Γιατί ο Τσίπρας κάλυψε το Βαρουφάκη μετά από τόσες μέρες αμηχανίας

Η πολιτική κάλυψη που παρείχε ο Τσίπρας στο Βαρουφάκη σήμερα στη βουλή μετά από τόσες μέρες σιωπής και αφωνίας για τα όσα καταμαρτυρούνται σε βάρος του πρώην υπουργού οικονομικών για μυστικό σχέδιο επιστροφής στη δραχμή μέσω της δημιουργίας παράλληλου νομίσματος δεν ήταν καθόλου τυχαία και δεν είναι άσχετη με τα όσα διαπίστωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός

για την κατάσταση μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή κεντρική επιτροπή.

Ο Τσίπρας ουσιαστικά είναι θορυβημένος από το γεγονός τα όσα προκύπτουν για το Γιάνη Βαρουφάκη ουσιαστικά στρέφονται και εναντίον του ίδιου καθώς αποτελεί προσωπική του επιλογή και συνδιαμορφωτή της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης στην πρώτη φάση της.

Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «σχέδιο εκτάκτου ανάγκης» με εντολή δική του προκειμένου να αντιμετωπιστούν σχέδια ευρωπαϊκών κύκλων όπως του Βερολίνου και του Σόιμπλε για Grexit. Η ουσία όμως παραμένει σε ότι αφορά την πολιτική κάλυψη προς τον Βαρουφάκη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μέγαρο Μαξίμου και ειδικά ο στενότερος συνεργάτης του Τσίπρα Νίκος Παππάς βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα κατονομάστηκε περίπου ως εγκέφαλος και ενορχηστρωτής από το «δημοσιογραφικοπολιτικό ρουλεμάν», ή τουλάχιστον ως το πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να σταματήσει αυτό το ρουλεμάν αν ήθελε σύμφωνα με τα όσα είπε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Αντώνης Νταβανέλος.

Από την άλλη μεριά και συμπληρωματικά με τα παραπάνω είναι το γεγονός ότι στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου έχουν θορυβηθεί μέσω αυτών των επιθέσεων σε βάρος σειράς στελεχών όπου εκτός από το Γιάνη Βαρουφάκη, συμπεριλαμβάνονται οι Νάντια Βαλαβάνη, Παναγιώτης Λαφαζάνης (συνολικά η Αριστερή Πλατφόρμα) και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Επιπλέον ο Τσίπρας και οι συν αυτώ στο Μαξίμου δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι στη χτεσινή κεντρική επιτροπή συνάντησαν την οργή και την κατακραυγή σχεδόν του συνόλου της για το γεγονός ότι άφησαν ακάλυπτους όλους αυτούς τους συντρόφους τους.

Μάλιστα μεγάλο μέρος της αντιπαράθεσης μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατοπέδων κινήθηκε γύρω απ’ αυτές τις υποθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε επεισόδιο μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέλιου Παππά, πατέρα του υπουργού Επικρατείας με αφορμή αναφορές του Νίκου Παππά για τη σύνθεση του ΕΣΡ.

Κατά μέτωπο αντιπαράθεση είχαν οι Νίκος Φίλης και Παναγιώτης Λαφαζάνης με αφορμή φράση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που χαρακτήρισε «πραξικόπημα την ύπαρξη μυστικού plan b» και μάλιστα το προέκτεινε λέγοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει ειδικό δικαστήριο! Σημείωσε ωστόσο ότι δεν πιστεύει ότι ο Βαρουφάκης είχε τέτοιο σχέδιο και εξέφρασε την υποστήριξή του στον πρώην υπουργό παρά τις «μ@λ@κίες» -που όπως τόνισε ο Νίκος Φίλης- λέει συνεχώς, γιατί όπως κατέληξε «ο Βαρουφάκης έχει μετατραπεί σε «αιχμή του δόρατος για επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ».

Στη δική του ομιλία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τον κάλεσε να ανακαλέσει τα περί «πραξικοπήματος» για το μυστικό plan b.

Σ’ όλα αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς και τα όσα συγκλονιστικά ανέφερε ο Νάντια Βαλαβάνη όπου κατήγγειλε πως ούτε και η Αυγή δέχτηκε να δημοσιεύσει κείμενο υπογραφών από πολίτες του Ηρακλείου που εκφράζουν την συμπαράστασή τους στην ίδια με αφορμή τις επιθέσεις που δέχεται για την ανάληψη μεγάλου χρηματικού ποσού δύο μέρες πριν από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Όπως χαρακτηριστικά είπε η ίδια «ο προσωπικός μου διασυρμός ότι δήθεν αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει ηθική ανωτερότητα της Αριστεράς θα έπρεπε να σας προβληματίσει. Ζητώ τη δημόσια στήριξη όλων σας» είπε απευθυνόμενη προς τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου».

Μάλιστα στο κλείσιμο της χτεσινής κεντρικής επιτροπής ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης αναγκάστηκε να ιεραρχήσει ως πρώτιστο ζήτημα όλα τα παραπάνω και να τονίσει ότι «πρέπει να καταλήξουμε ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε βορά τους συντρόφους μας στον αντίπαλο να τους ξεσκίζει» κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου για ολόκληρο το ΣΥΡΙΖΑ.

Ύστερα απ’ όλο αυτό το εσωκομματικό τοπίο οργής για τη στάση του Μαξίμου που επιβαρύνει το σοκ από τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο ο Τσίπρας υποχρεώθηκε για να περιφρουρήσει και το δικό του πολιτικό προφίλ να παράσχει στήριξη στο Γιάνη Βαρουφάκη.

Κάλχας

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα