Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά να προχωρήσουν οι συνομιλίες του Brexit

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι "έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος" στις συνομιλίες του Brexit, ώστε οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση, η οποία θα καλύπτει το εμπόριο και τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ. Σε δήλωση, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η αξιολόγησή της βασίστηκε σε κοινή έκθεση που συμφωνήθηκε από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ νωρίς σήμερα το πρωί.

Η δήλωση είχε ως εξής: "Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι

έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος σε καθέναν από τους τρεις τομείς προτεραιότητας των δικαιωμάτων των πολιτών, στον διάλογο για την Ιρλανδία/Βόρειο Ιρλανδία και στον οικονομικό διακανονισμό, όπως ορίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ηςΑπριλίου του 2017". Η δήλωση προσθέτει ότι στον λεγόμενο λογαριασμό του Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ των 28 θα γίνουν σεβαστές από την ΕΕ των 28, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου". "Όσον αφορά στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει τη μοναδική κατάσταση στο νησί της Ιρλανδίας και έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή σκληρών συνόρων", ανέφερε η δήλωση.

Ο Γιούνκερ δήλωσε: "Είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά έχουμε κάνει μια πρώτη σημαντική πρόοδο.Είμαι ικανοποιημένος με τη δίκαιη συμφωνία που επιτύχαμε με το Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν τα 27 κράτη-μέλη συμφωνήσουν με την εκτίμησή μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο κύριος διαπραγματευτής μας Μισέλ Μπαρνιέ είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν αμέσως τις εργασίες για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων.Θα συνεχίσω να συμμετέχω πολύ στενά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθ'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να επικυρώσει την τελική συμφωνία απόσυρσης". Ο Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: "Η αξιολόγηση της Επιτροπής βασίζεται στην πραγματική και γνήσια πρόοδο που σημειώθηκε σε καθέναν από τους τρεις τομείς προτεραιότητάς μας.Συμφωνώντας σε αυτά τα ζητήματα και διευθετώντας το παρελθόν, μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε και να συζητήσουμε τη μελλοντική μας σχέση με βάση την εμπιστοσύνη".

Η συμφωνία ήρθε μετά από τρεις ημέρες έντονης διπλωματίας, αφού η συμφωνία που επετεύχθη τη Δευτέρα τορπιλήστηκε από τους κοινοβουλευτικούς συμμάχους της Μέι, τους Δημοκρατικούς της Βόρειας Ιρλανδίας. Η Μέι έφτασε στην πρωτεύουσα του Βελγίου νωρίς σήμερα το πρωί συνοδευόμενη από τον υπουργό του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, για να ολοκληρώσει ένα νέο σχέδιο συμφωνίας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ και τον κύριο διαπραγματευτή του Μπαρνιέ.Η συμφωνία έκλεισε προφορικά από τις Βρυξέλλες, το Δουβλίνο, τις άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ και -πολύ σημαντικό- από το DUP. Η Αρλίν Φόστερ, ηγέτιδα του DUP, δήλωσε στο Sky News ότι από τη Δευτέρα έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας. Ένας εκπρόσωπος της Ιρλανδίας δήλωσε: "Επιτύχαμε όλους τους στόχους μας κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της Κοινής Περιοχής Ταξιδιών, την προστασία της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και, βασικά, την εξασφάλιση ότι δεν θα υπάρξουν σκληρά σύνορα".

Το κείμενο της κοινής έκθεσης αναφέρει ότι η σχέση μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας θα πρέπει να διέπεται από τη μελλοντική εμπορική εταιρική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, η οποία πρόκειται να ρυθμιστεί στις συνομιλίες της δεύτερης φάσης. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, "το Ηνωμένο Βασίλειο θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για να αντιμετωπίσει τις μοναδικές συνθήκες της Ιρλανδίας". Εάν δεν συμφωνηθούν λύσεις, "το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει την πλήρη ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσηςπου αφορούν τη συνεργασία Βορρά-Νότου στην Ιρλανδία και τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής".Οι συντηρητικοί βουλευτές του Brexit εξέφρασαν ανησυχίες για ένα τέτοιο μέτρο. Σε μια διαβεβαίωση προς το DUP, η νέα συμφωνία περιέχει εγγυήσεις ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διασφαλίσει πως "δεν θα δημιουργηθούν νέα ρυθμιστικά εμπόδια μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου", εκτός εάν συμφωνηθεί από το εκτελεστικό μέλος της Βόρειας Ιρλανδίας και την αποκεντρωμένη συνέλευση στη Βόρεια Ιρλανδία.

Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η συμφωνία περιλαμβάνει μια ρήτρα προθεσμίας οκτώ ετών σχετικά με το ρόλο του δικαστηρίου ως τελικού διαιτητή των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ που θα ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Η συμφωνία απαιτεί από τα δικαστήρια της Βρετανίας να "λάβουν δεόντως υπόψη" τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που ελήφθησαν μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και να ζητήσουν την "ερμηνεία" του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ.Οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να προσφύγουν σε τέτοιες ερμηνείες για οκτώ χρόνια, αναφέρει η συμφωνία.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα