Φυγάδευσαν τον Σνόουντεν προς άγνωστη κατεύθυνση

Ο ‘Εντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), ο οποίος κατηγορείται στη χώρα του για κατασκοπεία, εγκατέλειψε το Χονγκ Κονγκ αναζητώντας «πολιτικό άσυλο σε μια δημοκρατική χώρα». Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χώρα αυτή δεν θα έχει συμφωνία έκδοσης καταζητούμενων με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Wikileaks,

ο Σνόουντεν φυγαδεύτηκε μέσω της Μόσχας. Κάποιες πληροφορίες τον θέλουν να κατευθύνεται προς τον Ισημερινό ή την Ισλανδία, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για Κούβα με τελικό προορισμό τη Βενεζουέλα.

Η κίνηση του Χονγκ Κονγκ αναμένεται να επιβαρύνει τις διμερείς σχέσεις με την Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ είχαν απαγγείλει κατηγορίες κατασκοπείας στον Σνόουντεν, πρώτο βήμα στην προσπάθειά τους να εκδοθεί ο τεχνικός και να δικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο. «Τα έγγραφα που υποβλήθηκαν από τις αμερικανικές αρχές δεν συμμορφώνονταν πλήρως με τη νομοθεσία του Χονγκ Κονγκ και ζητήθηκαν επιπλέον πληροφορίες» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ. «Kαθώς δεν έχουν ακόμη δοθεί επαρκείς πληροφορίες, δεν υπάρχει νομική βάση να απαγορευτεί στον Έντουαρντ Σνόουντεν η έξοδος από το Χονγκ Κονγκ» καταλήγει η ανακοίνωση.

reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα