Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν αναθερμαίνουν τη σχέση τους

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα συνεργαστούν σε μια νέα γενιά πολεμικών αεροσκαφών, όταν συναντήθηκαν στο Παρίσι την Πέμπτη. Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν να δώσουν αυτό που η Μέρκελ αποκάλεσε "μια νέα

ώθηση" στη διμερή τους σχέση. Η Μέρκελ δήλωσε ότι "χαιρετά" αυτό το έργο και χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να υπογραμμίσει την πρόθεση του Παρισιού και του Βερολίνου να εντείνουν τη συνεργασία τους σε στρατιωτικά θέματα.

"Αυτή είναι μια επανάσταση, αλλά δεν φοβόμαστε τις επαναστάσεις όταν είναι ειρηνικές, καλά οργανωμένες και προορίζονται να διαρκέσουν", δήλωσε ο Μακρόν. Οι ηγέτες βρέθηκαν στο Παρίσι για μια διετή συνάντηση κοινού υπουργικού συμβουλίου, μια τελετουργία της γαλλο-γερμανικής σχέσης εδώ και δεκαετίες. Η φετινή συνάντηση είχε στόχο να σημάνει για άλλη μια φορά ότι τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι επιθυμούν να ενισχύσουν μια συμμαχία που υπήρξε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης εδώ και δεκαετίες, αλλά φάνηκε να υποχωρεί σε ένα σημείο αμοιβαίας αδιαφορίας κατά τα τελευταία δέκα χρόνια.
Παρόλο που ο Μακρόν απέφυγε να προωθήσει έντονα τα σχέδια για περαιτέρω ολοκλήρωση της ευρωζώνης σε αυτό το γερμανικό έτος εκλογών, θα ήταν ευχαριστημένος από τη επιφυλακτική έγκριση της Μέρκελ για την ιδέα του να δημιουργήσει έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης. "Μπορούμε να μιλήσουμε γι' αυτό", δήλωσε η Μέρκελ, σηματοδοτώντας ότι μπορεί να δεχτεί διαπραγματεύσεις ακόμα και σε ζητήματα που ήταν ταμπού στη Γερμανία μέχρι τώρα.

Το γαλλικό γερμανικό Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας, το οποίο δημιουργήθηκε το 1988, συναντήθηκε την Πέμπτη και συμπεριέλαβε για πρώτη φορά τα υπουργεία Εσωτερικών των δύο χωρών καθώς και τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων, μια κίνηση που αποσκοπεί να δώσει έμφαση στην πρόθεση της Μέρκελ και του Μακρόν να συνεργαστούν περισσότερο στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Το νέο σχέδιο θα στοχεύσει στη δημιουργία μιας "νέας γενιάς κοινών πολεμικών αεροπλάνων", δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το μεσημεριανό γεύμα την Πέμπτη. Η ιδέα είναι ότι μακροπρόθεσμα θα χρησιμοποιηθούν και από τις δύο αεροπορικές δυνάμεις, ελπίζοντας ότι θα εξαχθούν σε όλο τον κόσμο.
Η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν επίσης να προωθήσουν το πρόγραμμα Eurodrone, το οποίο αποσκοπεί στο να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο στρατιωτικό πρόγραμμα της Ευρώπης για drones μέχρι το 2025. Δουλεύοντας παράλληλα με την Ισπανία και την Ιταλία, το πρόγραμμα σχεδιάζει να ενεργοποιήσει τα drones χρησιμοποιώντας μια διπλή μηχανή, σύμφωνα με τις δύο χώρες. Το Βερολίνο έχει υποσχεθεί ότι θα οδηγήσει την πρωτοβουλία και σκοπεύει να ξεκινήσει να προκηρύσσει συμβάσεις για ένα σύστημα που θα ανταγωνιστεί το υλικό των ΗΠΑ το 2019, σύμφωνα με κοινή δήλωση.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για στρατιωτικές αποστολές επιτήρησης του διαστήματος και να συλλέξουν δεδομένα που συλλέγονται από τα δικά τους προγράμματα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ για χρήση στις αποστολές τους σε όλο τον κόσμο. Για να εξασφαλιστεί η "στρατηγική αυτονομία" των ευρωπαϊκών στρατιωτικών εφαρμογών διαστήματος, η συμμαχία Παρισιού-Βερολίνου πρέπει επίσης να συνεργαστεί για την τοποθέτηση των δορυφόρων Galileo της ΕΕ, οι οποίοι παρέχουν μια ευρωπαϊκή εναλλακτική λύση στο αμερικανικό σύστημα GPS με υψηλό επίπεδο ασφάλειας, όπως ανέφεραν οι κυβερνήσεις.

Κατά τ' άλλα, η χθεσινή μέρα ήταν πλούσια σε συμβολικές χειρονομίες, όπως η επίσκεψη και των δύο ηγετών σε ένα κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης στο Παρίσι, όπου Γάλλοι νέοι μαθαίνουν γερμανικά. Η επίσκεψη βοήθησε τον Γάλλο πρόεδρο να υπενθυμίσει στην φιλοξενούμενή του ότι είχε ακυρώσει μια μεταρρύθμιση που είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο του πρώην Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, με σκοπό τις λιγότερες δίγλωσσες τάξεις στο γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η Μέρκελ ευχαρίστησε δημοσίως τον Μακρόν για την απόφασή του.

Όπως αναμενόταν, αμφότεροι οι ηγέτες επανέλαβαν τις δεσμεύσεις τους - τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές - για τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ανακοίνωσαν επίσης μια σειρά ερευνητικών σχεδίων που συγχρηματοδοτούνται από κοινού για το περιβάλλον και την ενέργεια. Η Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία και η Γερμανία προβαίνουν σε μεταρρυθμίσεις των αντίστοιχων εταιρικών φορολογικών συστημάτων για να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση. "Είναι περίπλοκο, αλλά θα μπορούσε να ενισχύσει την εσωτερική αγορά", πρόσθεσε.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα