Γ. Βαρδινογιάννης: Το κράτος είχε πολλαπλάσια οφέλη από τη λειτουργία των καναλιών

"Το Star έχει άδεια και πιστεύω ότι θα παραμείνει με άδεια, ότι θα δικαιωθούμε", δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της Star, Γ. Βαρδινογιάννης, στην Εξεταστική Επιτροπή Διερεύνησης Νομιμότητας Δανειοδότησης Πολιτικών Κομμάτων και Εταιρειών ΜΜΕ από Τράπεζες της Χώρας. "Περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και θα δούμε από εκεί

και πέρα", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Βαρδινογιάννης χαρακτήρισε "κανάλι πρότυπο" το Star, καθώς όπως είπε εξυπηρετεί όλα του τα δάνεια (το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται στα 69 εκατ. ευρώ περίπου), ενώ υπογράμμισε τα "πολλαπλάσια οφέλη του κράτους" από την λειτουργία πολλών καναλιών. "Με τη μεθοδολογία που ανέπτυξε (το κράτος) είχε πολλά έσοδα γιατί αναπτύχθηκε ένας κλάδος που έφερε πολλά κέρδη στο δημόσιο έμμεσα. Προτιμώ ένα κράτος να δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να ξεκινάνε και στη συνέχεια να πληρώνουν τους φόρους τους", είπε χαρακτηριστικά. "Από το 89 μέχρι σήμερα τα κανάλια λειτουργούσαν νόμιμα, λειτουργούσαμε με προσωρινές άδειες νόμιμα, νόμιμα το ελληνικό δημόσιο εισέπραττε τα χρήματα", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος δε στο ύψος των ποσών που δόθηκαν για την απόκτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών σημείωσε πως ενέχει μεγάλο ρίσκο και ίσως μετά από αυτό θα πρέπει να επαναληφθεί η μελέτη για τις 4 άδειες.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, κληθείς να εκφράσει την άποψή του για ύψος των εν λόγω ποσών ο κ. Βαρδινογιάννης δήλωσε "νομίζω ότι απαντήσαμε με την προσφορά που κάναμε. Ήταν ένας διαγωνισμός που έφερε τα περισσότερα που μπορούσε να φέρει" και επανέλαβε ότι "το κατά πόσο θα είναι επιτυχημένος θα το δούμε".

Ερωτηθείς για το αν υποτιμά τις περιφερειακές άδειες απάντησε ότι "το να εκπέμπει πανελλαδικά ένα κανάλι έχει άλλη δυναμική. Για τις περιφερειακές άδειες εκρεμμεί η αδειοδότησή τους. Είναι κάποιες εναλλακτικές σε θολό τοπίο με αβέβαιο το μέλλον της τηλεόρασης στο σύνολό της".

Ερωτηθείς για το πώς σκοπεύει να κινηθεί η διοίκηση την επόμενη ημέρα σε περίπτωση που τελικά το κανάλι δεν καταφέρει να διατηρήσει την άδειά του, ο κ. Βαρδινογιάννης είπε πως "Εκπονούμε για την επόμενη μέρα διάφορα σχέδια για να συνεχίσουμε την εκπομπή του σταθμού. Δεν σκοπεύουμε να εκπέμψουμε παράνομα. Γίνονται όλες οι επιχειρηματικές ενέργειες για να αποτρέψουμε τη διάλυση του σταθμού. Έχουμε ήδη δώσει αρκετά δικά μας χρήματα για να υπάρχει, και δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια".

Το "χτύπημα" του Star στον διαγωνισμό

Αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και το τίμημα των 18 εκατ. ευρώ που έδωσε το Star, ο κ. Βαρδινογιάννης ξεκαθάρισε ότι το εν λόγω τίμημα με βάση τους επιχειρηματικούς υπολογισμούς ήταν το υψηλότερο δυνατό που θα μπορούσε να δοθεί για να διασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία του καναλιού. "Συμμετείχαμε στον διαγωνισμό με ποσό που πιστεύαμε ότι θα ήταν βιώσιμο το κανάλι αν συνέχιζε, δεν πιστεύω ότι δώσαμε λίγα, εμείς πιστεύουμε ότι δώσαμε πολλά", είπε χαρακτηριστικά. "Αν παίρναμε την άδεια στα 15 εκατ. ευρώ θα ήταν νούμερο που θα μπορούσα να διαχειριστώ τα επόμενα χρόνια", πρόσθεσε εξηγώντας πως ποσό ύψους 60-70 εκατ. ευρώ θα έκανε προβληματική την βιωσιμότητα του καναλιού. "Στόχος δεν είναι να συνεχίσουμε να λειτουργούμε μέσα στην ανασφάλεια".

Ερωτηθείς για το δάνειο ύψους 69 εκατ. ευρώ του Star σημείωσε πως εξυπηρετείται κανονικά, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν μεσολάβησε κάποιο κόμμα προκειμένου το Star να πάρει το δάνειο δήλωσε: "Εννοείται πως όχι".

Η μελέτη για τις άδειες πρέπει να επαναληφθεί

Αναφερόμενος στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Βαρδινογιάννης είπε ότι ο αριθμός αυτός προέκυψε από μια μελέτη και "οι μελέτες είναι μελέτες, μπορεί να έχουν και δίκιο, αλλά υπάρχει μια πραγματικότητα". Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της ανοιχτής αγοράς. "Δεν βρίσκω κανένα λόγο να υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί" τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι διαγωνισμός για τις άδειες ίσως έπρεπε να υπάρχει από την αρχή της ιδιωτικής τηλεόρασης, αλλά "ένα λάθος δεν διορθώνεται με άλλο λάθος". Εκτίμησε ότι το ύψος των ποσών που δόθηκαν για τις άδειες ενέχει μεγάλο ρίσκο και πρόσθεσε ότι "θα έπρεπε να επαναληφθεί η μελέτηκατά πόσο είναι βιώσιμα τα κανάλια όταν έχουν δοθεί 250 εκατ. ευρώ".

Mega

Αναφορικά με το θέμα του Mega, ο κ. Βαρδινογιάννης εξέφρασε την άποψη ότι το κανάλι είχε διάφορα προβλήματα και ένα από αυτά ήταν ότι δεν αντιμετώπισε σωστά το θέμα της κρίσης. "Δεν προέβλεψε ότι κρίση θα ήταν πολυετής κι θα ακούμπαγε και το μεγαλύτερο κανάλι της χώρας, δεν ελήφθησαν την κατάλληλη στιγμή τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν", είπε χαρακτηριστικά παραδεχόμενος ότι οι μέτοχοι φέρουν ευθύνη στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα.

Όπως εξήγησε ο κ, Βαρδινογιάννης το ποσοστό της οικογένειάς του στο Mega δεν της έδινε την δυνατότητα να ασκεί διοίκηση. "Μέχρι κάποιο σημείο μπορούσαμε να επηρεάσουμε τα πράγματα, αλλά δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε", είπε χαρακτηριστικά. Σαν μέτοχος όταν δεν ασκείς διοίκηση, εκφράζεις άποψη και από εκεί και έπειτα συμμετέχεις ή όχι στις ΑΜΚ, πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι το 2013 το κανάλι είχε προχωρήσει σε ΑΜΚ και τότε οι μέτοχοι είχαν συμμετάσχει. Όπως είπε όμως "Δυστυχώς τότε παρότι υπήρχαν συζητήσεις να ληφθούν μέτρα για την κρίση - που ήταν πλέον δεδομένη – αυτό δεν έγινε και έτσι φτάσαμε στην επόμενη ΑΜΚ".

Τέλος, ο κ. Βαρδινογιάννης ανέφερε ότι μέχρι πρόσφατα (το 2008 που εκδηλώθηκε η κρίση), το Mega ήταν κερδοφόρο, μια πολυμετοχική, διαχρονική και κερδοφόρος επιχείρηση. Έκτοτε ξεκίνησε η πτωτική πορεία, η οποία όμως οι μέτοχοι πίστευαν ότι θα αναστραφεί. Αυτό δεν συνέβη ποτέ, καθώς η οικονομία επιδεινωνόταν και παράλληλα επεβλήθησαν φόροι – όπως η επαναφορά του φόρου στην διαφήμιση – τους οποίους δεν είχαν προβλέψει. Σε αυτό το σημείο μάλιστα ο κ. Βαρδινογιάννης εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον των ΜΜΕ στην Ελλάδα, καθώς όπως είπε, δεν βοηθάει η οικονομία και το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν.

Καμία σχέση με το τρίγωνο της διαπλοκής

"Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα λειτουργούσαμε έτσι. Είμαστε ανεξάρτητοι επιχειρηματίες", ήταν η απάντηση του κ. Βαρδινογιάννη ερωτηθείς για πρακτικές που "τρέφουν" το περιβόητο τρίγωνο διαπλοκής κομμάτων – τραπεζώνΜΜΕ. Ξεκαθάρισε ότι "δεν είμαστε εκτελεστικά όργανα κανενόςκόμματος" και ότι κινείται καθαρά με επιχειρηματικά κριτήρια.

Άλλωστε όπως εξήγησε, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Βαρδινογιάννη επικεντρώνονται στη ναυτιλία και τα πετρελαιοειδή. "Οι πετρελαϊκές ασχολούνται κυρίως με εξαγωγές, αρά έχουμε να κάνουμε κυρίως με το εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν μηδενική η συμμετοχή μας σε εταιρείες του δημοσίου", είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δεν αρνήθηκε βέβαια σχέσεις της οικογένειας με τον πολιτικό κόσμο. Άλλωστε όπως είπε αυτό είναι "φυσικό", όμως εξήγησε ότι η παρουσία της οικογένειας Βαρδινογιάννη στα ελληνικά ΜΜΕ ήταν μάλλον "παθητική", με ποσοστό κοντά στο 20% στο Mega και την κατοχή ενός καναλιού (Star) που είχε καθιερώσει την ψυχαγωγική ενημέρωση. "Γνωρίζω πολύ κόσμο στην πολιτική. Είναι πολύ φυσιολογικό και δεν νομίζω ότι μου δίνει περισσότερο κύρος ένα κανάλι", σημείωσε.

Ερωτηθείς για το αν φέρουν ευθύνη τα ιδιωτικά κανάλια στην πορεία προς την κρίση τα τελευταία χρόνια ο κ. Βαρδινογιάννης τόνισε ότι "τα κανάλια δεν είχαν καθοριστικό ρόλο στην κρίση" και πρόσθεσε ότι "είμαστε σε μία ελεύθερη δημοκρατία και ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει".

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα