Η Αίγυπτος παραμένει βυθισμένη στο χάος

19:52 3/2/2012 - Πηγή: Antinews

Τουλάχιστον δυο άτομα δολοφονήθηκαν σήμερα στο Σουέζ, όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά για να συγκρατήσει τα πλήθη των διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για την ανικανότητα των αρχών να αποτρέψουν τα πρόσφατα θανατηφόρα επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα.

Στο Κάιρο, ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του, λίγα μέτρα μακριά από το υπουργείο Εσωτερικών, όταν η αστυνομία έκανε χρήση χημικών εναντίον των διαδηλωτών.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε, όταν τον χτύπησε κατά λάθος αστυνομικό όχημα.

Οι φασαρίες στο Σουέζ ξεκίνησαν με επίθεση των διαδηλωτών εναντίον αστυνομικού τμήματος, τα χαράματα της Παρασκευής.

Λίγο νωρίτερα, εκατοντάδες πολίτες συγκρούστηκαν στο Κάιρο με δυνάμεις της αστυνομίας, στη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον της κακοδιαχείρισης του κράτους από πλευράς της στρατιωτικής κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους οργισμένοι για τον θάνατο 72 ανθρώπων σε επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στη πόλη Πορτ Σάιντ, για τα οποία κατηγορούν την αδράνεια της αστυνομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρχών, τουλάχιστον 679 άτομα τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις του Καίρου. Οι διαδηλώσεις γίνονται, για μια ακόμη φορά, στην πλατεία Ταχρίρ.

Οι Αιγύπτιοι απαιτούν να μάθουν το γιατί συνέβη ότι συνέβη στον ποδοσφαιρικό αγώνα, και ζητούν από την αστυνομία να αναλάβει την ευθύνη της όσον αφορά στον θάνατο πολλών συμπατριωτών τους. Όπως λένε, οι αστυνομικοί απλά παρακολουθούσαν τις φασαρίες, χωρίς να κάνουν κάτι για να τις εμποδίσουν.

Πολύς κόσμος δηλώνει οργισμένος με το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο, και όπως λένε, η ανικανότητα της αστυνομίας απλά οφείλεται στην γενικότερη ανικανότητα του στρατιωτικού καθεστώτος.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, ένοπλοι επιτέθηκαν σε τουριστικό λεωφορείο, και απήγαγαν δυο Αμερικανίδες τουρίστριες, μαζί με τον ξεναγό τους στην περιοχή του Σινά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για Βεδουίνους, που μέσα στο γενικότερο κλίμα της ανομίας, ληστεύουν και απαγάγουν εδώ και μήνες.

Τα σημερινά γεγονότα του Καίρου θυμίζουν έντονα τις βίαιες διαδηλώσεις της αραβικής άνοιξης, με το κέντρο της πόλης να έχει σκεπαστεί από ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού.
Τώρα, υπάρχει και έντονος φόβος για βεντέτα, που πιθανόν να ξεσπάσει, αφού μια ομάδα σκληροπυρηνικών χούλιγκανς, που είναι γνωστοί ως Ultras, ορκίστηκε να εκδικηθεί την αστυνομία, την οποία κατηγορεί ότι επέτρεψε στους αντιπάλους τους να τους επιτεθούν, θέλοντας να τους τιμωρήσει για την ενεργή συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις εναντίον του Μουμπάρακ. Μάλιστα, υποσχέθηκαν να εισβάλλουν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η πολιτεία κήρυξε τριήμερο πένθος, ενώ σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, πολλοί βουλευτές ήταν πυρ και μανία για την απουσία της αστυνομίας και την παντελή έλλειψη ασφάλειας στον μοιραίο ποδοσφαιρικό αγώνα.

Ο διορισμένος από τον στρατό πρωθυπουργός Kamal Ganzouri ανακοίνωσε πως έθεσε σε διαθεσιμότητα τον κυβερνήτη, αλλά και τους επικεφαλής των δυνάμεων ασ

Keywords
Τυχαία Θέματα