Όλα στην ατζέντα του Eurogroup: Αξιολόγηση, αυτόματος «κόφτης» και ελάφρυνση του χρέους

22:16 17/5/2016 - Πηγή: iPop

Ανακοίνωση εξέδωσε το Eurogroup το βράδυ της Τρίτης, ενημερώνοντας σχετικά με την ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τρίτη 24 Μαΐου. Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι δηλώνουν πως είναι δύσκολη η συμφωνία στο Eurogroup, όμως δεν είναι και ανέφικτη.

Στην ατζέντα του Eurogroup περιλαμβάνονται τρία βασικά ζητήματα: Η αξιολόγηση, ο αυτόματος «κόφτης» και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η ανακοίνωση του Eurogroup:

«Οι

Θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ειδικά πάνω στα ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης. Αυτό περιλαμβάνει τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί εφόσον χρειαστεί, ώστε να εξασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η εφαρμογή των προαπαιτουμέων δράσεων.

Το Eurogroup Working Group θα ενημερώσει για την πρόοδο στις συνομιλίες για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με τις βασικές αρχές και την σταδιακή προσέγγιση για πιθανά επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 9ης Μαΐου».

Κλείσιμο της αξιολόγησης και πολιτική συμφωνία για το χρέος είναι οι δύο βασικοί στόχοι του Eurogroup σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης, υπάρχει μια γενικότερη αισιοδοξία αναφορικά με το ότι θα υπάρξει λύση για τον αυτόματο «κόφτη» που να ικανοποιεί τους εμπλεκόμενους στο Eurogroup.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα νομοθετεί ήδη τα prior actions… νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτά τα προαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν».

Σχετικά με το χρέος, ο ίδιος αξιωματούχος είπε πως στόχος είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας. «Σύμφωνα με την απόφαση του Ιουλίου του 2015, τα ζητήματα σχετικά με το χρέος θα εξεταστούν μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, δηλαδή την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Αυτό δεν αποκλείει, όμως, να προηγηθεί μια πολιτική συμφωνία για το ποια μέτρα, αν και πότε θα εφαρμοστούν, δεδομένου, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει ήδη ψηφίσει ένα μεγάλο μέρος των προαπαιτούμενων».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει εάν τελικά το Ταμείο θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, ενώ ένα πιθανό σενάριο είναι να αποφασίσει στις αρχές του καλοκαιριού.

Σχετικά με την πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, ο αξιωματούχος σχολίασε ότι είναι δύσκολη διότι θα είχε κόστος για τον ESM , ενώ θα συμπεριλάμβανε και στοιχεία «νομισματικών μεταβιβάσεων». Οι νομισματικές μεταβιβάσεις, ωστόσο, απαγορεύονται.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πάντως «κρατάει μικρό καλάθι» και τονίζει ότι δεν είναι βέβαιος πως θα υπάρξει συμφωνία στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ. Ωστόσο, αναγνώρισε τις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης, ενώ φυσικά είπε πως στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας.

Για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα υπογράμμισε πως στόχος είναι να συμμετάσχει ενώ η δόση εκτίμησε πως σίγουρα θα είναι πάνω από 5 δις ευρώ.

The post Όλα στην ατζέντα του Eurogroup: Αξιολόγηση, αυτόματος «κόφτης» και ελάφρυνση του χρέους appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα