Γαλλία: Παραιτήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν από το υπουργείο Οικονομικών- Ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές;

Την παραίτησή του στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ υπέβαλε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η κίνηση σχολιάστηκε ευρέως από το γαλλικό πολιτικό κατεστημένο πριν ακόμα γίνει επίσημα. Η παραίτηση, η οποία φημολογούνταν εδώ και μήνες, θα επιτρέψει στον Μακρόν να επικεντρωθεί σε μια ενδεχόμενη προεδρική υποψηφιότητα, καθώς ξεκίνησε το δικό του πολιτικό κίνημα, En Marche ("Εμπρός") τον Απρίλιο. Ο Μακρόν εξέτασε το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την κυβέρνηση τότε, στη συνέχεια όμως, με τη συμβουλή αρκετών από τους συνεργάτες του, τελικά καθυστέρησε προκειμένου να πάρει μια σαφέστερη

ιδέα για το πώς θα διαμορφωθεί το πεδίο το φθινόπωρο, σύμφωνα με έναν βοηθό του.

Η παραίτηση θα επιτρέψει στον Μακρόν να αφοσιωθεί πληρέστερα στην εκστρατεία του En Marche, η οποία επιβραδύνθηκε κάπως στη διάρκεια του καλοκαιριού, μετά από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια που επαναπροσδιόρισε την εθνική προσοχή στα θέματα ασφάλειας, και όχι στο προφανώς ισχυρό σημείο για έναν υπουργό οικονομίας. Οι βοηθοί του υποστηρίζουν ότι ο τέως υπουργός Οικονομίας δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία, αλλά οι συντηρητικοί πολιτικοί δεν περίμεναν την επίσημη απόφασή του για να αρχίσουν τις επιθέσεις. "Αν κατάλαβα καλά, δεν είχαμε μια οικονομική πολιτική τα τελευταία τέσσερα χρόνια και στα επόμενα τέσσερα λεπτά θα δεν θα έχουμε υπουργό Οικονομίας: αυτό είναι λογικό" είπε ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαριτολογώντας την Τρίτη το απόγευμα. Ο Γκιγιόμ Λαριβέ, βουλευτής από την Βουργουνδία και εκπρόσωπος του κόμματος Les Républicains του Σαρκοζί, προσπάθησε να συνδέσει τον Μακρόν με την αντιδημοφιλία του Ολάντ: "Ο Μακρόν συνδέεται με ό,τι έχει γίνει κατά την θητεία του Ολάντ" είπε.

Ο 38χρονος Μακρόν, πρώην τραπεζίτης επενδύσεων της Ρότσιλντ, προσχώρησε στην ομάδα του Ολάντ ως σύμβουλος, όπου συνδέθηκε με την απότομη στροφή του Σοσιαλιστή προέδρου στην οικονομία της προσφοράς το 2014. Ως υπουργός οικονομίας, ο Μακρόν επικεντρώθηκε στην υπεράσπιση των γαλλικών συμφερόντων στο εμπόριο και στην προώθηση του πολιτισμού. Αλλά η έκθεσή του προκάλεσε επίσης επικρίσεις από τους σοσιαλιστές συναδέλφους του στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος παραπονέθηκε τόσο κατ' ιδίαν όσο και δημόσια, ότι ο Μακρόν - ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως συμπαθούντα της Αριστεράς, αν και δεν είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος - ήταν πολύ αυτοπροβαλλόμενος και ξεπέρασε τα όρια του μετά τη θέση του στο υπουργείο.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα