Γαλλικές εκλογές: Νικητή …την αποχή αναμένεται να βγάλουν οι κάλπες

19:00 3/4/2017 - Πηγή: Antinews

Μεγαλώνοντας στα υποβαθμισμένα ανατολικά προάστια του Παρισιού, η 22χρονη αριστερή φοιτήτρια Σαμπρίνα Ρομπέν εδώ και καιρό αισθάνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί από την πολιτική και επιχειρηματική ελίτ, λίγα μίλια μακριά στο κέντρο της πόλης. Η ιδέα του να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας τον Εμανουέλ Μακρόν, τον 39χρονο πρώην τραπεζίτη της Ρότσιλντ που γι' αυτήν ενσαρκώνει το σύστημα, είναι δυσκολοχώνευτη. Αλλά δεν είναι και οπαδός της ακροδεξιάς

ηγέτιδας Μαρίν Λεπέν. Έτσι, αν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι εκλογές είναι μια επιλογή μεταξύ της Λεπέν και του Μακρόν, η Ρομπέν βλέπει μόνο μία δυνατότητα: την αποχή. "Ο Μακρόν και οι όμοιοί του τρέχουν γύρω από το Παρίσι φορώντας τα ρούχα της Louis Vuitton, χωρίς να έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο. Δεν είμαι σίγουρη ότι μπορώ να δώσω σε κάποιον σαν αυτόν νομιμότητα με την ψήφο μου, ακόμη και αν αυτό βοηθά την Λεπέν" λέει.

Για τους ψηφοφόρους και τους επενδυτές που εκτιμούν τις πιθανότητες νίκης της Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου, η προσέλευση στις εκλογές, καθώς και η σταθερότητα της στήριξης των υποψηφίων είναι πιθανό να αποδειχθούν κρίσιμα. Στις εκλογές του τρέχοντος έτους θα μπορούσε να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό αποχής από κάθε άλλες γαλλικές προεδρικές εκλογές, με το 37 τοις εκατό των ψηφοφόρων να δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να μείνουν στο σπίτι τους κατά τον πρώτο γύρο στις 23 Απριλίου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αυτό συγκρίνεται με το 20 τοις εκατό στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, σε ένδειξη της ευρείας δυσαρέσκειας με την πολιτική τάξη.

Ανεξάρτητα από το πώς αυτό θα επηρεάσει τον πρώτο γύρο, οι ψηφοφόροι που θα απέχουν στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα είναι αυτοί θα μπορούσαν να είναι κρίσιμοι για τις εκλογές - πιθανώς υπέρ της Λεπέν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ηγέτιδα του FN, η οποία κατεβαίνει βασισμένη σε μια πλατφόρμα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και τη μετανάστευση, κερδίζει μόνο το 40 τοις εκατό των ψήφων στο δεύτερο γύρο - λιγότερο από ό,τι χρειάζεται για να κερδίσει. Αλλά η πίστη των οπαδών της Λεπέν θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο, αν οι ψηφοφόροι του Μακρόν αποδειχθούν λιγότερο σταθεροί. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι λιγότερο από τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι στηρίζουν τον Μακρόν είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσουν στον πρώτο γύρο, σε σύγκριση με το ποσοστό του 83 τοις εκατό για τους υποστηρικτές της Λεπέν.

"Η πιθανότητα μιας νίκης της Λεπέν είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν", λέει ο Σερζ Γκαλάμ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Po. Πιστεύει ότι οι έρευνες δεν λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα ότι οι πιθανοί ψηφοφόροι του Μακρόν στον δεύτερο γύρο, όπως η Ρομπέν, θα απέχουν λόγω έλλειψης ενθουσιασμού. "Για πολλούς, το να ψηφίσουν τον Μακρόν είναι σαν ένα πικρό φάρμακο. Ξέρουν ότι πρέπει, αλλά θα ψάξουν οποιαδήποτε δικαιολογία για να μην το καταπιούν" λέει. Ο Γκαλάμ υποστηρίζει ότι αν το ποσοστό συμμετοχής των υποστηρικτών του Μακρόν είναι αρκετά χαμηλό, η Λεπέν θα μπορούσε ακόμη και να κερδίσει τις εκλογές με λιγότερο από το 50 τοις εκατό της πρόθεσης ψήφου. Είπε ότι το ίδιο θα ισχύει και σε περίπτωση που ο κεντροδεξιός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν φτάσει στον δεύτερο γύρο εναντίον της Λεπέν.

