Φόροι: Κανείς δεν έχει να πληρώσει

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια του Μνημονίου ζούμε ένα διαρκές deja vu. Φόροι, φόροι και ξανά φόροι, όχι γιατί το αφεντικό (η κυβέρνηση

δηλαδή) τρελάθηκε και θέλει να γδύνει τους πολίτες και να μη βγάζει τετραετία. Αλλά γιατί οι δανειστές μας νομίζουν ότι με τους συνεχείς φόρους και τις περικοπές θα κάνουν μια χώρα ανταγωνιστική και θα εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά.

Κούνια που τους κούναγε, όμως και τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κι ενώ κάνουμε αμήν να βγάλουμε μια ρύθμιση σε 100 δόσεις προκειμένου να πάει να πληρώσει κανείς στην εφορία, αποκαλύπτεται ότι τελικά κανείς δεν έχει να πληρώσει και όλοι έχουν κηρύξει στάση πληρωμών.

Μόνο μέσα στον Απρίλιο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προσέγγισαν το 1 δις ευρώ ενώ στο σύνολο τους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές , αγγίζουν πλέον τα 58 δις ευρώ.

Σκεφτείτε τον αριθμό. Λίγο κάτω από το 1/3 του ελληνικού ΑΕΠ είναι χρέη προς το κράτος από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ποτέ δεν θα εισπράξει ποτέ το κράτος.

Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο πως ο 1 στους 4 υπόχρεους δήλωσης ΦΠΑ δεν την έχει καταθέσει.

Είναι φανερή πλέον η αδυναμία του πολίτη ή του επιχειρηματία να πληρώσει τα χρέη του στο κράτος και τα σχεδόν 60 δις ληξιπρόθεσμα είναι βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας. Κι όμως, στη λογική «βάζω φόρους, γιατί έτσι λέει η συνταγή» η τρόικα επιμένει στην πολιτική της λες και πιστεύει ότι υπάρχει λίπος για να καεί στην ελληνική κοινωνία.

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι οι φορολογικοί έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται σε χειμερία νάρκη και είναι ορατός ο κίνδυνος το οικονομικό επιτελείο να μην πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα για την πραγματοποίηση συγκεκριμένου αριθμού ελέγχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) στο τέλος Απριλίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη (κατέστησαν ληξιπρόθεσμα εντός του τρέχοντος έτους) προς το Δημόσιο διαμορφώθηκαν στα 3,09 δισ. ευρώ, από 2,17 δισ. ευρώ το Μάρτιο.

Εξάλλου το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών έως 31/12/2012 και νέων) των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων στο τέλος Απριλίου διαμορφώθηκε στα 58 δισ. ευρώ, από 57,28 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως μέσα στον Απρίλιο οι εισπράξεις του Δημοσίου από εξόφληση μέρους των “νέων” οφειλών ήταν 401 εκατ. ευρώ, έναντι 140 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, ενώ των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών έφθασαν σε 754 εκατ. ευρώ από 606 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον μήνα που πέρασε θα έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 108.100 δηλώσεις ΦΠΑ. Όμως υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα μόνο 82.755 δηλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπέβαλαν δήλωση 25.345 υπόχρεοι. Δηλαδή ο ένας στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες …αμέλησε να υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και συνεπακόλουθα δεν απέδωσε τον αναλογούντα φόρο .

Επίσης τον Απρίλιο, διενεργήθηκαν 1.462 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ, έναντι 943 ελέγχων το Μάρτιο και βεβαιώθηκαν 25,1 εκατ. ευρώ φόροι και πρόστιμα. Όμως εισπράχθηκαν 7,8 εκατ. ευρώ, από 8,3 εκατ. ευρώ το Μάρτιο.

Στις μεγάλες επιχειρήσεις έγιναν 48 τακτικοί έλεγχοι, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 63,2 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις ανήλθαν σε 15,1 εκατ. ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης 68 προσωρινοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 22 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 5,6 εκατ. ευρώ.

Στους αυτοαπασχολούμενους έγιναν 75 έλεγχοι και 40 στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου

Keywords
Τυχαία Θέματα