Η αμερικανική σημαία υψώθηκε ξανά στην Αβάνα

Μια όμορφη ημέρα του Ιανουαρίου του 1961, τρεις πεζοναύτες βγήκαν από το κτίριο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αβάνα και κατέβασαν τη σημαία που κυμάτιζε περήφανα έξω. Ήταν μια πράξη ρουτίνας, αλλά οι συνέπειές της ήταν τεράστιες. Η σημαία της Πρεσβείας δεν υψώθηκε ποτέ ξανά.

«Δεν σκεφτόμουν κάτι ιδιαίτερο», θυμάται ο James Tracy, ο οποίος υπηρετούσε στην Πρεσβεία. «Εμείς απλά κατεβάσαμε τη σημαία». Αλλά αυτό ήταν ένα ορόσημο επίσης για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας.

Μόλις μια μέρα πριν, ο Πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ είχε ανακοινώσει ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα έπαυαν - η χαριστική βολή σε μια όλο και πιο ψυχρή σχέση.

Οι τρεις πεζοναύτες δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι θα ήταν η τελευταία φορά που η σημαία κυμάτιζε πάνω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα για 54 χρόνια. Αλλά μετά από μια ιστορική αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας αυτό το καλοκαίρι, η σημαία επέστρεψε στην Αβάνα για την επαναλειτουργία της πρεσβείας των ΗΠΑ. Την κίνηση του Αϊζενχάουερ ακολούθησε μια διαταγή του σχετικά νέου προέδρου της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, να διώξει και τους 11 διπλωμάτες των ΗΠΑ από τη χώρα.

«Υπάρχει ένα όριο σε ό,τι μπορούν να αντέξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τον αυτοσεβασμό», είπε ο Αϊζενχάουερ εκείνη την εποχή. «Έχουμε πλέον φτάσει σε αυτό το όριο». Αλλά οι πεζοναύτες που κατέβασαν τη σημαία εκείνη την 4η Ιανουαρίου εξεπλάγησαν από το αιφνίδιο κλείσιμο της πρεσβείας και από το πόσο κράτησε. «Τρία χρόνια, σκέφτηκα» δήλωσε στο CNN ο Tracy. Τόσο νόμιζε ότι θα διαρκέσει.

Ο Κέρι αναγνώρισε την μακρά αναμονή στις παρατηρήσεις του κατά την έπαρση της σημαίας την Παρασκευή. Είπε ότι οι τρεις πεζοναύτες είχαν κάνει «μια τολμηρή υπόσχεση, ότι μια μέρα θα επιστρέψουν στην Αβάνα και θα υψώσουν και πάλι τη σημαία. Εκείνη την εποχή, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο μακρινή θα ήταν εκείνη η ημέρα». «Ξέραμε ότι θα έκλεινε η πρεσβεία, αλλά δεν είχαμε ιδέα για όλο το παρασκήνιο» είπε ο τότε ο λοχίας Francis East, ο οποίος επίσης συμμετείχε στο κατέβασμα της σημαίας. «Ήταν μια θλιβερή μέρα». Ο τρίτος πεζοναύτης που συμμετείχε στο κατέβασμα της σημαίας ήταν ο Larry Morris. Όλοι θυμούνται την Αβάνα με αγάπη.

Οι τρεις στρατιώτες είπαν ότι τις ημέρες πριν από το κλείσιμο της πρεσβείας ήταν πολύ απασχολημένοι. Υπήρχαν διαβαθμισμένα έγγραφα που έπρεπε να καταστραφούν, εξοπλισμός που έπρεπε να απομακρυνθεί, προσωπικά αντικείμενα που έπρεπε να πακετάρουν - ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να προστατεύσουν την Πρεσβεία και το προσωπικό της. Την ίδια μέρα που κατέβηκε η σημαία, οι πεζοναύτες εγκατέλειψαν τη χώρα με πλοίο. Ο Morris αναγκάστηκε να αφήσει κάτι πολύτιμο πίσω του. «Ήταν μένα DeSoto του ‘49» είπε. «Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου στην Αβάνα κοιτάζοντας τα παλιά αυτοκίνητα και προσπαθώντας να το βρω!». Ο εντοπισμός ενός DeSoto σε μια πόλη όπου παντού υπάρχουν παλιά, κλασικά αυτοκίνητα του είναι μια δύσκολη υπόθεση. Ο Morris είχε την ευκαιρία να το αναζητήσει, καθώς και οι τρεις πεζοναύτες κλήθηκαν από την κυβέρνηση για την έπαρση της σημαίας τόσα χρόνια μετά.

cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
simaia pornô
Τυχαία Θέματα