Σύμφωνα με ένα από τα εκλογικά του μοντέλα, ένα 90 τοις εκατό ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων της Λεπέν στον δεύτερο γύρο, σε σύγκριση με 65 τοις εκατό για τον Μακρόν, θα δώσει στον ακροδεξιό ηγέτη νίκη με 50.07 τοις εκατό. Η χαμηλή προσέλευση έχει υπάρξει ήδη ένας παράγοντας σε άλλες εκλογές πρόσφατα. Οι νεότεροι Βρετανοί, οι οποίοι ήταν σε γενικές γραμμές κατά της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ψήφισαν ελάχιστα στο περσινό δημοψήφισμα του Brexit. Το ίδιο ίσχυσε και για τις εθνοτικές μειονότητες στις εκλογές των ΗΠΑ που θα ψήφιζαν την Χίλαρι Κλίντον.

Ο Λεό Ρουσέλ, ένας γεωργός από την ανατολική Γαλλία, είναι ένας ακόμη ψηφοφόρος που δεν είναι σίγουρος αν θα υποστηρίξει τον Μακρόν, ακόμα κι αν λέει ότι ξέρει ότι θα πρέπει να ψηφίσει στρατηγικά για να κρατήσει την Λεπέν μακριά από την εξουσία. "Δεν λέω ότι ο Μακρόν είναι κακός", λέει ο 42χρονος, ο οποίος είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση στο Παρίσι για την υποστήριξη του υποψηφίου που προτιμά, του αριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν. "Αλλά είναι ένας εκατομμυριούχος χρηματιστής και είμαι ένας αριστερός αγρότης. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να τον ψηφίσω, ως θέμα αρχής". Σε προηγούμενες εκλογές, έχει σχηματιστεί το λεγόμενο "Δημοκρατικό μέτωπο", στο οποίο η πολιτική αριστερά και δεξιά της Γαλλίας ενώθηκαν, όταν το έκριναν απαραίτητο, για να νικήσουν την ακροδεξιά.

Όταν ο Ζαν Μαρί Λεπέν, πατέρας της Λεπέν και ιδρυτής του FN, πέρασε στον δεύτερο γύρο το 2002, οι ψηφοφόροι εμφανίστηκαν μαζικά για να τον νικήσουν, με ποσοστά συμμετοχής 80 τοις εκατό. Μερικοί πιστεύουν ότι ένα παρόμοιο σύμφωνο θα συμβεί και φέτος. "Το FN είναι πολύ αμφιλεγόμενο για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους αρκετά και να κερδίσει στο δεύτερο γύρο", λέει ο Σιλβέν Μπρόγερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis. Αλλά αυτό το δημοκρατικό μέτωπο έχει ξεφτίσει. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εκατομμύρια των ψηφοφόρων από την παραδοσιακή δεξιά και αριστερά της γαλλικής πολιτικής είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν την Λεπέν στο δεύτερο γύρο, αν ο υποψήφιός τους δεν περάσει. Είναι τόση η απέχθεια για την συστημική πολιτική, που ακόμη περισσότεροι λέγεται ότι σχεδιάζουν να απέχουν. Η Μελισάντρ Μαλέ, μια 24χρονη φίλη της Ρομπέν, λέει ότι θα υπάρξει ελάχιστος ενθουσιασμός για να ψηφίσουν στο κοινωνικό της κύκλο, αν στο δεύτερο γύρο φτάσει ο Μακρόν εναντίον της Λεπέν. "Ο Μακρόν είναι το ίδιο με όλους τους άλλους πολιτικούς, οι οποίοι πήγαν στα ίδια σχολεία και τρώνε στα ίδια εστιατόρια… Οι περισσότεροι από εμάς θα απέχουμε κατά πάσα πιθανότητα, αν είναι η μόνη άλλη επιλογή είναι η Λεπέν".

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα