Γαλλικές εκλογές: Εκτός το πολιτικό κατεστημένο

Τα παραδοσιακά αριστερά και δεξιά κόμματα εκτοπίστηκαν από τον εκλογικό αγώνα για πρώτη φορά μετά τη μεταπολεμική περίοδο, με τον ανεξάρτητο κεντρώο και την ακροδεξιά ηγέτιδα να προχωρούν στον δεύτερο γύρο. Ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με τα δεδομένα θα αντιμετωπίσει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στις εκλογές που σημαδεύτηκαν από την οργή ενάντια στο κατεστημένο.

Ο 39χρονος Μακρόν, ετών, πολιτικός πρωτάρης, είναι πλέον το φαβορί για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας.

Είναι ο νεότερος υποψήφιος Γάλλος πρόεδρος και δεν υπήρξε ποτέ υποψήφιος. Μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, η μάχη για την προεδρία στη Γαλλία είναι οι τελευταίες εκλογές που κλονίζουν το κατεστημένο, εκδιώκοντας τα στοιχεία που εκπροσωπούσαν το status quo.

Τα ιστορικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου σημάδεψαν την απόρριψη της κυβερνώσας πολιτικής τάξης - είναι η πρώτη φορά μετά τη μεταπολεμική περίοδο που τα παραδοσιακά αριστερά και δεξιά κυβερνώντα κόμματα εκδιώχθηκαν από τον αγώνα στον πρώτο γύρο. Τα δύο πολιτικά αουτσάιντερ της Γαλλίας - ο προοδευτικός, φιλικός στις επιχειρήσεις και κοινωνικά φιλελεύθερος Μακρόν και η ενάντια στη μετανάστευση και την ΕΕ ακροδεξιά Λεπέν - θα βρεθούν αντιμέτωποι στον τελικό γύρο, που θα επανασχεδιάσει τη γαλλική πολιτική και θα μπορούσε να καθορίσει τη μελλοντική κατεύθυνση της Ευρώπης.

Ο Μακρόν, πρώην επενδυτικός τραπεζίτης, ο οποίος ήταν επικεφαλής σύμβουλος και στη συνέχεια υπουργός οικονομικών του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, δεν είναι μέλος κανενός πολιτικού κόμματος. Έφυγε από την κυβέρνηση πέρυσι και ξεκίνησε το δικό του πολιτικό κίνημα En Marche! (Εμπρός!) που δεν ήταν "ούτε αριστερό ούτε δεξιό", και υπόσχεται να "φέρει επανάσταση" σε αυτό που αποκαλεί κενό και φθίνων πολιτικό σύστημα της Γαλλίας.

Η θέση της Λεπέν στον τελευταίο γύρο εδραιώνει την σταθερή άνοδο του κόμματός της στη γαλλική πολιτική. Το Εθνικό Μέτωπο πέτυχε σταθερά κέρδη σε όλες τις εκλογές από τότε που ανέλαβε την ηγεσία από τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, το 2011. Η Λεπέν έκανε μια σκληρή καμπάνια ενάντια στη μετανάστευση και υποσχέθηκε να διαλύσει αυτό που ονόμασε "ισλαμικό φονταμενταλισμό". Ενώ οι οπαδοί του Μακρόν στις διαδηλώσεις κρατούσαν σημαίες της ΕΕ και χαιρέτισαν τον θετικό ρόλο του μπλοκ των 27 χωρών, η Λεπέν είπε στους υποστηρικτές της ότι "η ΕΕ θα πεθάνει". Θέλει να φύγει από το ευρώ, να επιστρέψει στο γαλλικό φράγκο, να βγει από τη συμφωνία της Σένγκεν και να κλείσει τα γαλλικά σύνορα.

Το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της Λεπέν ήταν το βασικό σημείο του Εθνικού Μετώπου, από την ίδρυση του πατέρα της το 1972: το να παραμείνει η Γαλλία στους Γάλλους. Η Λεπέν υποσχέθηκε να δώσει προτεραιότητα στους Γάλλους έναντι των μη Γάλλων υπηκόων σε θέσεις εργασίας, στέγαση και επιδόματα και να διεξάγει δημοψήφισμα για την ενσωμάτωση αυτής της πολιτικής στο σύνταγμα. Είπε ότι θα απαιτήσει επιπλέον φόρους από εταιρείες που απασχολούσαν οποιονδήποτε ξένο εργαζόμενο. Στις τελευταίες ημέρες της εκστρατείας του πρώτου γύρου επέστρεψε σταθερά στην κύρια ανησυχία του εκλογικού της σώματος: τη μετανάστευση. Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα υποσχόμενη να αναστείλει αμέσως κάθε νόμιμη μετανάστευση προκειμένου να επανεκτιμήσει αυτό που αποκαλεί "ανεξέλεγκτη κατάσταση" των αλλοδαπών που έρχονται στη Γαλλία. Υποσχέθηκε την απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων, συμπεριλαμβανομένης της μουσουλμανικής μαντίλας, σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Τόσο το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων όσο και οι κυβερνώντες αριστεροί σοσιαλιστές, οι οποίοι κυριάρχησαν στην κυβέρνηση και στη γαλλική πολιτική επί δεκαετίες, βγήκαν εκτός μάχης. Ο υποψήφιος δεξιός, πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος ήταν κάποτε αγαπητός, βγήκε εκτός μάχης εξαιτίας των κατηγοριών που δέχθηκε σχετικά με αργομισθίες μελών της οικογένειάς του, από κρατικά κεφάλαια. Καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση, την Κυριακή το βράδυ ο Φιγιόν βρισκόταν στην τρίτη θέση δίπλα στον σκληροπυρηνικό αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτη του λαϊκού κινήματος Ανυπότακτη Γαλλία, που είχε την υποστήριξη του κομμουνιστικού κόμματος. Η υποστήριξη στον Μελανσόν είχε αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν, ο οποίος ήρθε στην τέταρτη θέση με πολύ χαμηλά ποσοστά, δήλωσε ότι απέτυχε να σταματήσει την "καταστροφή". Είπε ότι η κατάργηση της αριστεράς από την άκρα δεξιά για δεύτερη φορά μέσα σε 15 χρόνια - μετά την παρουσία του Ζαν Μαρί Λεπέν στον δεύτερο γύρο το 2002- δείχνει μια "ηθική ήττα" για την αριστερά. Απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον Μακρόν και να μπλοκάρουν την Λεπέν, την οποία χαρακτήρισε "εχθρό της Δημοκρατίας".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα