Η Ευρώπη στη σκιά της τρομοκρατίας

Ένας οδηγός φορτηγού εισέβαλε σε μια πολυσύχναστη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο το βράδυ της Δευτέρας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες. Η αστυνομία πιστεύει ότι είναι μια τρομοκρατική επίθεση. Ήταν το πιο πρόσφατο θανατηφόρο επεισόδιο που συνταράσσει την Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια. Πολλές πρόσφατες επιθέσεις έχουν συνδεθεί με τζιχαντιστές, και κάποιες με το Ισλαμικό Κράτος. Αν και υπήρξαν αρκετές επιθέσεις στη Γερμανία, καμία δεν ήταν μεγάλης κλίμακας. Ιδού μερικές από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις στην Ευρώπη από το

2015.

Η επίθεση στο Charlie Hebdo

Μασκοφόροι ένοπλοι που συνδέονται με την Αλ Κάιντα επιτέθηκαν στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι στις αρχές του Ιανουαρίου του 2015, σκοτώνοντας 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και τον αρχισυντάκτη, εξέχοντες σκιτσογράφους και αστυνομικούς. Οι επιτιθέμενοι, Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, σκοτώθηκαν από την αστυνομία δύο ημέρες αργότερα βορειοανατολικά του Παρισιού.

Όμηροι σε αγορά κοσέρ στο Παρίσι

Δύο ημέρες μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo, ένας δράστης που συνδέεται με το ISIS και ο σύντροφός του πήραν ομήρους σε ένα σούπερ μάρκετ κοσέρ στο Παρίσι. Σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους πριν η αστυνομία εισβάλει στο κτίριο. Ο εισβολέας, Αμεντί Κουλιμπαλί, σκοτώθηκε και ο δεύτερος διέφυγε και δεν έχει βρεθεί. Ο Κουλιμπαλί είπε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι η επίθεση ήταν "συγχρονισμένη" με εκείνη στο Charlie Hebdo.

Τρόμος και μακελειό στο Παρίσι

Μια ομάδα του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκε στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, σκοτώνοντας τουλάχιστον 130 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες σε ένα συντονισμένο κύμα εκρήξεων και ένοπλης βίας που είχε στόχο πολυσύχναστο καφέ και μια κατάμεστη αίθουσα συναυλιών. Ήταν η χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη εδώ και 11 χρόνια.

Εκρήξεις στις Βρυξέλλες

Βόμβες έπληξαν έναν τερματικό σταθμό του αεροδρομίου και ένα σταθμό του μετρό στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο το 2016, σκοτώνοντας τουλάχιστον 31 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες. Οι επιτιθέμενοι πιστεύεται ότι συνδέονται με τους διοργανωτές των επιθέσεων στο Παρίσι, και οι εκρήξεις στις Βρυξέλλες ήρθαν μια ημέρα αφού ένας από τους ανθρώπους που οργάνωσε τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, συνελήφθη εκεί.

Βρετανίδα βουλευτής, αντίθετη με το Brexit, δολοφονήθηκε

Η Τζο Κοξ, μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου, η οποία υποστήριζε τους πρόσφυγες από τη Συρία και ήταν κατά της βρετανικής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2016, λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα του Brexit. Ο Τόμας Μέιρ, ένας ακροδεξιός με ναζιστικό παρελθόν και υποστηρικτής της λευκής υπεροχής, καταδικάστηκε για τη δολοφονία τον περασμένο μήνα.

Ένα φορτηγό σκοτώνει δεκάδες στη Νίκαια

Ένας οδηγός φορτηγού εισέβαλε σε ένα πλήθος θεατών που γιόρταζαν την Ημέρα της Βαστίλης στη γαλλική πόλη Νίκαια, τον Ιούλιο του 2016, και συνέτριψε ανθρώπους οδηγώντας για περίπου δύο χιλιόμετρα, πριν οι αστυνομικοί τον σκοτώσουν. Στην επίθεση σκοτώθηκαν 84 άνθρωποι και ακρωτηριάστηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες ακόμα. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και ο επιτιθέμενος αναγνωρίστηκε ως ο Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ, ένας Τυνήσιος ο οποίος μετανάστευσε στη Γαλλία το 2005.

Επίθεση με τσεκούρι σε τρένο

Λίγες μέρες μετά την επίθεση στη Νίκαια, ένας 17χρονος Αφγανός πρόσφυγας επιτέθηκε σε επιβάτες σε ένα γερμανικό τρένο με ένα τσεκούρι και ένα μαχαίρι, στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους. Έφυγε από το τρένο αφού τραυμάτισε τέσσερα άτομα και επιτέθηκε σε ένα ακόμα άτομο έξω από το τρένο πριν σκοτωθεί αργότερα από την αστυνομία.

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Βαυαρία

Λίγες ημέρες αργότερα, ένας 27χρονος Σύριος αιτών άσυλο ανατινάχτηκε έξω από ένα μπαρ στη νότια Γερμανία, τραυματίζοντας 15 άτομα. Η έκρηξη συνέβη κοντά σε ένα μουσικό φεστιβάλ που παρακολουθούσαν περίπου 2.000 άτομα. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έσφαξαν έναν ιερέα σε εκκλησία

Δύο νεαροί άνδρες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλαν σε μια εκκλησία στη Νορμανδία κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας τον Ιούλιο, κόβοντας το λαιμό ενός 85χρονου ιερέα. Στη συνέχεια κράτησαν κάποιους ενορίτες, συμπεριλαμβανομένης και τουλάχιστον μίας μοναχής, ομήρους. Η αστυνομία εισέβαλε στην εκκλησία και σκότωσε τους δύο δράστες.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα