Γαλλία: Ψήφος «εμπιστοσύνης» στις προτάσεις περικοπών του Βάλ

Επί σαράντα λεπτά ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλ προσπάθησε να πείσει την πλειοψηφία των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπέρ του προγράμματος λιτότητας ή ως προς το πιο εύσχημο υπέρ του «προγράμματος υπευθυνότητας 2014 - 2017» που παρουσίασε στη Βουλή. Με μελοδραματικό τόνο, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιτευχθεί ανάπτυξη, να διασφαλιστούν και ν’ αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Προειδοποίησε ότι από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «εξαρτάται η νομιμότητα της κυβέρνησης»

τους. Και η προειδοποίησή του «έπιασε», αφού τελικά υπέρ της πρότασής του ψήφισαν 265 βουλευτές, 232 καταψήφισαν και 67 απείχαν.

Η επίπονη προσπάθεια του Βαλ δεν έγινε τυχαία. Από την περασμένη εβδομάδα που ανακοίνωσε τα σχέδια του έχει προκληθεί μεγάλος θόρυβος και ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στις γραμμές κυρίως του ίδιου του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των θεωρούμενων ως σταθερών του συμμάχων. Οι περισσότεροι Σοσιαλιστές βουλευτές ταλαντεύονταν μέχρι την τελευταία στιγμή ανάμεσα στο να ψηφίσουν το νομοσχέδιο υπό την λογική «της ύπαρξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης» ή να απέχουν καθώς οι διαφωνίες με τις προβλέψεις του είναι πολλές. Οι βουλευτές του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Αριστεράς (PRG) θα ψηφίσουν με εξαίρεση δύο που έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα απέχουν. Η κεντροδεξιά της Ένωσης Ανεξάρτητων Δημοκρατών έχουν διευκρινίσει ότι θα απέχουν εκτιμώντας ότι η πρόταση Βαλ «δεν πάει αρκετά μακριά». Ενάντια θα ψηφίσει η συντριπτική πλειοψηφία (97% - 99%) του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, UMP, όπως και οι Πράσινοι αλλά και το Μέτωπο της Αριστεράς.

Το πακέτο μέτρων που προωθεί ο Βάλ στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της γαλλικής οικονομίας περιέχει τις γνωστές συνταγές επίπονων μέτρων και προβλέψεων που, στο παρελθόν, έχουν πυροδοτήσει τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις στη χώρα. Σύμφωνα με τα όσα έχει, μέχρι στιγμής, ανακοινώσει τα μέτρα οδηγούν σε εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;

Η Τοπική Διοίκηση (από όπου αναμένεται να περικοπούν 11 δισεκατομμύρια ευρώ), ο δημόσιος τομέας, υπουργεία (αναμένονται περίπου 18 δισεκατομμύρια), οι δαπάνες για την υγεία (10 δισεκατομμύρια) και η κοινωνική προστασία (11 δισεκατομμύρια). Οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μένουν «παγωμένες» μέχρι το 2015, με εξαίρεση όσους λαμβάνουν λιγότερα από 1.200 ευρώ μηνιαίως, όπως αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, για να κατευναστούν οι αντιδράσεις αρκετών βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εντούτοις ειδικοί επισημαίνουν ότι η εξαίρεση αυτή δεν σημαίνει τίποτε καθώς πολλοί συνταξιούχοι λαμβάνουν διαδοχική σύνταξη και δημιουργείται πρόβλημα για το πώς θα υπολογιστεί το τελικό ποσό κλπ Οι επικουρικές παραμένουν έτσι κι αλλιώς κομμένες και «παγωμένες». Θα περικοπούν επίσης και ορισμένα οικογενειακά βοηθήματα ενώ θα επανεξεταστεί ο αριθμός, ο τρόπος διανομής τους κλπ.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εκείνοι που θα αποτελέσουν την κύρια πηγή των «οικονομιών» του κράτους, αφού θα παραμείνουν παγωμένοι οι μισθοί τους, τουλάχιστον μέχρι το 2017 οπότε και θα επανεξεταστεί το θέμα. Μέχρι τότε, δεν θα προσαρμόζονται καν με τον πληθωρισμό. «Μαχαίρι» πέφτει επίσης σε κρατικές υπηρεσίες όπως είναι η μετεωρολογική υπηρεσία και το εμπορικό επιμελητήριο, ενώ τα υπουργεία θα μειώσουν τα έξοδα λειτουργίας τους, θα δημιουργηθεί κεντρικός μηχανισμός προμηθειών και θα πουλήσουν, αν χρειαστεί, μέρος της ακίνητης περιουσίας τους.

Όσον αφορά στην υγεία το πακέτο μέτρων του Βαλ προβλέπει άσκηση πιέσεων στις φαρμακευτικές εταιρείες για την μείωση της τιμής των φαρμάκων και ευρύτερη χρήση γενοσήμων ενώ τα νοσοκομεία καλούνται να αυξήσουν τις αυθημερόν επεμβάσεις, δηλαδή όσο περισσότεροι ασθενείς γίνεται να πηγαίνουν αυθημερόν σπίτια τους, ακόμη και αν έχουν υποβληθεί σε επέμβαση.

Πηγές: france info, liberation, le monde

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα