Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νέες κυρώσεις για τη Ρωσία - Kαταψηφίστηκε η κατάργηση του Obamacare

Την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία υπερψήφισε με πλειοψηφία 92 υπέρ έναντι δύο κατά η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεδομένου ότι οι κυρώσεις έχουν ήδη εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία 419-3 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το επίμαχο νομοσχέδιο πηγαίνει πλέον στο γραφείο του Τραμπ, ο οποίος θα πρέπει να επιλέξει αν θα το υπογράψει ή αν θα ασκήσει βέτο.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο Τραμπ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς τα δύο σώματα του Κογκρέσου

μπορούν να το υπερκεράσουν. Ο πρόεδρος βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση όσον αφορά τη Ρωσία, καθώς ερευνάται η σχέση συνεργατών του με τη Μόσχα κατά την προεκλογική περίοδο. Έχει εκδηλώσει, επίσης, επανειλημμένα την πρόθεσή του να αναβαθμίσει τις σχέσεις με τη Μόσχα και έχει αμφισβητήσει τα συμπεράσματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για ρωσικό δάκτυλο πίσω από τις προεκλογικές κυβερνοεπιθέσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως ο Λευκός Οίκος δεν θα μπορεί να αποσύρει κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, περιορίζοντας δραστικά προοπτικές της προσπάθειας Τραμπ για αυξημένη συνεργασία με τη Ρωσία. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει πως τυχόν νέες κυρώσεις θα επιφέρουν ρωσικά αντίποινα. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και της Βορείου Κορέας, για τα εξοπλιστικά τους προγράμματα.

Η ΕΕ έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς θεωρεί ότι ενδέχεται να επηρεάσουν και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και σε μεγάλα έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Πλήγμα και με το Obamacare

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία απέτυχαν να προχωρήσουν στην κατάργηση του περίφημου Obamacare -μια προσπάθεια που κρατά επτά χρόνια. Πρόκειται για ένα ακόμα άμεσο πολιτικό πλήγμα κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Τρεις Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές -Τζον Μακέιν, Σούζαν Κόλινς και Λίζα Μαρκόφσκι- συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς κι έτσι το νομοσχέδιο κατάργησης προβλέψεων του Obamacare καταψηφίστηκε με ψήφους 49-51.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο τον Μάιο, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία απέτυχαν να συναινέσουν, με συνέπεια την κατάρρευση του. "Πρόκειται ξεκάθαρα για μία στιγμή απογοήτευσης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, μιλώντας την ολομέλεια του σώματος αμέσως μετά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

nytimes.com, telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα