Γερμανίδες «μαζορέτες της τζιχάντ» στη Συρία

Η «Σόνια» εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών της, από το γερμανικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Η 16χρονη μαθήτρια γυμνασίου, ο ένας γονιός της οποίας είναι Αλγερινός και ο άλλος Γερμανός, έφυγε από το σπίτι της στην Κωνσταντία και δεν επέστρεψε ποτέ. Οι γονείς της κάλεσαν την αστυνομία φοβούμενοι τα χειρότερα. Όπως αποδείχθηκε, η Σόνια είχε φύγει για να πραγματοποιήσει ένα όνειρο: να γίνει η σύζυγος ενός ισλαμιστή «ιερού πολεμιστή».

Η νεαρή μουσουλμάνα μάζεψε την βαλίτσα της και πήγε στην Στουττγάρδη. Στο αεροδρόμιο, παρουσίασε μια ψεύτικη γονική επιστολή που έδινε στην

ανήλικη άδεια να ταξιδέψει μόνη της. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο και πέταξε στην Τουρκία. Από εκεί, η Σόνια πιστεύεται ότι κατευθύνθηκε προς τη Συρία. Μέσω του Facebook, η έφηβη είχε έλθει σε επαφή με Γερμανούς Ισλαμιστές στη Συρία, που την ώθησαν να εγκαταλείψει το σχολείο και να ενταχθεί στον τζιχάντ εναντίον του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ - Άσαντ. Η προπαγάνδα τους προφανώς την ριζοσπαστικοποίησε τόσο πολύ, που αποφάσισε να μεταναστεύσει στην εμπόλεμη ζώνη, αφήνοντας πίσω τους αμήχανους γονείς της.

Η υπόθεση της Σόνια επιβεβαιώνει μια τάση που παρακολουθούν οι δυνάμεις ασφαλείας της Γερμανίας. Μουσουλμάνες γυναίκες και κορίτσια όλο και περισσότερο ταξιδεύουν από τη Γερμανία προς τη Συρία, εμπνευσμένες από την επιθυμία να συμμετάσχουν στον Ιερό Πόλεμο, να παντρευτούν έναν τζιχαντιστή και να γίνουν «η χήρα του μάρτυρα». Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (BfV), περίπου 300 ισλαμιστές έχουν ήδη φύγει από τη Γερμανία. Ανάμεσά τους, τουλάχιστον 20 γυναίκες που ενεργούν βάσει των «δικών τους κινήτρων για τον τζιχάντ», όπως το θέτει η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, έφυγαν για τη Συρία.

«Μαζορέτες της τζιχάντ»

Εκ πρώτης όψεως, αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο, διότι η έννοια του τζιχάντ θεωρείται αρσενική υπόθεση. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτό έχει αλλάξει εδώ και αρκετό καιρό. Οι γυναίκες αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο σημαντικούς ρόλους στην ριζοσπαστική ισλαμιστική σκηνή, ιδίως στους τομείς της προπαγάνδας, τη συγκέντρωση κεφαλαίων, τον εφοδιασμό και τη δικτύωση. Και οι σημερινοί ριζοσπάστες συχνά μιμούνται γυναικεία πρότυπα από το παλιό Ισλάμ: η Αϊσά, για παράδειγμα, η νεότερη σύζυγος του προφήτη Μωάμεθ, λέγεται ότι συνόδευε τους πολεμιστές στη μάχη καβάλα σε μια καμήλα, το 656 μ.Χ.. Πολλές γυναίκες σήμερα θεωρούν ότι αυτή η εικόνα της «μουτζαχίτα» (ιερή γυναίκα πολεμιστής), θεωρείται άξια μίμησης.

«Οι γυναίκες του Ισλάμ βλέπουν τους εαυτούς τους ως υποστηρικτές» εξηγεί ειδικός της BFV. «Υποστηρίζουν τον αγώνα των ανδρών ηθικά και με την προπαγάνδα. Τους καλούν και μερικές φορές έχουν επίσης μια ριζική επίδραση. Είναι σχεδόν σαν μαζορέτες του τζιχάντ».

Το πόσο δραστήριες είναι οι γυναίκες στο ριζοσπαστικό Ισλάμ είναι σαφές από το Internet. Μέσα από ανώνυμα φόρουμ, blogs και κοινωνικά δίκτυα, εξελίσσεται ένα είδος «χειραφέτησης τζιχάντ». Πολλές γυναίκες μάλιστα έχουν μια βαθιά γνώση της θεολογίας, λένε οι ειδικοί. Στο Facebook και σε διάφορα ισλαμιστικά φόρουμ στο Διαδίκτυο, εν τω μεταξύ, έχουν δημιουργηθεί πολλές γερμανόφωνες γυναικείες ομάδες. «Σήμερα, οι περισσότεροι άνδρες δεν είναι πραγματικοί άνδρες. Απέχουν από τον τζιχάντ και κάθονται στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση» γράφει μια γυναίκα σε μία από αυτές τις σελίδες στο Facebook.

Στόχος, οι γυναίκες με γερμανικά διαβατήρια

Ακριβώς όπως η Σόνια, περίπου 20 ακόμα ισλαμίστριες που κάποτε ζούσαν στη Γερμανία, έχουν πάει για τζιχάντ. Μία από αυτές, πέρυσι, δημοσίευε τακτικά καθημερινές αναφορές από τη Συρία στο blog της. Το θέμα ήταν «φιλοσοφικό», για την υποτιθέμενη καταπίεση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη και για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11/9. Η γυναίκα έγραψε ότι ήταν σύζυγος μουτζαχεντίν και ότι το συναίσθημα του να είσαι στη Συρία είναι απερίγραπτο.

Ο κιτς ρομαντισμός του τζιχάντ απευθύνεται σε μουσουλμάνες γυναίκες που έχουν μείνει στη Γερμανία. Ωστόσο, η ιδέα μιας ιδανικής ζωής με τον μουσουλμανικό νόμο της Σαρία είναι ελκυστική σε πολλές μουσουλμάνες. Μερικές ψάχνουν ανοιχτά να παντρευτούν τζιχαντιστές στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και σε γραφεία συνοικεσίων. Οι έγκυες πολλές φορές επιστρέφουν στη Γερμανία. Και, αν επιστρέψει και ο σύζυγος, υπάρχει μια οικογενειακή επανένωση.

Για να αποφύγουν τέτοια σενάρια, οι γερμανικές αρχές έχουν υιοθετήσει την πολιτική άμεσης επικοινωνίας. Εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιος σχεδιάζει ένα ταξίδι στη Συρία, επικοινωνούν με αυτό το πρόσωπο ώστε να ξέρουν ότι παρακολουθείται από την αστυνομία. Και φυσικά, του γίνεται σαφές ότι η υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία είναι ποινικό αδίκημα στη Γερμανία.

Η τακτική είναι σε πολλές περιπτώσεις εξαιρετικά επιτυχημένη. Όμως, η Ισλαμική σκηνή συνεχίζει να επιστρατεύει εντατικά για τη Συρία. Χρηματοδότες σε όλη τη Γερμανία συγκεντρώνουν χρήματα για τη Συρία και οι πράκτορες της BfV υποψιάζονται ότι πολλά από όσα συλλέγονται πηγαίνουν για την υποστήριξη των ανταρτών της Συρίας.

http://www.worldcrunch.com/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα