Γαλλία: παράλογο και επικίνδυνο το δημοψήφισμα

Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν αργότερα το μεσημέρι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Θέμα της συνομιλίας τους θα είναι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η χθεσινή εξαγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος

αναφορικά με τη νέα δανειακή σύμβαση.

O πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για το δημοψήφισμα, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας. Όπως ανέφερε μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την αναγγελία του δημοψηφίσματος, το πρώτο πράγμα που ρώτησε τον κ. Παπανδρέου ήταν αυτό και ο πρωθυπουργός του απάντησε πως είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του τόσο την Γερμανίδα καγκελάριο, όσο και τον Γάλλο πρόεδρο.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε πως το θέμα του δημοψηφίσματος είναι «μια εσωτερική πολιτική απόφαση που αφορά τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και προφανώς για το θέμα είχε ενημερώσει ο πρωθυπουργός -πιθανώς και ο υπουργός Οικονομικών- τους εταίρους μας».

Εν τω μεταξύ,συνεργάτης του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί χαρακτηρίζει την κίνηση «παράλογη και επικίνδυνη».

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται εκνευρισμένος από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, καθώς θεωρούσε πως είχε λύσει το ελληνικό ζήτημα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. 

Ξαφνικά, όμως, όλα βρίσκονται ξανά στο μηδέν, καθώς η απόφαση των Βρυξελλών είναι στον αέρα, αφού η επικύρωσή της θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, που χρονικά τοποθετείται στις αρχές του 2012.

Ο γαλλικός τύπος αποδίδει την κίνηση Παπανδρέου στις πιέσεις που έχει δεχθεί από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και από την κοινωνία, ενώ αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ η Ελλάδα δεν θα έχει αποφασίσει εάν το θέλει ή όχι.
Παράλληλα, επισημαίνεται πως ένα πιθανό «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα θα ήταν καταστροφικό για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Πάντως,σύμφωνα με πηγή της καγκελαρίας που μίλησε στην εφημερίδα Το Βήμα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μιλήσει επανειλημμένα τους περασμένους μήνες για ενδεχόμενο δημοψήφισμα, προσέκρουσε όμως στη σθεναρή αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ και των άλλων Ευρωπαίων ηγετών. «Νομίζαμε ότι τον πείσαμε» είπε. «Τα γεγονότα, δυστυχώς, μας διαψεύδουν».

Κατά πληροφορίες του Mega, σε απάντηση στα περί προϊδεασμού της Μέρκελ από τον Γ.Παπανδρέου, γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί, πολύ νωρίτερα από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, ότι το δημοψήφισμα είναι μέσα στις σκέψεις του, χωρίς ωστόσο να επαναλάβει την περασμένη Τετάρτη ότι το ενδεχόμενο παραμένει υπαρκτό και μετά την λήψη της απόφασης των Βρυξελλών.

«Ενοχλημένος» από την αιφνιδιαστική προαναγγελία δημοψηφίσματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό δήλωσε

Keywords
Τυχαία Θέματα