Η άνοδος και η πτώση του Ομίλου Καρούζου

Την εποχή των «παχιών αγελάδων» ο Όμιλος Ι. Καρούζου αριθμούσε δεκάδες κραταιές εταιρίες και ακίνητα-φιλέτα σε Αττική και Κρήτη.

Το 2010, όταν η κρίση είχε αρχίσει να χτυπά το Real Estate, ο Όμιλος Ι. Καρούζου κατείχε περισσότερα από 40 ακίνητα, ενώ στις εταιρίες του συγκαταλέγονταν, μεταξύ άλλων, οι Karouzos Construction, Karouzos Development, Karouzos Investment, Karouzos Kalamakiou, Karouzos Kampraki Orfeos, Karouzos Marathonos, Karouzos Plakedias, Karouzos Properties

κ.λπ.

Στις περισσότερες από αυτές συμμετείχε και η σύζυγός του Ρεβέκκα Σκαφτούρα, ενώ δυναμική ήταν η παρουσία του ζεύγους για αρκετά χρόνια και στο χώρο της νύχτας, μέσα από τη λειτουργία πολυτελών μπαρ-ρέστοραν. Μεταξύ, δε, των μεγαλύτερων πελατών του Ομίλου ήταν οι όμιλοι Marks & Spencer, Intersport και Μαρινόπουλος.
Τα ιλιγγιώδη ποσά, όμως, για τα οποία μιλούσε και έβλεπε η αγορά, δεν ανταποκρίνονταν στην εικόνα που παρουσίαζαν οι ισολογισμοί των εταιριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2007 της Karouzos Construction, ο κύκλος εργασιών (πωλήσεις) ανερχόταν σε 5,7 εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη μόλις που υπέρβαιναν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Αντίστοιχα, ο ισολογισμός της Karouzos Real Estate του 2007 είχε κύκλο εργασιών (πωλήσεις) 6,6 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά αποτελέσματα (κέρδη) χρήσεως 945.050 ευρώ. Αρνητικά έκλεισε ο ισολογισμός του 2008 για την Karouzos Properties, αφού είχε μηδενικό κύκλο εργασιών και ζημιές χρήσεως 4.619 ευρώ.

Η πτώση του Ομίλου άρχισε με την οικονομική κρίση, όταν η φούσκα των ακριβών αγορών και των ακόμα πιο ακριβών ενοικίων άρχισε να ξεφουσκώνει. Ακολούθησε η εμπλοκή του Γιώργου Ζωγραφάκη, ο οποίος στις αρχές του 2011 απέκτησε την πλειονότητα των μετοχών του Ομίλου. Σύμφωνα, πάντως, με τον Ζωγραφάκη, ο Ομιλος, αν ακολουθείτο το σχέδιο που είχε εκπονήσει, θα είχε αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου. Σε ανακοίνωσή του, τον Φεβρουάριο του 2011, όταν πλέον είχε επέλθει ρήξη μεταξύ του ιδίου και του Γ. Καρούζου, υποστήριζε ότι «το ποσό που εκτιμάται ότι αξίζει η περιουσία του Ομίλου μετά την αξιοποίηση όλων των ακινήτων του ανέρχεται σε 1.020.255.164,00 ευρώ με την εκτίμηση των συνεργατών μας. Με την εκτίμηση των Ορκωτών Εκτιμητών αντίστοιχα ανέρχεται σε 824.735.762 ευρώ». Υπολόγιζε, μάλιστα, ότι το σύνολο των απαιτήσεων για να εξοφληθούν τράπεζες, πιστωτές, ΙΚΑ, εφορίες και να αποπερατωθούν τα έργα που είχε αναλάβει ανερχόταν σε 476.504.0000 ευρώ. Αρα, συνέχιζε, «περισσεύουν και 348.231.762 ευρώ».

Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Καρούζος είναι αδελφός του Αντώνη Καρούζου της ομώνυμης αλυσίδας ειδών ένδυσης και υπόδησης, ωστόσο, δεν είχαν και δεν έχουν καμία επιχειρηματική ή μετοχική σχέση.

 Η «σιδηρά κυρία» με το κοσμικό προφίλ

Το προφίλ της Ρεβέκκας Σκαφτούρα-Καρούζου, πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο του ομίλου, ήταν επιεικώς πολυδιάστατο. Η κομψή 44χρονη είχε ουσιαστική συμμετοχή στις επιχειρήσεις του ομίλου, καθώς ήταν αντιπρόεδρος στις περισσότερες από αυτές. Ταυτόχρονα, ήταν η καρδιά και η ψυχή των νυ

Keywords
Τυχαία Θέματα