«Η επόμενη κρίση θα οφείλεται στους baby-boomers»

«Η οικονομική «κληρονομιά» που άφησαν οι baby-boomers οδηγεί σε μια μάχη των γενεών. Ένα άλλο οικονομικό χάος δεσπόζει στον ορίζοντα. Ο αγώνας για να χωνέψουν την πρησμένη γενιά των baby boomers που γερνούν απειλεί να στραγγαλίσει την οικονομική ανάπτυξη». Αυτά υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του ο Economist.

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, οι γεννήσεις αυξήθηκαν σε όλο τον πλούσιο κόσμο. Στη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία

σημειώθηκε μια αύξηση των γεννήσεων, παρά το γεγονός ότι κορυφώθηκε σε διαφορετικά έτη. Αυτή της Αμερικής ήταν πιο έντονη. Μέχρι το 1964 τα άτομα που γεννήθηκαν μετά τον πόλεμο αντιπροσώπευαν το 41% του συνολικού πληθυσμού, σχηματίζοντας μια γενιά αρκετά μεγάλη για να ασκήσει τις δικές της πολιτικές και οικονομικές πεποιθήσεις.

Αυτοί οι boomers έχουν ζήσει μια ζωή χαρισάμενη, κερδίζοντας εύκολα μεγαλύτερα εισοδήματα από τις προηγούμενες, σε κάθε στάδιο της ηλικίας τους. Η καθαρή αύξηση της γενιάς δημιούργησε ένα δημογραφικό διαχωρισμό: την αύξηση της προσφοράς εργασίας, η οποία ενισχύθηκε από την αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων γυναικών. Οι κοινωνικές αλλαγές επίσης ευνόησαν αυτή την κατάσταση. Τα νοικοκυριά έγιναν μικρότερα, με περισσότερα εισοδήματα και λιγότερα παιδιά. Και οι boomers απολάμβαναν το προνόμιο του να είναι μια από τις πιο μορφωμένες αμερικάνικες γενιές, σε μια εποχή που η επιστροφή στην εκπαίδευση εκτινασσόταν.

Ωστόσο, αυτά τα κέρδη ήταν προσωρινά. Οι συνταξιοδοτήσεις θα αντιστρέψουν  το προηγούμενο εργατικό δυναμικό κύμα και οι νεότερες γενιές δεν θα μπορούν να επωφεληθούν από την αυξανόμενη γυναικεία εργασία. Υπάρχουν περιθώρια να αυξήσουν τα επίπεδα εκπαίδευσης, αλλά είναι πιο δύσκολο να βελτιωθεί η τύχη όσων φοιτητών βρίσκονται σε μειονεκτική θέση για ένα καλό πανεπιστημιακό πτυχίο, όπως συνέβη μετά τον πόλεμο. Εν ολίγοις, η αύξηση του εισοδήματος των boomers στηρίχθηκε σε μια σειρά από έκτακτα κέρδη.
Οι νέοι εργαζόμενοι, επίσης, δεν μπορούν να περιμένουν δεκαετίες κατά τις οποίες οι τιμές αυξάνονται, όπως συνέβη με τα χρόνια που πλούτισαν οι boomers. Οι οικονομολόγοι Zheng Liu και Mark Spiegel αποκάλυψαν το 2011 ότι οι κινήσεις του δείκτη τιμής- κερδών των μετοχών σχετίζονται στενά με τις αλλαγές στην αναλογία εργαζομένων μέσης ηλικίας και παλιών εργαζομένων, πράγμα που σημαίνει ότι ο δείκτης τιμής- κερδών είναι πιθανό να πέσει. Έχοντας ζήσει μέσα σε μια θεαματικά ανοδική αγορά, οι boomers πλέον ξεπουλούν τα περιουσιακά στοιχεία τους για να χρηματοδοτήσουν τη συνταξιοδότηση, ασκώντας πίεση στις τιμές των μετοχών και εμποδίζοντας τους νέους εργαζόμενους να πλουτίσουν. Οι boomers ξεπέρασαν την οικονομική κρίση σχετικά εύκολα. Χάρη κυρίως στην ταχεία ανάκαμψη των  χρηματιστηρίων, τα άτομα ηλικίας μεταξύ 53 και 58 είδαν μια καθαρή μείωση του πλούτου τους μόλις κατά 2,8% μεταξύ 2006 και 2010.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτή η γενιά φαίνεται να είναι σε θέση να αξιοποιεί το μέγεθός της προς πολιτικό όφελος. Οι κυβερνήσεις μείωσαν τους φορολογικούς συντελεστές σ

Keywords
Τυχαία Θέματα