Φόροι-φωτιά και σε μισθούς 586 €

Φόροι (άμεσοι και έμμεσοι) για όλους, περικοπές στο Δημόσιο, κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό με στόχο την άντληση από την πραγματική οικονομία επιπλέον 5,4 δισ. ευρώ και αποκρατικοποιήσεις ήταν το αντικείμενο της πολύωρης συνάντησης που ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ με τους δανειστές.

Ο στόχος είναι να συνταχθούν το συντομότερο δυνατό τα δύο κείμενα (ένα με την ΕΕ και ένα με το ΔΝΤ) για τις πολλές υποχρεώσεις που θα πρέπει να ικανοποιήσει η Ελλάδα μέχρι να πάρει ένα μέρος έστω της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ όταν ολοκληρωθεί η

αξιολόγηση η οποία όμως δεν θα περιλάβει όπως φαίνεται τη λύση για το χρέος.

Νέα βόμβα

Τη δυσάρεστη αυτή έκπληξη έκανε στο οικονομικό επιτελείο χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο γερμανικό κανάλι ARD. Δήλωσε «αρκετά αισιόδοξος» ότι οι δανειστές θα βρουν μία λύση αναφορικά με την Ελλάδα κατά τις επόμενες εβδομάδες, αλλά πρόσθεσε ότι αυτή δεν θα περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους για τη χώρα. «Θα βρούμε μία λύση τις προσεχείς εβδομάδες αλλά δεν θα σχετίζεται με την ελάφρυνση χρέους αλλά με την Ελλάδα που θα πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική οικονομία». Οπως είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, οι λήξεις των ελληνικών δανείων ήδη εκτείνονται έως και 35 έτη και οι αποπληρωμές τόκων έχουν αναβληθεί για 10 χρόνια, όσοι μιλάνε για ελάφρυνση χρέους απλώς «δεν θέλουν να συζητήσουν για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα» και τόνισε πως η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τους όρους που έχουν τεθεί.

Η διαφορά

Τα δύο κείμενα που θα συνταχθούν με την ΕΕ και το ΔΝΤ θα περιέχουν υποχρεώσεις για τα ίδια μέτρα αλλά θα έχουν μια βασική διαφορά. Οτι το Ταμείο θα επισημαίνει με πολύ κομψό τρόπο τη διαφορά του με την ΕΕ σε ό,τι αφορά το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα καταστήσει το πρόγραμμα βιώσιμο.
Πιο συγκεκριμένα το κείμενο του ΔΝΤ θα αναφέρει ότι με τα μέτρα που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2018 θα φτάνει το 1,5% του ΑΕΠ και όχι το 3,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του προγράμματος. Με αυτό το δεδομένο θα ζητά μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας ώστε να καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο. Σε δεύτερη ανάγνωση όμως αν η λύση που θα δοθεί για το χρέος δεν συμβαδίζει με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ θα πρέπει ή η Ελλάδα να αναζητήσει περισσότερα μέτρα για να πετύχει τον στόχο ή το Ταμείο να μη συμμετέχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης παρά την πίεση που ασκούν Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επιβεβαίωναν το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup αμέσως μετά το Ορθόδοξο Πάσχα για το κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

e-typos.com/gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα