Η Γαλλία εκλέγει νέο πρόεδρο, η Ευρώπη αγωνιά

13:28 7/5/2017 - Πηγή: Antinews

Οι κάλπες άνοιξαν για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, στις οποίες οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μεταξύ του ανεξάρτητου κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και της ηγέτιδας του Εθνικού μετώπου Μαρίν Λεπέν. Οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν μια επιλογή ανάμεσα σε δύο ριζικά διαφορετικά οράματα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Ο Μακρόν, ένας 39χρονος αρχάριος πολιτικός, του οποίου το κίνημα En Marche! υπάρχει μόνο ένα έτος, είναι ένας ισχυρός υπερασπιστής

της μεταπολεμικής φιλελεύθερης τάξης και της ΕΕ. Η Λεπέν βάσισε την εκστρατεία της σε μια πλατφόρμα εθνικισμού και "ευφυούς προστατευτισμού", υποστηρίζοντας ότι η παγκοσμιοποίηση έχει πλήξει τους απλούς Γάλλους. Θέλει να εγκαταλείψει το ευρώ και να θέσει εμπόδια στο εμπόριο.

Οι εκλογές αντιπροσωπεύουν μια σημαντική δοκιμασία για τη λαϊκιστική παλίρροια που έχει κλονίσει τις δυτικές δημοκρατίες και είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην περοεδρία των ΗΠΑ και την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για Brexit. Οι εκλογές σηματοδοτούν την κορύφωση μιας βίαιης εκστρατείας που χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανείς ανατροπές, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης των παραδοσιακών υποψηφίων και την ήττα του φαβορί μέχρι πρότινος Φρανσουά Φιγίον, ο οποίος κατηγορήθηκε για κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Το τελευταίο δράμα ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν η εκστρατεία του Μακρόν αποκάλυψε ότι το En Marche! έπεσε θύμα μιας "μαζικής και συντονισμένης" κυβερνοεπίθεσης, κατά την οποία εννέα gigabytes δεδομένων στάλθηκαν online στο Pastebin, ένα site ανταλλαγής εγγράφων που επιτρέπει την ανώνυμη δημοσίευση. Τα έγγραφα, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή το βράδυ, φάνηκε να περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με emails και τα οικονομικά στοιχεία της εκστρατείας του Μακρόν. Δεν ήταν αμέσως σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος για την δημοσίευση των αρχείων.

Καθώς η εκστρατεία έφτασε στο τέλος της την Παρασκευή, ο Μακρόν φαίνεται να είναι βέβαιος ότι θα εξασφαλίσει τη νίκη, ανακοινώνοντας ότι έχει ήδη αποφασίσει ποιον θα διορίσει ως πρωθυπουργό του. Μετά από ένα εξαντλητικό τηλεοπτικό debate την Τετάρτη, οι δημοσκοπήσεις του έδωσαν ένα προβάδισμα 24 μονάδων από την Λεπέν, το μεγαλύτερο που είχε μέχρι σήμερα. Οι προεδρικές εκλογές έχουν εκθέσει βαθιές διαφορές που δύσκολα θα ξεπεραστούν.

Εάν ο Μακρόν κερδίσει, η επόμενη πρόκληση θα είναι να προσπαθήσει να κερδίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, με σκοπό να προωθήσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων. Για να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία ο Μακρόν, το En Marche! θα πρέπει να κερδίσει 290 έδρες. Μια δημοσκόπηση της Opinionway-SLPV Analytics την Πέμπτη διαπίστωσε ότι το En Marche θα μπορούσε να πάρει μεταξύ 249 και 286 έδρες τον Ιούνιο. Ωστόσο, τα υψηλά ποσοστά αποχής θα μπορούσαν να είναι υπέρ της Λεπέν, της οποίας οι υποστηρικτές είναι πιθανότερο να εμφανιστούν στις εκλογές. Ο Μακρόν το αναγνώρισε αυτό την περασμένη εβδομάδα, όταν κάλεσε τους ανθρώπους να ψηφίσουν, λέγοντας: "Στον δεύτερο γύρο, επιλέγετε τον υποψήφιο που ίσως δεν ήταν η πρώτη σας επιλογή". Η επίσημη εκστρατεία έληξε την Παρασκευή τα μεσάνυχτα. Μετά από αυτό το σημείο απαγορεύεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων και δηλώσεων από υποψηφίους, μέχρι να ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα