Γαλλία: «Απαράδεκτη» κατασκοπεία από τις ΗΠΑ

Τον πρεσβευτή των ΗΠΑ εγκάλεσε η Γαλλία για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με αυτό που ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποκάλεσε «απαράδεκτη» κατασκοπεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε Γάλλους αξιωματούχους. Ο Ολάντ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών και των διοικητών του στρατού μετά τις αποκαλύψεις του WikiLeaks, ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των Ηνωμένων

Πολιτειών (NSA) είχε κατασκοπεύσει τους τελευταίους τρεις γάλλους Προέδρους.

«Η Γαλλία δεν θα ανεχθεί ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια και την προστασία των συμφερόντων της», αναφέρει δήλωση από το γραφείο του προέδρου, προσθέτοντας ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που είχαν ανακύψει ισχυρισμοί για κατασκοπεία των ΗΠΑ απέναντι στη Γαλλία. «Έγιναν δεσμεύσεις από τις αρχές των ΗΠΑ. Θα πρέπει να τις υπενθυμίσουμε και να τηρηθούν αυστηρά». Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ για να συζητήσουν το θέμα, σύμφωνα με μια γαλλική διπλωματική πηγή.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει. Μια δήλωση από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ αναφέρει ότι δεν στοχεύει και δεν θα έχει ως στόχο τις επικοινωνίες του Ολάντ. Η δήλωση δεν ανέφερε εάν είχε γίνει κατασκοπεία στο παρελθόν.

Ενώ το Παρίσι και η Ουάσινγκτον έχουν καλές σχέσεις σε γενικές γραμμές, η Γαλλία που έχει το δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διατηρεί έντονα την ανεξαρτησία της στην εξωτερική πολιτική και τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν στιγμές τριβής και στις δύο πλευρές. Ο Ολάντ ήταν απογοητευμένος από την απόφαση της τελευταίας στιγμής του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μην πλήξει θέσεις της συριακής κυβέρνησης το 2013. Αμερικανοί αξιωματούχοι συχνά, κατ’ ιδίαν, έχουν καταδικάσει τη σκληρή στάση της Γαλλίας στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Θα υπάρξουν και άλλα έγγραφα

Οι αποκαλύψεις αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στη γαλλική εφημερίδα Libération και στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart, η οποία ανέφερε ότι η NSA κατασκόπευε τους προέδρους Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ κατά την περίοδο τουλάχιστον από το 2006 ως τον Μάιο του 2012. Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Σαρκοζί θεωρείται ότι επανεκκίνησε τις ισραηλινο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ και ο Ολάντ φοβόταν για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη από το 2012.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις για κατασκοπεία μεταξύ των δυτικών συμμάχων ήρθαν αφού αποκαλύφθηκε ότι η NSA είχε κατασκοπεύσει τη Γερμανία και ότι η γερμανική BND είχε συνεργαστεί με την NSA για να κατασκοπεύουν αξιωματούχους και εταιρείες αλλού στην Ευρώπη.

Το WikiLeaks αναφέρει στο Twitter ότι θα δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα έγγραφα και «περαιτέρω αποδείξεις για τη μαζική κατασκοπεία των ΗΠΑ στη Γαλλία». «Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε ή να φανταστούμε τι παρακινεί έναν σύμμαχο να κατασκοπεύει τους συμμάχους του, που έχουν συχνά τις ίδιες στρατηγικές θέσεις στις παγκόσμιες υποθέσεις», δήλωσε ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ. O Κλοντ Γκεάν, πρώην επικεφαλής του προσωπικού του Σαρκοζί και ένας από τους αναφερόμενους στόχους της NSA, δήλωσε στο ραδιόφωνο του RTL: «Λαμβάνοντας υπόψη την πολύ στενή σχέση που έχουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά πιστοί σύμμαχοι, νιώθω σαν να έσπασε η εμπιστοσύνη».

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν περιλήψεις των συνομιλιών μεταξύ των γαλλικών κυβερνητικών αξιωματούχων σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σχέση μεταξύ της διοίκησης του Ολάντ και της κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ, τις προσπάθειες της Γαλλίας να καθορίσει την κάλυψη του στελεχιακού δυναμικού των Ηνωμένων Εθνών και τη διαμάχη μεταξύ της γαλλικής και της αμερικανικής κυβέρνησης για την κατασκοπεία των ΗΠΑ στη Γαλλία. Επίσης, περιλαμβάνουν τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων πολλών υπαλλήλων στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο, αλλά και το κινητό τηλέφωνο του προέδρου, σύμφωνα με το WikiLeaks.

http://www.reuters.com/article/2015/06/24/us-france-wikileaks-idUSKBN0P32EM20150624

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα