Γαλλία: Παραιτείται ο Λοράν Φαμπιούς

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος αναμένεται να γίνει επικεφαλής του Γαλλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, αμφισβητεί την "διφορούμενη" πολιτική της Αμερικής, λέγοντας ότι συμβάλει στο πρόβλημα. "Υπάρχουν ασάφειες, ακόμα και μεταξύ των φορέων του συνασπισμού... Δεν πρόκειται να επαναλάβω αυτό που έχω πει και πριν για την κύρια δύναμη του συνασπισμού", δήλωσε ο Φαμπιούς στους δημοσιογράφους. "Αλλά δεν έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχει μια πολύ ισχυρή δέσμευση".

Ο Φαμπιούς ανακοίνωσε χωριστά την Τετάρτη ότι θα παραιτηθεί, όπως αναμενόταν, από τη θέση του

στη γαλλική κυβέρνηση και είπε ότι δεν περίμενε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα αλλάξει τη στάση του κατά τους προσεχείς μήνες. "Δεν νομίζω ότι στο τέλος της θητείας του ο Ομπάμα θα πιεστεί για να δράσει όπως ο υπουργός του δηλώνει δημόσια", πρόσθεσε, αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. "Υπάρχουν λόγια, αλλά οι πράξεις είναι διαφορετικές και, προφανώς, οι Ιρανοί και οι Ρώσοι το διαισθάνονται αυτό".

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η κατάρρευση των διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό του πενταετούς εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο Κέρι πιέζει για μια κατάπαυση του πυρός και την αυξημένη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας ενόψει της συνεδρίασης της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας στο Μόναχο αυτή την εβδομάδα.

Αλλά οι αντιπρόσωποι της αντιπολίτευσης και πολλοί Δυτικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες για ένα διπλωματικό επίτευγμα, ενώ η Ρωσία εξακολουθεί να υποστηρίζει τη στήριξη στη συριακή κυβέρνηση για μια στρατιωτική νίκη.

Ο Φαμπιούς, η χώρα του οποίου υπήρξε βασικός υποστηρικτής της συριακής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι η ασάφεια αυτή συμβάλλει στην επιδείνωση της κατάστασης.

Μία επιθετική στάση από δυνάμεις πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, που υποστηρίζεται από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, εναντίον ανταρτών που υποστηρίζει η Δύση, έχουν προκαλέσει τη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων από τις περιοχές που κρατούν οι αντάρτες στη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι.

"Αν προσθέσετε τη βαρβαρότητα του Άσαντ, τη συνενοχή της Ρωσίας και του Ιράν και την ασάφεια, μπορείτε να καταλάβετε το δράμα που συμβαίνει στο Χαλέπι" είπε ο Φαμπιούς. Ο 69 υπουργός υπήρξε ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας, όταν διορίστηκε σε ηλικία 37 ετών, το 1984. Αναμένεται να λάβει θέση ως επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γαλλίας. Επαινέθηκε ευρέως για το ρόλο του να επιβλέπει τις επιτυχείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα του ΟΗΕ στο Παρίσι τον Δεκέμβριο. Οι εικασίες για το ποιος θα τον διαδεχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών είναι πολλές, με την υπουργό Περιβάλλοντος και πρώην σύντροφο του Φρανσουά Ολάντ, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ή τον πρώην πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό, να είναι οι επικρατέστεροι.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα