Για σκληρό Brexit ετοιμάζονται οι ηγέτες της Ευρώπης

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι ένα "σκληρό Brexit" είναι πιθανόν ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν μελλοντικές λαϊκιστικές εξεγέρσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σκληρή γραμμή των 27 έρχεται τη στιγμή που ο Νάιτζελ Φάρατζ προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, θα μπορούσε να προκαλέσει μια πολύ εντονότερη πολιτική αίσθηση από το Brexit, κερδίζοντας τις προεδρικές εκλογές την ερχόμενη άνοιξη στη Γαλλία

- ένα αποτέλεσμα που θα σήμαινε "το τέλος του παιχνιδιού" για τα 60 χρόνια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, το να δοθούν στη Βρετανία ευνοϊκοί όροι εξόδου θα μπορούσε να αποτελέσει έναν υπαρξιακό κίνδυνο για την ΕΕ, δεδομένου ότι θα ενθαρρύνει παρόμοιες απαιτήσεις από άλλες χώρες με σημαντικά ευρωσκεπτικιστικά κινήματα. Ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε στον Observer: "Αν οι Βρετανοί δεν είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με την ελεύθερη κυκλοφορία, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το Brexit είναι το σκληρό Brexit. Διαφορετικά, θα φανεί ότι υποχωρούμε σε μια χώρα που αποχωρεί. Αυτό θα ήταν μοιραίο".

Η τελευταία παρέμβαση του Φάρατζ τροφοδοτεί τους φόβους στην Ευρώπη, ότι τα αντιευρωπαϊκά κινήματα έχουν αποκτήσει μια επικίνδυνη δυναμική σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, μετά το προηγούμενο που δημιουργήθηκε από το δημοψήφισμα του Brexit. Ο ηγέτης του UKIP, ο οποίος προέβλεψε τόσο το αποτέλεσμα του Brexit όσο και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι ενώ Λεπέν ήταν ακόμη πιο πιθανό να είναι η αντίπαλος ενός συστημικού υποψήφιου τον επόμενο Μάιο, τώρα επιπλέον πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά και το ενδεχόμενο να είναι η πιθανή επικεφαλής του κράτους. "Θα κερδίσει καθαρά στο δεύτερο γύρο. Και μετά από όσα έχουν συμβεί και αλλού, μόνο ένας ανόητος θα έλεγε ότι δεν θα είχε καμία πιθανότητα να κερδίσει. Η Γαλλία είναι μια βαθιά, έντονα δυσαρεστημένη χώρα. Αν κερδίσει, το παιχνίδι τελείωσε για την ΕΕ".

Η Λεπέν έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να βγάλει τη Γαλλία από το ευρώ και την ΕΕ. Η σκληροπυρηνική προσέγγιση της συμφωνήθηκε και από τα 27 κράτη-μέλη του μπλοκ. Σε συνεννόηση, τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ θα αρνηθούν να χορηγήσουν πρόσβαση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά, εκτός εάν το Λονδίνο συμφωνήσει με τους κανόνες της, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, των κεφαλαίων, των υπηρεσιών και της εργασίας.

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, είπε στον Observer ότι ήθελε να βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά, αν δεν υπάρχει η προθυμία να αποδεχθεί τους κανόνες της ΕΕ, δεν υπάρχει και καμία ελπίδα. "Είμαι πραγματικά έτοιμος να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα, αλλά αν [η βρετανική θέση είναι] όχι, όχι, όχι, τότε κι εγώ θα πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος". Ο αντιπρόεδρος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ, πρόσθεσε: "Δεν μπορείς να έχεις τον έλεγχο 100% σε σχέση με την εσωτερική μετανάστευση, να λες όχι σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και να μην συνεισφέρεις στον προϋπολογισμό. Αυτό απλά δεν θα λειτουργήσει. Οι Βρετανοί μας δοκιμάζουν - όλοι το γνωρίζουμε. Δοκιμάζουν το πόσο ενωμένη είναι η Ευρώπη. Έτσι, αυτό που είναι σημαντικό είναι η Ευρώπη να μείνει ενωμένη. Να μην υπάρξουν διμερείς διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς. Καμία επιλογή. Το κάνουμε αυτό ως μία ένωση".

Η εντυπωσιακή νίκη του Τραμπ έκανε ορισμένα μέλη του γαλλικού κατεστημένου και πολιτικούς στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες να ανησυχούν ότι η Λεπέν θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα παρόμοιο κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας και ότι αποτελεί μια πραγματική απειλή. Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν δήλωσε ότι δεν επικρατεί πλέον η λογική στη Γαλλία και ότι η Λεπέν "μπορεί να κερδίσει".

Ο Φάρατζ, ο οποίος έχει επικρίνει σε μεγάλο βαθμό το Εθνικό Μέτωπο ως κόμμα, αλλά θαυμάζει τη Λεπέν προσωπικά, είπε ότι δεν είχε χρόνο να σκεφτεί αν θα υποστηρίξει την καμπάνια της για τα Ηλύσια Πεδία. "Ήμουν πολύ απασχολημένος", είπε. "Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχω κάτι καλό να πω για το Εθνικό Μέτωπο, αλλά επίσης δεν έχω τίποτα κακό να πω για την Μαρίν Λεπέν. Νομίζω ότι το σημαντικό πράγμα γι' αυτήν είναι να βασίσει περισσότερο την υποψηφιότητά της στο άτομό της". Η γαλλίδα ευρωβουλευτής Κονστάνς Λε Γκρίπ είπε ότι δεν πιστεύει πως η Λεπέν μπορεί να κερδίσει, αλλά παραδέχθηκε ότι υπήρχε κίνδυνος ενίσχυσης του κόμματός της αν δοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μια ευνοϊκή συμφωνία εξόδου. "Αν αρχίσουμε να αναμορφώνουμε το σύνολο του έργου για να δημιουργήσουμε κάποιο είδος Ευρώπης à la carte, είναι η αρχή του τέλους, εκτός από το γεγονός ότι η Λεπέν θα διεκδικήσει στη συνέχεια τη νίκη, ο Βίλντερς στην Ολλανδία το ίδιο, και ούτω καθεξής. Περισσότερες εξαιρέσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι απόλυτα ασυνάρτητες και παράλογες".

Στις 29 Οκτωβρίου, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν ο Τραμπ καταλάβει τον Λευκό Οίκο, ο Φάρατζ απέρριψε την επικρατούσα άποψη και προέβλεψε τη νίκη του έναντι της Χίλαρι Κλίντον. "Προβλέπω ότι ο Τραμπ θα κερδίσει" είπε. Την 1η Ιουνίου - 22 ημέρες πριν από το δημοψήφισμα του Brexit, είπε: "Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε".

heguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα