Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ΕΜΣ. Απόφαση – σταθμός για την Ελλάδα

Η αποδοχή από το Εurogroup της ανακεφαλαιοποίησης ευρωπαϊκών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) με αναδρομική ισχύ, μπορεί να αποδειχθεί απόφαση-σταθμός για τη χώρα μας, οδηγώντας σε ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Οι αντιρρήσεις των χωρών του βορρά (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία), κάμφθηκαν προχθές του βράδυ στο Λουξεμβούργο, με αποτέλεσμα οι υπουργοί

οικονομικών της Ευρωζώνης να κάνουν τη μεγάλη υπέρβαση αποδεχόμενοι την αρχή της αναδρομικότητας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα που έχει δανειστεί 50 δισ. ευρώ για τις τράπεζες επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος, θα μπορεί να υποβάλει αίτημα ν’ αναλάβει ένα μέρος αυτού του ποσού ο ΕΜΣ.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η εφαρμογή της αναδρομικής ισχύος για την Ελλάδα θα διευκολύνει τους εταίρους να ανταποκριθούν στη δέσμευση που ανέλαβαν το Δεκέμβριο να επανεξετάσουν το 2014 τρόπους διασφάλισης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους εφόσον η χώρα μας πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Κι αυτό γιατί η αποδοχή της αναδρομικής ισχύος σε συνδυασμό με μια μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, θα μπορούσε να μειώσει αισθητά το χρέος καθιστώντας το βιώσιμο, κάτι που ζητάει άλλωστε επιτακτικά και το ΔΝΤ.

Από την άλλη θα είναι για τους εταίρους μια απόφαση με το μικρότερο πολιτικό κόστος, γιατί δεν θα υποχρεωθούν να «κουρέψουν» τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στη χώρα μας, κάτι που δεν θα αποδέχονταν η κοινή τους γνώμη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι θεωρητικά την αναδρομική ισχύ θα μπορούσε να ζητήσει και η Ισπανία, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν θα το κάνει γιατί η Μαδρίτη φοβάται ότι η υποβολή ενός τέτοιου αιτήματος θα μπορούσε να στείλει λανθασμένο μήνυμα στις αγορές σε μια περίοδο που η ίδια δανείζεται με σχετικά χαμηλά επιτόκια. Άρα μόνο η Ελλάδα, η Κύπρος και ίσως η Ιρλανδία θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του μέτρου.

Σε κάθε περίπτωση η υποβολή αιτημάτων θα μπορεί να γίνει πριν από το Φθινόπωρο του 2014, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.

Νίκος Μπέλλος, στον “Τύπο της Κυριακής”

Keywords
Τυχαία Θέματα