Κουρέσι τον Ιανουάριο του 2012. Οι δυο τους συναντήθηκαν στα γραφεία της Cage στο Λονδίνο και ο Εμουάζι, σύμφωνα με τον Κουρέσι, του φάνηκε σαν «ένας νεαρός άνδρας ο οποίος ήταν έτοιμος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στον μηχανισμό του κράτους για να φέρει μια αλλαγή στην προσωπική του κατάσταση». Πίστευε ότι «είχαν γίνει πράξεις για να τον ποινικοποιήσουν και δεν είχε τρόπο να κάνει κάτι ενάντια σε αυτές τις ενέργειες», σύμφωνα με τον Κουρέσι.

Τον Ιούλιο του 2013 ο Εμουάζι βρισκόταν στη Συρία, όπου, σύμφωνα με έναν πρώην αιχμάλωτο, βοήθησε στην φύλαξη ομήρων σε μια φυλακή στο Ιντλίμπ. Από εκεί προήλθαν τα ανατριχιαστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους, που δείχνουν τον μασκοφόρο άνδρα. Σύμφωνα με την Cage, η αστυνομία επισκέφθηκε το πατρικό του σπίτι για να τους πουν ότι είχαν πληροφορίες πως ο Εμουάζι είχε ταξιδέψει στη χώρα. Η οικογένειά του είπε ότι νόμιζε πως βοηθούσε πρόσφυγες στην Τουρκία.

www.telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα