Φόρος ακινήτων: Καλή η Εκάλη, υπάρχουν όμως και τα… Ταμπούρια

Εκάλη

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ασφυκτική πίεση. Από τη μια η τρόικα που έχει ξεφύγει εντελώς κι από την άλλη κάποιοι βουλευτές που θέλουν να κάνουν δήθεν κοινωνική πολιτική με ξένα κόλλυβα. Ήδη μοίρασαν το πλεόνασμα και απειλούν με καταψήφιση βασικών νομοσχεδίων αν δε γίνει το ένα ή το άλλο που ζητούν, χωρίς να έχουν ούτε μια σοβαρή πρόταση να καταθέσουν.

Χαρακτηριστική περίπτωση αυτό που έγινε με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Επί 1,5 χρόνο η κυβέρνηση «εργαζόταν» για έναν δίκαιο και αναλογικό φόρο

κι ένα μήνα πριν το τέλος του 2013 έφεραν ένα νομοσχέδιο που προκάλεσε έκρηξη. Στη συνέχεια η πρόταση βελτιώθηκε, υποτίθεται, κι εντός των ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή. Και πάλι, φυσικά, υπήρξαν εκρήξεις λαϊκισμού και ορισμένοι βουλευτές λένε ότι δεν θα ψηφίσουν αν δεν υπάρξουν νέες αλλαγές. Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν με λίγα λόγια.

Η αλήθεια είναι η εξής: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για έσοδα από τα ακίνητα περίπου 4 δις ευρώ το 2014. Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες δηλαδή να πληρώνουν 2,6 δις για τον ενιαίο φόρο, 1,2 δις ευρώ τα «υπόλοιπα» από το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ για το 2013 και άλλα 200 εκατ. «υπόλοιπα» από τον ΦΑΠ. Λοιπόν, 4 δις ευρώ το 2014 και κάθε χρονιά που θα έρχεται άλλα 2,6 δις ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας σε μια προσπάθεια να αμυνθεί απέναντι στους λαϊκιστές χρησιμοποίησε ακριβώς τον ίδιο λαϊκίστικο λόγο. «Καιρός να πληρώσει και η Εκάλη», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Εννοώντας βεβαίως ότι ο διπλός φόρος για όσους έχουν περιουσία πάνω από 300 χιλ. ευρώ αντικειμενική αξία θα αφορά μόνο τους έχοντες.

Ένα μεγάλο μέρος της… Εκάλης, άντε και της Μυκόνου θα πληρώσει, αυτό είναι σίγουρο. Όμως, ας σταματήσει ο λαϊκισμός. Τα περισσότερα από τα 2,6 δις ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι μικροϊδιοκτήτες. Γιατί; Μα γιατί μέχρι σήμερα τα έσοδα από τον ΦΑΠ δεν ήταν παραπάνω από 400-600 εκατ. ευρώ, επομένως τόσα θα πληρώσουν και τώρα οι πλούσιοι.

Το κακό της υπόθεσης είναι ότι με τις αντικειμενικές αξίες στα ύψη, βαφτίζονται πλούσιοι και όσοι μπορεί να έχουν ένα σπίτι στην Αθήνα, άντε κι ένα εξοχικό σε κάποια παραθαλάσσια περιοχή ή ένα οικόπεδο. Δηλαδή ακίνητα τα οποία δεν αποδίδουν ούτε ένα ευρώ, αγοράστηκαν σε μια «χρυσή» εποχή, πολλές φορές με μεγάλα δάνεια και έχουν αξία μιας άλλης περιόδου, όχι αυτής κατά την οποία έχει απαξιωθεί πλήρως η ακίνητη περιουσία.

Μοιάζει δε η υπόθεση με τα αυτοκίνητα πάνω από 2.000 κ.ε. Αν θυμάστε μας έβαλε ο Παπαθανασίου να αγοράσουμε μειώνοντας τους φόρους, έτρεξαν όλοι και πήραν ασφαλή σπίτι για τις οικογένειές τους και τώρα πληρώνουν υπέρογκους φόρους για Ι.Χ. που δεν αξίζουν ούτε ένα ευρώ.

Συμπέρασμα; Δεν θα πληρώσει η Εκάλη όπως λέει ο κ. Στουρνάρας προκειμένου να μειώσει την κοινωνική ένταση. Δεν θα πληρώσουν π.χ. οι έχοντες τεράστια εμπορικά κέντρα και άλλα ακίνητα που αποδίδουν έσοδα. Δεν θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο με την τεράστια ακίνητη περιουσία του. Ενδεχομένως να μην πληρώσει κι ένας μεγάλος αριθμός πλουσίων με σπιταρόνες οι οποίες για κάποιο… περίεργο λόγο έχουν χαμηλή αντικειμενική αξία. Πάρτε για παράδειγμα τη βίλα του Γαβαλά η οποία είχε εμπορική αξία 8 εκατ. ευρώ αλλά βγήκε σε πλειστηριασμό με πρώτη τιμή (αντικειμενική) μόλις 950 χιλ. ευρώ. Σκεφτείτε πόσες τέτοιες είναι στην Εκάλη, το Λαγονήσι ή τη Μύκονο. Και σκεφτείτε τι πληρώνουν οι off shore που έχουν τεράστια ακίνητα;

Το κράτος αδυνατεί να φτιάξει ένα σοβαρό περιουσιολόγιο και δεν γνωρίζει ακόμη πόσα τετραγωνικά έχει ο καθένας και πόσο κοστίζουν. Γι’ αυτή του την ανικανότητα έρχεται να επιβάλει ένα φόρο που τσακίζει τους πάντες, έχοντες και μη έχοντες. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια. Σε ανθρώπους που υπερφορολογούνται, που οι καταθέσεις τους εξανεμίστηκαν για να πληρωθούν οι φόροι, που πληρώνουν ένα σωρό τέλη ακινήτων τα οποία, όμως, δεν είναι ανταποδοτικά όπως σε άλλες χώρες, που η Ελλάδα είναι μέσα στις 4 ακριβότερες χώρες του ΟΟΣΑ σε ότι αφορά τους φόρους που πληρώνονται για να γίνει μια αγοραπωλησία ακινήτου, δεν μπορείς να μιλάς για δικαιοσύνη. Ας αφήσουν στην άκρη όλοι, λοιπόν, τους λαϊκισμούς και τα τσιτάτα που παίζουν στα κανάλια κι ας εργαστούν για ένα πράγματι δίκαιο φορολογικό σύστημα, και στα ακίνητα και στο εισόδημα.

Καλή η Εκάλη, υπάρχουν όμως και τα… Ταμπούρια

Keywords
Τυχαία Θέματα