Επίθεση στο Παρίσι: Η απίστευτη βλακεία του ISIS

Το ISIS θα καταστραφεί, αλλά η ιδεολογία τους μίσους και οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν θα τελειώσουν ποτέ, σχολιάζει ο Andrew Peek, στρατηγικός σύμβουλος του ανώτατου διοικητή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Η δολοφονία τουλάχιστον ενός αστυνομικού και ο τραυματισμός δύο άλλων από έναν ηγέτη του ISIS στο Παρίσι

την Πέμπτη ήταν ακόμη μια ακόμα τραγωδία για τη Γαλλία. Προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των γαλλικών φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν από το ISIS, από τη σφαγή του Μπατακλάν τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι την επίθεση με φορτηγό στη Νίκαια που σκότωσε 84 ανθρώπους το περασμένο καλοκαίρι.

Η Γαλλία είναι ο τέλειος στόχος για τη τζιχάντ. Είναι μια εικόνα των δυτικών απολαύσεων, από τα Ηλύσια Πεδία, όπου συνέβη η επίθεση της Πέμπτης, ως τις παραλίες της Ριβιέρας και της Νίκαιας. Έχει μια επιθετική εξωτερική πολιτική: σε αντίθεση με τις γελοίες γραμμές του Κογκρέσου από το 2003, οι Γάλλοι δεν παραδίδονται εύκολα. Επινόησαν τις τεχνικές καταστολής των εξεγέρσεων που οι αμερικανικές δυνάμεις εξέλιξαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και επιτέθηκαν ενάντια στον ισλαμικό εξτρεμισμό και τις πολιτοφυλακές στη Δυτική Αφρική. Και έχουν ένα τεράστιο μεταναστευτικό πληθυσμό, κυρίως από τις πρώην αποικίες τους στη Βόρεια Αφρική, ώριμο για στρατολόγηση από εξτρεμιστές.

Μεταξύ του επτά και εννέα τοις εκατό του πληθυσμού της Γαλλίας είναι μουσουλμάνοι, σύμφωνα με τη CIA. Σε ένα έθνος 66 εκατομμυρίων ανθρώπων, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 5 εκατομμύρια περίπου. Ακόμη και αν ένα κλάσμα αυτού του πληθυσμού υποστηρίζει τη βίαιη τζιχάντ και ένα κλάσμα αυτού του πληθυσμού ασχολείται με αυτό, η Γαλλία αντιμετωπίζει πολύ περισσότερες απειλές από όσες μπορεί να αντιμετωπίσει. Ο ύποπτος στην επίθεση της Πέμπτης φέρεται να είναι γνωστός στην αστυνομία. Το ίδιο και 15.000 άλλοι άνθρωποι, δυνητικοί τρομοκράτες, που οι υπηρεσίες ασφαλείας προφανώς παρακολουθούσαν. Η Γαλλία, ακόμη περισσότερο από την Αμερική, ποτέ δεν θα είναι ξανά ικανή να αστυνομεύσει τους δρόμους της ώστε να είναι πλήρως ασφαλείς. Η κυβέρνηση έχει κηρύξει επανειλημμένως καταστάσεις έκτακτης ανάγκης εδώ και σχεδόν δεκαοκτώ συνεχείς μήνες. Προγραμματίστηκε να λήξουν μετά τις επερχόμενες εκλογές, αλλά η απειλή της βίας από τη τζιχάντ σίγουρα δεν θα λήξει.

Από το 2014, ο βασικός φορέας των στρατών του ριζοσπαστικού Ισλάμ είναι το ISIS. Αλλά τελικά, το ISIS διώκεται και παραπαίει. Η Μοσούλη, το τελευταίο βασικό οχυρό του στο Ιράκ, περικυκλώνεται και πέφτει σιγά-σιγά στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Η Ράκα, πρωτεύουσά του, είναι επίσης περικυκλωμένη και αντιμετωπίζει μια επίθεση από Σύριους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ. Σε δώδεκα ή δεκαοκτώ μήνες, το ISIS είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σβήσει. Θα έχει κρεμαστεί στη δική του ακαμψία, επιμένοντας στον βιβλικό στίχο να πολεμά όλους τους γείτονές του ταυτόχρονα. Ακόμη και για τη Μέση Ανατολή, αυτό σημαίνει πολλούς εχθρούς, και τώρα αντιμετωπίζει την εξαφάνιση.

Δύο εβδομάδες πριν, συνέβη ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες «έσπασαν» τα έξι χρόνια παράλυσης, τιμωρώντας το συριακό καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ για την επανειλημμένη και αδικαιολόγητη χρήση χημικών όπλων. Ο Πρόεδρος Τραμπ έριξε 59 πυραύλους Τόμαχοκ στη Συρία και για μια στιγμή φάνηκε ο Τραμπ, ο μεγάλος ρεαλιστής και εραστής της σταθερότητας, θα δεσμευόταν να απομακρύνει τον Μπασάρ Άσαντ. Οι συμμαχίες των δύο βασικών αντιπάλων του ISIS τελικά θα στραφούν η μία ενάντια στην άλλη. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να μην κάνει τίποτα και να περιμένει τους εχθρούς του να πολεμήσουν.
Αντ' αυτού, το ISIS χτύπησε ξαφνικά το Παρίσι, με μια απίστευτα ηλίθια κίνηση. Αυτό δεν φαίνεται να είναι μια επίθεση μοναχικών λύκων που το Ισλαμικό Κράτος «διεκδικεί» με κάποια καθυστέρηση, αλλά μια πραγματική επιχείρηση, προγραμματισμένη και εκτελεσμένη. Ο φερόμενος ένοχος είχε ένα nom de guerre –ο Αμπού Γιουσούφ αλ-Μπελζίκι, ή Αμπού Γιουσού κατά το βέλγικο- και χρησιμοποίησε ένα AK-47, ένα όπλο πολέμου όπως αυτά που χρησιμοποίησε το ISIS για την τελευταία επίθεση στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015. Τα πυροβόλα όπλα διακινούνται μέσω των κοντινών γραμμών των λαθρεμπόρων ναρκωτικών, των εγκληματιών και των βίαιων δικτύων της τζιχάντ και δεν είναι εύκολο να αποκτηθούν.

Η ακαμψία του ISIS θα είναι και ο λόγος ανατροπής του, αλλά είναι επίσης και η δύναμή του. Πείτε το πυροδότηση ενός φονικού μηχανισμού. Η ιδεολογία ενάντια σε όλους που οδήγησε χθες στις επιθέσεις του Αμπού Γιουσούφ εναντίον των τριών αστυνομικών θα οδηγήσει τελικά στην ήττα του ISIS, αλλά θα διασφαλίσει επίσης ότι οι μελλοντικές επιθέσεις θα συνεχιστούν ανεξάρτητα. Από εκείνη τη νύχτα στο Παρίσι πριν από 17 μήνες, σκοπός ήταν η καταστροφή του ISIS. Αλλά το 2012 κανείς δεν είχε ακούσει για το Ισλαμικό Κράτος. Ο εχθρός τότε ήταν ακόμα η Αλ Κάιντα, το δίκτυο Χακάνι στο Αφγανιστάν και οι συνδεδεμένοι τζιχαντιστές στην Αραβική Χερσόνησο, τη Νιγηρία, τη Λιβύη και αλλού. Μετά το θάνατο του ISIS, οι ριζοσπάστες του πολιτικού Ισλάμ θα βρουν μια νέα σημαία και η Γαλλία θα παραμείνει ο κορυφαίος στόχος. Η ιδεολογία τους δεν θα επιτρέψει τίποτα λιγότερο.

foxnews.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα