Η επιμήκυνση δεν αρκεί, χρειάζεται νέο «γενναίο κούρεμα»

09:53 1/8/2012 - Πηγή: Antinews

 Για την αναζήτηση του άριστου μείγματος, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών. Αντιλαμβανόμαστε ότι αναζητούνται τα μέτρα εκείνα που δεν θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω την ύφεση και την ανεργία. Περαιτέρω αναζητούνται και μέτρα που θα «πλήξουν» καίρια τους φοροδιαφεύγοντες, οι οποίοι και έχουν υποστεί ελάχιστη οικονομική φθορά από την κρίση. Μέτρα που θα αφορούν την κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας και όχι τους πολλούς της βάσης, που ήδη έχουν υποστεί απανωτά χτυπήματα στο εισόδημα τους, που πλήττονται από την ανεργία και την οικονομική δυσανεξία,

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να απεγκλωβισθεί από τον φαύλο

κύκλο λήψης μέτρων, αστοχιών, εκτροπής του Προγράμματος που αναπόφευκτα οδηγεί σε νέα μέτρα. Ένα νέο «γενναίο» κούρεμα, το οποίο και θα μετριάσει τα χρήματα που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους μοιάζει αναπόφευκτο.

Η Κυβέρνηση απέφυγε να θέσει «με το καλημέρα» το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης για λόγους τακτικής. Θεώρησε –και μάλλον ορθά- ότι προτού συνεκτιμήσει όλες τις πτυχές του δημοσιονομικού προβλήματος, ήταν πρόωρη και ριψοκίνδυνη η διαπραγμάτευση.

Πόσο βέβαιο είναι για παράδειγμα ότι η επιμήκυνση για δύο χρόνια θα έχει αποτέλεσμα και ότι η χώρα θα μπορεί απρόσκοπτα να εξυπηρετεί το χρέος της;

Περαιτέρω δόθηκε ο χρόνος και στους εταίρους να αξιολογήσουν το υπάρχον πρόγραμμα, τις εμφανείς αστοχίες, αλλά και τις εγγενείς αδυναμίες του.  Η έναρξη  των επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταίρων με στόχο να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο, θα συντελεσθεί μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τα μέτρα. Το πρόγραμμα απέτυχε και στους στόχους και στις προβλέψεις του και αναζητείται άλλο μείγμα μεταρρυθμίσεων,  κρατικής παρέμβασης, φορολογικής φιλοσοφίας. Αναζητείται στην ουσία μία διαφορετική δημοσιονομική φιλοσοφία, με μετρήσιμους στόχους και γρήγορα αποτελέσματα.

Στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες των «μεγάλων» της  Ευρωζώνης έχει ξεκινήσει η τεχνοκρατική εκπόνηση διαφόρων σεναρίων για την «επόμενη μέρα» του ελληνικού χρέους.  ωστόσο τίποτα δεν πρόκειται να ανακοινωθεί πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας. Εάν επιτευχθεί συμφωνία και κριθεί ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, οι αποφάσεις από την πλευρά των εταίρων θα πρέπει να αναμένονται μεταξύ 14 Σεπτεμβρίου (άτυπο Εurogroup στη Λευκωσία) και 18-19 Οκτωβρίου Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. . Μεταξύ των δύο παραπάνω ημερομηνιών μεσολαβεί μια ενδιάμεση συνεδρίαση του Εurogroup στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Τα σενάρια που εξετάζονται σήμερα σε είναι τρία και λαμβάνουν ως δεδομένο ότι η βαθιά ύφεση που πλήττει τη χώρα είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης, αποτέλεσμα και των μέτρων των προηγούμενων χρόνων. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται δραστικές αποφάσεις, σε συνδυασμό με τα μέτρα που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να επανέλθει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016 αντί το 2014. Η λύση αυτή έχει μεγάλο επιπλέον κόστος (30-40 δισ.

Keywords
Τυχαία Θέματα