Γεωπολιτικά παιχνίδια με την επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα

14:13 6/4/2012 - Πηγή: Antinews

Πριν από λίγες ημέρες (στις 29/3) γράψαμε ότι «κατά ασφαλείς πληροφορίες, είναι πολύ πιθανόν να έλθει ο Βλαντιμήρ Πούτιν στην Ελλάδα το Πάσχα. Λέγεται ότι θα επισκεφθεί το Άγιο Όρος. Είναι άγνωστο εάν η επίσκεψή του θα έχει ιδιωτικό χαρακτήρα ή επίσημο. Προς το παρόν, οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα είναι προσωπική….»

Από τότε παίζεται ένα χοντρό πολιτικό και διπλωματικό παιχνίδι. Διάφορα δημοσιεύματα

και πληροφορίες (τα οποία εμείς δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε) αναφέρουν ότι το υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη» αρνήθηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας για την επίσκεψη Πούτιν στο  Άγιο Όρος το Πάσχα. Όπως λέγεται λοιπόν το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι λόγω του Πάσχα και των πολλών αδειών που δίδονται στους αστυνομικούς, δεν θα μπορούσε να δώσει κάλυψη ασφαλείας στον Πούτιν. Όχι βέβαια, ότι την είχε και τόσο ανάγκη, δεδομένου ότι μαζί του θα κατέβαζε στρατιά Ρώσων σωματοφυλάκων.

Τι φαίνεται να συνέβη στην πραγματικότητα; Καλά πληροφορημένοι κύκλοι στην Μόσχα με τους οποίους επικοινωνήσαμε αναφέρουν ότι ο Πούτιν εξέφρασε απλώς την επιθυμία να επισκεφθεί την Ελλάδα μετά την εκλογή του ως πρόεδρος της Ρωσικής Δημοκρατίας. Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Στη συνέχεια οι Ρώσοι άφησαν την πληροφορία να διαρρεύσει και για να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους να δώσουν το παρόν σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή αλλά και για να δοκιμάσουν τις …αντοχές της ελληνικής πλευράς. Η οποία, αν επιβεβαιωθούν όσα αναφέρονται, την … πάτησε. Επειδή η άρνηση εγγύησης της ασφάλειας του νεοεκλεγέντος Ρώσου προέδρου, ισοδυναμεί με έμμεση άρνηση για την επίσκεψή του.

Σημαίνει επίσης ότι κάποιοι δεν θέλουν να υπάρχει ηχηρή παρουσία Πούτιν και Ρωσίας στην Ελλάδα. Κύρια αιτία είναι το ενεργειακό και το ρωσικό αίτημα, εφόσον πουληθούν ελληνικές ενεργειακές εταιρείες, να ληφθεί υπόψιν και το ρωσικό ενδιαφέρον για αγορά μετοχών τους – λέγε με ΔΕΠΑ.

Σημειώνουμε ότι προ ημερών στην Αθήνα βρισκόταν ο ειδικός Αμερικανός απεσταλμένος για ενεργειακά θέματα στον Καύκασο και τα Βαλκάνια, Μόρνινγκσταρ, ο οποίος, εκτός των άλλων, έβαλε πάγο στην Ελλάδα σε κάθε κίνηση υπέρ των Ρώσων. (Παιχνίδια Αμερικάνων με την ΑΟΖ)

Σε κάθε περίπτωση το ενεργειακό και γεωπολιτικό παιχνίδι αναμένεται συναρπαστικό μετά τις ερχόμενες εκλογές και τη νίκη Σαμαρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα