Πέντε πράγματα άξια προσοχής στις προκριματικές της γαλλικής Δεξιάς

Η Γαλλία είναι έτοιμη να κάνει ένα πρώτο βήμα προς την επιλογή του επόμενου προέδρου της. Την Κυριακή, οι ψηφοφόροι πηγαίνουν στις κάλπες για τον πρώτο γύρο του συντηρητικού προεδρικού υποψήφιου. Οι δύο από τους επτά υποψήφιους που θα πάρουν τις περισσότερες ψήφους θα συνεχίσουν στις εκλογές στις 27 Νοεμβρίου.

Όποιος κερδίσει, πιθανόν να αντιμετωπίσει την Μαρίν Λεπέν τον επόμενο Μάιο. Για πρώτη φορά οι γάλλοι συντηρητικοί επιλέγουν τον υποψήφιο

για την προεδρία με αυτόν τον τρόπο -συνήθως η διαδικασία γινόταν εσωκομματικά. Περισσότερα από 10.000 εκλογικά κέντρα θα είναι ανοικτά σε όλη τη χώρα και στα υπερπόντια εδάφη, όπως η Μαρτινίκα και η Γαλλική Γουιάνα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 20.00 και τα τελικά γύρω στις 22.00. Προκειμένου να ψηφίσουν, οι συμμετέχοντες πρέπει να δώσουν 2 ευρώ και να υπογράψουν μια δήλωση που αναφέρει ότι συμμερίζονται τις "πολιτικές αξίες" της Δεξιάς και του Κέντρου.

Ιδού μερικά πράγματα άξια προσοχής:

1. Ο Ζιπέ ήταν σίγουρο ότι θα νικήσει. Όχι πια.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο 71χρονος δήμαρχος της Μπορντό είχε σχεδόν ανακηρυχθεί ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος. Περιοδικά με τη φωτογραφία του στο εξώφυλλο έγραφαν: "Ο επόμενος Πρόεδρός μας;" και υπήρξαν ακόμη και εικασίες για το ποιος θα είναι επικεφαλής του επιτελείου του στα Ηλύσια πεδία.

Ο Ζιπέ εξακολουθεί να είναι το φαβορί, αλλά η βεβαιότητα γύρω από τη νίκη του δεν υπάρχει. Μετά από δύο τηλεοπτικά debates στα οποία δεν τα πήγε και τόσο καλά, έχασε το προβάδισμα του στις δημοσκοπήσεις. Το πρώην αφεντικό του, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος με μια σκληροπυρηνική δεξιά εκστρατεία, είναι πλέον πολύ κοντά και υπάρχει και ένας ακόμα σοβαρός αμφισβητίας του…

2. Ο Φρανσουά Φιγιόν ήταν σίγουρο ότι θα χάσει. Όχι πια.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η εκστρατεία του πρώην πρωθυπουργού Φιγιόν είχε νεκρωθεί τόσο, ώστε πολλοί απορούσαν γιατί δεν τα παρατούσε. Ευτυχώς δεν το έκανε. Μετά από εντυπωσιακές εμφανίσεις και στα δύο τηλεοπτικά ντιμπέιτ, εμφανίστηκε ως σοβαρός υποψήφιος, προηγήθηκε από τον νεότερο Μπρουνό Λε Μερ και τώρα απειλεί τα δύο φαβορί.

"Σε αντίθεση με τις προεδρικές εκλογές, όπου οι ψηφοφόροι γνωρίζουν αν είναι στην δεξιά ή την αριστερή πλευρά, αυτή τη φορά όλοι είναι στην ίδια οικογένεια" σχολιάζει ο Ιβ-Μαρί Καν της εταιρείας δημοσκοπήσεων Elabe. "Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι έχουν λιγότερες τύψεις για τη μετάβαση από έναν υποψήφιο στον άλλο, κάτι που φέρνει μεταβλητότητα στα αποτελέσματα". Η τελευταία δημοσκόπηση της Elabe, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, έδειξε ότι ο Ζιπέ προηγείται με ένα μικρό προβάδισμα με 34 τοις εκατό, ο Σαρκοζί έχει 30 τοις εκατό και ο Φιγιόν 21 τοις εκατό.

3. Η προσέλευση είναι το κλειδί (όχι, πραγματικά)

Οι πρόωρες εκτιμήσεις της προσέλευσης θα δώσουν μια αίσθηση για το ποιος είναι πιθανό να επικρατήσει. Αν η προσέλευση είναι ισχυρή, ο Ζιπέ θα ωφεληθεί. Ως μετριοπαθής συντηρητικός, ο οποίος τάσσεται υπέρ της στοιχειώδους μεταρρύθμισης, απευθύνεται σε γενικές γραμμές σε κεντρώους και κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Μια υψηλότερη προσέλευση θα ήταν πιθανόν να σημαίνει ότι περισσότερα από αυτούς ψήφισαν. Μια χαμηλότερη προσέλευση, στην οποία θα ψηφίσουν μόνο όσοι έχουν ισχυρά κίνητρα, θα βοηθήσει τον Σαρκοζί. Στις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρώην αρχηγός των Ρεπουμπλικάνων πρόσφερε κόκκινο κρέας στους οπαδούς του φωνάζοντας "Αυτή είναι η Γαλλία!" σε ένα ακροατήριο στη Νίκαια, και επιτέθηκε στο "πολιτικό Ισλάμ". Σύμφωνα με την Elabe, το ενδιαφέρον για τις προκριματικές θα είναι υψηλό. Επειδή πολλοί αισθάνονται ότι όποιος κερδίσει αυτόν τον αγώνα θα είναι ο επόμενος πρόεδρος, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια προσέλευση περίπου 3,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Αλλά οι υποστηρικτές του Ζιπέ θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντέξουν μερικές σταγόνες βροχής. Η πρόβλεψη δείχνει βροχοπτώσεις σε όλη τη δυτική και βόρεια χώρα. Στο νότο, που συμπαθεί τον Σαρκοζί, ο καιρός θα είναι καλός και ηλιόλουστος.

4. Αριστεροί και Ακροδεξιοί ψηφοφόροι θα βάλουν το χεράκι τους.

Κατ 'αρχήν, η ψήφος της Κυριακής είναι ανοιχτή μόνο για τους κεντρώους και τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Αυτό βασίζεται στο ότι οι οπαδοί των άλλων κομμάτων δεν θα προκαλέσουν αναστάτωση. Ελπίζοντας να εμποδίσουν τον Σαρκοζί και να προωθήσουν τον Ζιπέ στον τελικό γύρο, χιλιάδες ψηφοφόροι της αριστεράς υπόσχονται να κλείσουν τα μάτια τους και να υπογράψουν το χαρτί στο οποίο θα εκδηλώνουν την αγάπη τους για τις συντηρητικές αξίες, προκειμένου να ψηφίσουν. Αν συμμετέχουν αρκετοί αριστεροί, θα μπορούσε να ανατραπεί η ισορροπία υπέρ των υποψηφίων. Ωστόσο, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσοι πραγματικά από αυτούς θα ψηφίσουν. Όπως είπε ένας Αριστερός: "Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα ψηφίσω, αλλά θα αποφασίσω εκείνη την ημέρα".

Ο Σαρκοζί έχει πει επανειλημμένα ότι δεν θα επιτρέψει η εκλογή του να "κλαπεί" από τους σοσιαλιστές. Αυτό που δεν ανέφερε ήταν η πιθανότητα παρέμβασης από τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου. Ο Καν της Elabe δήλωσε ότι μέχρι και 9 τοις εκατό των υποστηρικτών της Λεπέν, οι περισσότεροι από τους οποίους προτιμούν τον Σαρκοζί έναντι του Ζιπέ, θα μπορούσαν να ψηφίσουν στις προκριματικές. Αν αυτό συμβεί, οι ψηφοφόροι του Εθνικού Μετώπου και οι αριστεροί θα μπορούσαν να αλληλοεξουδετερωθούν. Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν θα είναι επαληθεύσιμο την Κυριακή, ή ίσως ποτέ. Αλλά προσθέτουν ένα στοιχείο στο δράμα.

5. Η απάτη στην ψηφοφορία θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα

Εάν στις 22:00 οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν έχουν ανακοινώσει τις φιναλίστ, τότε θα υπάρχει πρόβλημα. Οι συντηρητικοί της Γαλλίας έχουν μια πλούσια ιστορία στο να αμφισβητούν τις εσωτερικές εκλογές και τις απάτες στις ψήφους. Το 2012, Φιγιόν και Ζαν-Φρανσουά Κοπέ σχεδόν προκάλεσαν τη διάσπαση του συντηρητικού κόμματος εν μέσω αμοιβαίων αλληλοκατηγοριών για απάτη στην εκλογή ηγεσίας.

Αυτή τη φορά, το στρατόπεδο του Φιγιόν είναι οπλισμένο έναντι οποιωνδήποτε βρώμικων κόλπων. Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα εκλογικά κέντρα νότια που είναι συνήθως φιλικά προς τον Σαρκοζί, έχει εκδώσει εξαιρετικά λεπτομερείς οδηγίες για την καταπολέμηση της απάτης. "Φέρτε μαζί σας ένα γεύμα για να φάτε επί τόπου, ώστε να μην φύγετε από το εκλογικό κέντρο καθόλου κατά τη διάρκεια της ημέρας (όλη η νοθεία [το 2012] συνέβη το μεσημέρι)" γράφει ένα απόσπασμα από τις συμβουλές σε ένα σημείωμα που έγραψε ο διευθυντής της εκστρατείας Φιγιόν. "Ποτέ μην αφήνετε το εκλογικό υπό τον έλεγχο των αξιολογητών ή των αντιπροσώπων που είναι πιστοί σε έναν μόνο υποψήφιο" γράφει ένα άλλο. Το σημείωμα συμβουλεύει επίσης τους δημοσκόπους να ζητήσουν επανακαταμέτρηση με την παραμικρή υποψία απάτης.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα