Τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις στη μαραθώνια «πρώτη» των θεσμών με Τσακαλώτο και Σταθάκη

17:38 31/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, η οποία διήρκεσε περίπου 6 ώρες, καθώς ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 4 το απόγευμα!

Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στη σύσκεψη συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα, αναφορικά με το πώς θα γίνονται οι συναντήσεις και πώς θα αντιμετωπίζονται προβλήματα χωρίς να «λιμνάζουν».

Σε ό,τι αφορά στα πρώτα «καυτά» μέτωπα της διαπραγμάτευσης που άνοιξαν σήμερα, αυτά μεταξύ

άλλων είναι:

1. Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, δεδομένου ότι για φέτος εκτιμάται πλέον ότι θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα.

2. Το πώς θα γίνει η ανεκαφελαιοποίηση των τραπεζών με βάση τις τελευταίες εξελίξεις. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έχουν το απόγευμα της Παρασκευής συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Στουνάρα, ενώ αργότερα θα συγκληθεί και το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας.

3. Οι ελληνικές προτάσεις για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, είναι μέσω του νέου Ταμείου να μειωθεί το χρέος και παράλληλα να ενισχυθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή την πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών δεν συζητήθηκε το θέμα της υιοθέτησης νέων προαπαιτούμενων μέτρων εντός Αυγούστου.

Επόμενο ραντεβού των εκπροσώπων των θεσμών είναι με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα