Φόβοι για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία εν όψει Euro 2016

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ετοιμάζονται για μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε μεγάλα πλήθη στη Γαλλία, που θα φιλοξενήσει το πρωταθλήματα ποδοσφαίρου Euro 2016 τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Οι σπάνιες παρατηρήσεις του Πατρίκ Καλβάρ, επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών DGSI της Γαλλίας, στην επιτροπή του κοινοβουλίου για την άμυνα, κάνουν λόγο για "μια νέα

μορφή επίθεσης ...που χαρακτηρίζεται από την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε χώρους όπου υπάρχουν μεγάλα πλήθη και στην επανάληψη αυτού του είδους δράσης για την δημιουργία κλίματος μέγιστου πανικού". "Σαφώς, η Γαλλία απειλείται περισσότερο και γνωρίζουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος σχεδιάζει νέες επιθέσεις" είπε ο Καλβάρ στην επιτροπή στις 10 Μαΐου, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της κατάθεσής του, που κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης.

Τα σχόλια έρχονται έξι μήνες μετά τη δολοφονία 130 ανθρώπων από τρομοκράτες του ISIS στο Παρίσι. Όπως είπε ο Καλβάρ, η μαχητική ομάδα είχε ανθρώπους για να ξεκινήσουν τις νέες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και περίπου 645 γάλλων πολιτών ή κατοίκων που σήμερα βρίσκονται στη Συρία ή το Ιράκ, εκ των οποίων 400 ήταν μαχητές. Επιπλέον 201 ήταν μετακινούνται είτε προς είτε από την περιοχή, είπε.

Το Euro 2016 ξεκινά στις 10 Ιουνίου και θα διαρκέσει ένα μήνα, ενώ θα διεξαχθεί σε 10 γήπεδα σε όλη τη Γαλλία. Περίπου 2,5 εκατομμύρια θεατές αναμένεται να παρακολουθήσουν τους 51 αγώνες ποδοσφαίρου, στους οποίους συμμετέχουν 24 ομάδες. Θα υπάρξουν επίσης "ζώνες φιλάθλων" για να παρακολουθούν τα πλήθη τους αγώνες σε μεγάλες οθόνες, στις μεγάλες πόλεις.

Η αστυνομική δύναμη της Γαλλίας βρίσκεται υπό ιδιαίτερη πίεση, μετά από τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου έτους και τις τακτικές διαδηλώσεις. Ωστόσο, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να διασφαλίσει η ομαλή λειτουργία των αγώνων. "Θα συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί" δήλωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στο ραδιόφωνο του RTL, όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Καλβάρ.

Σε μια υπενθύμιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις ασφαλείας, μία ψεύτικη βόμβα εκπαίδευσης που ξέμεινε μετά από μια άσκηση σε γήπεδο της Manchester United στη Βρετανία, ανάγκασε την εκκένωση του γηπέδου, χωρητικότητας 75.000 θέσεων και την ακύρωση του αγώνα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Το κοινοβούλιο της Γαλλίας αποφάσισε τη δίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, στην οποία βρίσκεται μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι. Με την παράταση η Γαλλία θα παραμείνει στον ανώτατο συναγερμό και κατά τη διάρκεια των αθλητικών διοργανώσεων Euro 2016 και του Γύρου της Γαλλίας.

"Η τρομοκρατική απειλή παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο και η Γαλλία, όπως η ΕΕ, παραμένει στόχος", ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις στις 13 Νοεμβρίου και έχει ήδη παραταθεί κατά τρεις μήνες από το Φεβρουάριο μέχρι τις 26 Μαΐου.

abcnews.go.com, reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα