Για ένα λειτουργικότερο κράτος

11:23 9/2/2013 - Πηγή: Antinews

Πιστεύω πως ο καιρός των διαπιστώσεων έχει παρέλθει προ πολλού. Ομοίως και ο καιρός του μικροπολιτικού θεάτρου του παραλόγου και των τηλεοπτικών «σκυλοκαβγάδων» πολιτικών «κατίνων» που δυστυχώς μεταφέρονται αυτούσιοι και στο Κοινοβούλιο.

Είναι ο καιρός των προτάσεων και της κυβερνητικής δράσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζουμε να εκθέτουμε ιδέες και προτάσεις στην βάσανο

της δημόσιας συζήτησης και (ελπίζουμε) εις επήκοον των κυβερνητικών λειτουργών.

Α. Δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου

Άμεσο ζητούμενο για την εύρυθμη λειτουργία του φορολογικού συστήματος αλλά και συνολικά του κράτους είναι η δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συντάξουμε αξιόπιστο περιουσιολόγιο, απαραίτητο και προαπαιτούμενο κατά τη γνώμη μου για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και την εμπέδωση αισθήματος δικαίου με την ρεαλιστική απεικόνιση των αγοραίων τιμών και την εναρμόνιση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων προς αυτές. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη και απαιτεί κονδύλια για την πραγματοποίησή του. Δεδομένου πως τα παλαιότερα κονδύλια που μας δόθηκαν από την ΕΕ γι’ αυτόν τον σκοπό δεν κατάφεραν να παραγάγουν ολοκληρωμένο έργο, νομίζω πως η χώρα μας θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη γι’ αυτό και να δεσμευτεί να ολοκληρώσει την διαδικασία τάχιστα εφόσον η ΕΕ επαναλάβει την χρηματοδότηση του έργου. Δεδομένης της βασικής σημασίας ενός τέτοιου έργου για την ανασυγκρότηση της χώρας, ευελπιστώ πως οι πόροι θα βρεθούν είτε απευθείας από τα ταμεία συνοχής είτε από χρηματοδότηση μέσω της ΕΤΕπ. Οποιαδήποτε ολιγωρία σε αυτό το ζήτημα, δυσχεραίνει την οποιαδήποτε απόπειρα εξορθολογισμού και τακτοποίησης του μπάχαλου της ακίνητης περιουσίας τόσο δημόσιας όσο και ιδιωτικής.

Β. Αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ

Το δεύτερο μέτρο που θα προτείνουμε, δεν χρειάζεται ιδιαίτερα κονδύλια, θα εξασφαλίσει την δίκαιη και αξιοκρατική «ελάφρυνση» του δημόσιου τομέα από τους υπεράριθμους υπαλλήλους και θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο. Αρχικά, προτείνεται η απόλυση όλων των επίορκων, τεμπέληδων, κοπανατζήδων υπαλλήλων μέσω της εφαρμογής του πειθαρχικού δικαίου των ΔΥ. Κατόπιν και δεδομένου πως θα απαιτηθούν και άλλες συμπληρωματικές απολύσεις, προτείνεται η εφαρμογή ενός συστήματος εξετάσεων ανάλογου με αυτές του ΑΣΕΠ, για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Το ίδιο (μέσω αδιάβλητων εξετάσεων) προτείνεται να γίνεται και για τις προαγωγές των υπαλλήλων και την προώθησή τους σε θέσεις ευθύνης. Ουδείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα είναι δυνατόν στο μέλλον να απολυθεί από την δουλειά του, αν δεν υποπέσει σε βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα. Οπουδήποτε και οποτεδήποτε απαιτηθούν απολύσεις, αυτές θα γίνονται με διαφανείς αξιοκρατικές διαδικασίες τύπου ΑΣΕΠ. Ο θεσμός της μονιμότητας όθεν, δεν θα έχει λόγο ύπαρξης στο μέλλον. Και ο δημόσιος τομέας θα απαλλαγεί μια και έξω από τον σφιχτό και θανατηφόρο εναγκαλισμό της κομματικής καμαρίλας και των προσωπικών πελατειακών σχέσεων βουλευτών, υπουργών και στελεχών πολιτικών κομμάτων.

Αυτά για σήμερα και θα επανέλθουμε με περισσότερες προτάσεις. Το θέμα είναι να τις ακούσουν και να τις υιοθετήσουν στην κυβέρνηση. Οι «αόρατοι» (όσοι είναι τέτοιοι) Υπουργοί παρακαλώ ας κάνουν επιτέλους δειλά – δειλά την εμφάνισή τους. Αλλιώς ας αναλάβει ο Πρωθυπουργός την εξαφάνισή τους. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι ….

Akenaton

Keywords
Τυχαία Θέματα