Εξωδικαστικός: Μεγάλο το ενδιαφέρον, πολλοί οι ... μετεξεταστέοι

13:15 4/8/2017 - Πηγή: Antinews

Πολλοί ήταν χθες οι επισκέπτες στην ιστοσελίδα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αιτήσεων υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων. Εως χθες αργά το απόγευμα, πρώτη ημέρα λειτουργίας της εφαρμογής, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του ΥΠΟΙΚ που την διαχειρίζεται,ηεπισκεψιμότητατης σχετικής ιστοσελίδας (www.keyd.gov.gr)έφτασε στις 40.000 άτομα, ενώ 6.000 μπήκαν στην ειδική εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Από αυτούς ο αριθμός των επιχειρηματιών που ξεκίνησαν χθες την υποβολή αιτήσεων διαμορφώθηκε

στις 2.300. Στην ολοκλήρωση όλων των στοιχείων που ζητούνται στα πρώτα βήματα της διαδικασίας υποβολής έφτασαν περίπου 450 επιχειρηματίες εκ των οποίων οι 150 "πέρασαν" στο επόμενο στάδιο και οι υπόλοιποι 300 έλαβαν μήνυμα να... ξαναδοκιμάσουν αφού ελέγξουν πρώτα τα στοιχεία τους.

Στελέχη του τραπεζικού κλάδου εξηγούν ότι η χθεσινή πρώτη ημέρα όπως και οι επόμενες θα είναι "δοκιμαστικές" για όλους. Δηλαδή, πολλοί είναι αυτοί που θα "δοκιμάζουν" το σύστημα και αν αυτό θα τους "κόψει" στη μέση της διαδικασίας, γνωρίζοντας ότι πιθανή αρνητική απάντηση στα πρώτα στάδια της υποβολής δεν είναι καθοριστική και ότι στη συνέχεια θα μπορούν να ξαναδοκιμάσουν. Επίσης πολλοί είναι και αυτοί που δεν συμπλήρωσαν σωστά τα στοιχεία και καλούνται πλέον να... μελετήσουν για να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση.

Η πολύ κρίσιμη προσωρινή και η τελική αίτηση

Προσοχή όμως συστήνουν οι ίδιες τραπεζικές πηγές. Η ανοχή στα λάθη δεν θα ισχύει στο... τέλος της διαδρομής. Και υπογραμμίζουν ότι η οριστική, τελική υποβολή, δεν γυρίζει πίσω καθώς δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Ως εκ τούτου τονίζουν ότι είναι σημαντικό να έχει γίνει σωστή προετοιμασία πριν την υποβολή της τελικής αίτησης.

Όπως επισημαίνει και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεν μπορεί να υποβληθεί δεύτερη αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού από την ίδια επιχείρηση.

Δηλαδή, όπως αναφέρει η ΕΕΤ "η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και η υποβολή δεύτερης αίτησης από τον ίδιο οφειλέτη αποκλείεται. Συνεπώς, εξηγεί, αποκλείεται η υποβολή δεύτερης αίτησης όσο εκκρεμεί η ρύθμιση της πρώτης ή μετά την αποτυχία της διαδικασίας, λ.χ. αν δεν συγκεντρώθηκε το απαιτούμενο ποσοστό απαρτίας των πιστωτών (ποσοστό 50% του συνόλου των απαιτήσεων κατά του οφειλέτη) ή αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων πιστωτών (δηλ. με το 60% των συμμετεχόντων πιστωτών, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ποσοστό 40% των εμπραγμάτως ασφαλισμένων). Επίσης, αποκλείεται η υποβολή δεύτερης αίτησης αν η διαδικασία κηρυχθεί άκαρπη για οποιοδήποτε λόγο, π.χ. επειδή ο οφειλέτης δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του συντονιστή για τη συμπλήρωση των στοιχείων του φακέλου, όταν δεν έχει προσκομιστεί εξαρχής το σύνολο των δικαιολογητικών".

Εως τις 31/12/2018

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα νομικά πρόσωπα θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής για αναδιαρθρώσεις χρεών προς τράπεζες, δημόσιο αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου πρόκειται για "μια πλατφόρμα που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, καθώς και των ανείσπρακτων χρεών του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων".

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα