Γιατί η Τερέζα Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές

Η Τερέζα Μέι θα μπορούσε να δώσει στους Συντηρητικούς προβάδισμα 200 εδρών έναντι των Εργατικών στις πρώιμες βουλευτικές εκλογές, παίρνοντας έτσι μια σαφή εντολή για το Brexit.

Η Τερέζα Μέι έθεσε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού προκηρύσσοντας πρόωρες γενικές εκλογές στις 8 Ιουνίου. Ισχυρίστηκε ότι "ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί

η βεβαιότητα και η ασφάλεια για τα επόμενα χρόνια είναι να γίνουν αυτές οι εκλογές". Αλλά καθώς μια πιο πρόσφατη ανάλυση δείχνει ότι οι Συντηρητικοί θα μπορούσαν να κερδίσουν μέχρι και 56 έδρες, υπάρχει και ένας άλλος λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να γίνει αυτό: είναι πολύ πιθανό να μπορεί να επεκτείνει σημαντικά την πλειοψηφία του κόμματός της στη Βουλή.
Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov δίνει στους Συντηρητικούς της Τερέζα Μέι 44 τοις εκατό - σχεδόν το διπλάσιο από το 23 τοις εκατό των Εργατικών, κάτι που τους δίνει το μεγαλύτερο προβάδισμα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί το Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές;

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στην Τερέζα Μέι μεγάλη αυτοπεποίθηση στην πορεία προς τις εκλογές και θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε μια τεράστια πλειοψηφία των Συντηρητικών. Από τις 232 έδρες που κέρδισαν οι Εργατικοί στις εκλογές του 2015, οι αναλυτές εκτιμούν ότι έως και 56 θα μπορούσαν να χαθούν για τους Συντηρητικούς - δίνοντας στη Μέι μια πλειοψηφία 68 εδρών.

Αυτό συγκρίνεται με την πλειοψηφία των εδρών του Ντέιβιντ Κάμερον το 2015. Οι πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές έδειξαν ότι οι Εργατικοί έχουν χάσει τον έλεγχο σε περιοχές όπου είχαν κατά παράδοση μια σταθερή βάση. Οι εκλογές στο Κόουπλαντ τον Φεβρουάριο είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν την έδρα στην Κάμπρια για πρώτη φορά, μια τεράστια απώλεια για το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν. Στον απόηχο αυτού του αποτελέσματος, ο Μάρτιν Μπάξτερ της Electoral Calculus προέβλεψε ότι παρόμοιες διακυμάνσεις σε ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να κερδίσουν οι Συντηρητικοί μέχρι και 56 έδρες περισσότερες από τους Εργατικούς. Αυτό θα αφήσει τους Εργατικούς με 176 έδρες και θα δώσει στους Συντηρητικούς ένα τεράστιο προβάδισμα της τάξης των 200 εδρών.

Η κακή πορεία του Κόρμπιν στις δημοσκοπήσεις

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν προσπαθεί να ανέβει στις δημοσκοπήσεις από τότε που εκλέχτηκε στην ηγεσία των Εργατικών, με το λαό να θεωρεί συνεχώς τη Μέι καλύτερη Πρωθυπουργό. Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων των Εργατικών, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια αρνητική άποψη για τον Κόρμπιν. Σε αντίθεση με τις θετικές αξιολογήσεις για την πρωθυπουργό, περίπου το 46 τοις εκατό των ψηφοφόρων των Εργατικών έχουν αρνητική άποψη για τον Κόρμπιν, σε σύγκριση με το 44 τοις εκατό που σκέφτονται θετικά.

Τι γίνεται με τα άλλα κόμματα;

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ελπίζουν να στηριχθούν σε ορισμένα πρόσφατα θετικά εκλογικά αποτελέσματα στις επερχόμενες εκλογές. Μετά την επιτυχή έκβαση των ενδιάμεσων εκλογών στο Ρίτσμοντ Παρκ, νικώντας τον Ζακ Γκόλντσμιθ στο τέλος του περασμένου έτους, σήμερα τα ποσοστά του είναι στο 12 τοις εκατό.
Αυτό θα αποτελούσε μια μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το 7,9% που έλαβαν το 2015.

Το UKIP από την άλλη πλευρά έχει χαμηλά ποσοστά στην μετά το δημοψήφισμα για το Brexit εποχή. Μετά την παραίτηση του Νάιτζελ Φάρατζ, η πορεία του κόμματος παραπαίει υπό τον Πολ Νάταλ. Δεν κατάφεραν να προκαλέσουν πλήγμα στους Εργατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές του Στόουκ Σέντραλ τον Φεβρουάριο και είναι αυτήν την περίοδο στο 10 τοις εκατό -έφτασαν 12,7 τοις εκατό το 2015. Σε ένα κλίμα όπου η Μέι επέλεξε ένα σκληρό Brexit, το UKIP μπορεί κάλλιστα να προσπαθήσει να πετύχει τα υψηλά ποσοστά που έφτασε πριν από δύο χρόνια

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα