Γαλλικές εκλογές: Οι προσδοκίες και οι φόβοι – Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

18:31 7/5/2017 - Πηγή: Antinews

Στο 28,23% είχε διαμορφωθεί στις 13.30 ώρα Ελλάδας το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, όπως, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτό σημαίνει πως η συμμετοχή είναι έτσι περίπου σταθερή σε σχέση με εκείνην του πρώτου γύρου της 23ης Απριλίου (28,54%),

αλλά μειωμένη σε σχέση με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012, που ανερχόταν στο 30,66% την ίδια ώρα.

Είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας, που ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια, που στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν συμμετέχει ένας πολιτικός από κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά κόμματα.

Από τη σημερινή αναμέτρηση απουσιάζουν τόσο οι Σοσιαλιστές -ο Μπενουά Αμόν έλαβε μόλις το 6,3% των ψήφων για την προεδρία της Γαλλίας-, όσο και η δεξιά, με τα σκάνδαλα να έχουν στοιχίσει στον Φρανσουά Φιγιόν μια θέση στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο 39χρονος Μακρόν, πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του απερχόμενου Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο και εμφανίζεται φαβορί για να κερδίσει την προεδρία.

Το ποσοστό αποχής που τελικά θα υπάρξει θεωρείται κομβικής σημασίας για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος και ειδικοί εκτιμούν πως όσο λιγότεροι ψηφίσουν τόσο πιο ευνοημένη θα βγει η Μαρίν Λεπέν.

Με τα στοιχεία που υπάρχουν, πάντως, και με δεδομένο ότι η συμμετοχή κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, εκτιμάται πως ο Εμανουέλ Μακρόν έχει σαφές προβάδισμα για να είναι αυτός ο εκλεκτός του γαλλικού λαού για την προεδρία.

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Μακρόν προηγείται με ποσοστά ανάμεσα στο 61,5% και 63% των ψήφων, έναντι 37 έως 38,5% της Λεπέν.

Aκλόνητο φαβορί ο Μακρόν – Τι δείχνουν 20 δημοσκοπήσεις

Ολες τις δημοσκοπήσεις να συμφωνούν ότι ότι ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν θα εξασφαλίσει μια άνετη εκλογή, κλείνοντας το δρόμο προς την εξουσία στην ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν.

Υπέρ της υποψηφιότητας Μακρόν έχουν ταχθεί όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί με εξαίρεση τον αριστερό πρώην υποψήφιο Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος πάντως τάχθηκε ανοικτά εναντίον της Λεπέν.

Σύμφωνα με το poll tracker των Financial Times, οι δύο διεκδικητές της προεδρίας δεν παρουσιάζουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις των ποσοστών τους στις δημοσκοπήσεις από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα για την επιλογή ανάμεσα στους δύο πολιτικούς ο Εμανουέλ Μακρόν σταθερά βρισκόταν στην περιοχή πάνω από το 60%, φθάνοντας μάλιστα σε μια περίπτωση ακόμη και στο 67%, ενώ τα ποσοστά της Λεπέν κυμαίνονταν πάντα κάτω από το 40% με καλύτερη επίδοση το 41%.

Ωστόσο, στο ίδιο γράφημα είναι φανερό ότι η υποστήριξη προς τον κεντρώο υποψήφιο παρουσίασε μια μικρή κάμψη αμέσως μετά τον Α’ γύρο των εκλογών ρίχνοντας τα ποσοστά του ακόμη και στο 59% σε αρκετές από τις δημοσκοπήσεις, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα η ακροδεξιά υποψήφια κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 40% φθάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το 41%.

Το μήνυμα της συμμετοχής και της αποχής

Κι ενώ η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν δεν φαίνεται να απειλείται, σημαντικό πολιτικό ρόλο θα παίξει το ποσοστό της συμμετοχής των Γάλλων πολιτών στην ψηφοφορία. Την τελευταία δεκαπενταετία, στις τρεις προεδρικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει, το εκλεκτορικό σώμα έχει την τάση να μειώνει ελαφρώς την συμμετοχή του στον αποφασιστικό β’ γύρο.

Το 2007, όταν ήταν αντιμέτωποι ο Νικολά Σαρκοζί και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ένα εκατομμύριο λιγότεροι ψηφοφόροι προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα. Το ίδιο έγινε και στον β’ γύρο του 2012 όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ.

Ομως, στις κρίσιμες εκλογές του 2002, όταν ο κεντροδεξιός Ζακ Σιράκ αναμετράτο με τον ακροδεξιό Ζαν Μαρί Λεπέν, προσήλθαν στις κάλπες του β’ γύρου δυόμισι εκατομμύρια περισσότεροι ψηφοφόροι σε σχέση με τον α’ γύρο. Ο κίνδυνος της ανόδου στην εξουσία του ρατσιστή ακροδεξιού πολιτικού δεν ήταν μεγάλος αφού στον πρώτο γύρο είχε εξασφαλίσει μόλις 16,86% και τον Ζακ Σιράκ υποστήριξαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Ομως ο γαλλικός λαός θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα στον Ζαν Μαρί Λεπέν επιλέγοντας την μαζική συμμετοχή στις κάλπες.

Το βράδυ της 5ης Μαΐου του 2002 βρήκε τον Λεπέν αν έχει αποσπάσει μόλις το 17,79%, ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από όσο είχε πάρει στον α’ γύρο και τον Σιράκ με 82,21% να σπάει το ρεκόρ του 82% που είχε πετύχει ο Λουδοβίκος – Ναπολέων Βοναπάρτης, ανιψιός του Μεγάλου Ναπολέοντα.

Ψήφισαν Μακρόν και Λεπέν

Ο Μακρόν ψήφισε στην Τουκέ, όπου διαθέτει εξοχική κατοικία. Ασκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 11:00 σε εκλογικό κέντρο στο δημαρχείο της πόλης, όπου είχε τελέσει τον γάμο του το 2007.

Επευφημήθηκε από μερικές δεκάδες υποστηρικτές του μπροστά από την κατοικία του -ορισμένοι φώναζαν «Μακρόν πρόεδρος»- και στη συνέχεια έξω από το δημαρχείο, τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδό του.

Η Λεπέν άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα επίσης γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα) στο προπύργιό της Ενίν-Μπομόν (Πα-ντε-Καλέ).

Η Λεπέν, αφού ψήφισε, χαιρέτισε για λίγο κάποιους κατοίκους της πόλης, προτού αναχωρήσει.

Ψήφισε και ο Ολάντ – Προτροπή στους Γάλλους να προσέλθουν στις κάλπες

Η αποχή αποτελεί το μεγάλο άγχος των υποστηρικτών του Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Άλλωστε είναι και ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, να κάνει την… ανατροπή η Μαρίν Λεπέν.

Για το λόγο αυτό και ο Φρανσουά Ολάντ, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα, κάλεσε όλους τους Γάλλους να προσέλθουν στις κάλπες.

«Κάθε φορά που ψηφίζω είναι μια συναισθηματική εμπειρία», σχολίασε ο Ολάντ προτού ρίξει την ψήφο του.

«Πάντα οι εκλογές είναι μια σημαντική πράξη, με νόημα, γεμάτη επιπτώσεις, γι’ αυτό πρέπει κανείς να ψηφίζει» τόνισε.

Συναγερμός και εκκένωση της πλατείας έξω από τον Λούβρο

H πλατεία έξω από το Λούβρο εκκενώθηκε από την αστυνομία το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε «ύποπτο αντικείμενο» (και συγκεκριμένα μια μπαταρία φόρτισης).

Το προαύλιο του μουσείου έχει επιλεγεί από τον Εμανουέλ Μακρόν για την ομιλία του, εφόσον φυσικά νικήσει στις σημερινές εκλογές.

Στο μεταξύ, οι 50.000 Γάλλοι αστυνομικοί και 7.000 στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, ιδίως μετά το ευθύ απειλητικό μήνυμα εμφανιζόμενων ως τζιχαντιστών για αιματοκύλισμα των γαλλικών εκλογών, μέσω μάλιστα και αφίσας στην οποία, μεταξύ άλλων, εικονίζεται ο Μανουέλ Μακρόν με ένα όπλο να τον σημαδεύει στο κεφάλι.

Από εκεί και πέρα νέες συμπλοκές σημειώθηκαν χθες βράδυ στο Μασί (Εσόν) οι οποίες οδήγησαν σε τρεις προσαγωγές, δήλωσε σήμερα αστυνομική πληγή, μετά τον θάνατο ενός εφήβου από την πόλη ο οποίος προσπαθούσε να διαφύγει από έλεγχο της αστυνομίας οδηγώντας το μηχανάκι του χωρίς να φορά κράνος.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα