Έβρος: Συνεχίστηκε το βράδυ η ένταση

12:28 2/3/2020 - Πηγή: Antinews

Από χθες μέχρι σήμερα το πρωί, κατά μήκος των συνόρων του Έβρου έγιναν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σποραδικές απόπειρες εισόδου στον ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού.

Πραγματοποιήθηκε χρήση χημικών και καπνογόνων από την άλλη πλευρά, κάτι που συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή στην περιοχή τον Καστανέων και γύρω από αυτή, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις.

Από ελληνικής πλευράς έγιναν 9.877 αποτροπές εισόδου και συνελήφθησαν 68 άτομα για τα οποία σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Τρόφιμα θα

μοιραστούν σε στρατιώτες και αστυνομικούς.

Τρόφιμα και χυμούς συλλέγει από καταστήματα της Αλεξανδρούπολης η Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος Έβρου προκειμένου να τα μεταφέρει στην παραμεθόρια περιοχή σε άτομα των δυνάμεων ασφαλείας. «Έχουμε κάνει ένα κάλεσμα από το πρωί σε όλα τα μέλη μας και μαζεύουμε πράγματα για να τα μοιράσουμε, σε συνεννόηση με τις αστυνομικές διευθύνσεις, σε αστυνομικούς και τον στρατό» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Γεωργιάδης.

«Έχουμε ήδη συλλέξει νερά, κρουασάν και χυμούς και με τρία βανάκια θα ξεκινήσουμε το μεσημέρι να τα μοιράζουμε, με πρώτο σταθμό τους Κήπους και μετά τις Καστανιές όπου αναμένουμε να είμαστε κατά τις 2 το μεσημέρι» διευκρινίζει.

Στο πλευρό των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, θα βρίσκονται και οι Μητροπολίτες Διδυχοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου Δαμασκηνός, Ξάνθης & Περιθεωρίου Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος και Μαρωνείας & Κομοτηνής Παντελεήμων, οι οποίοι θα μεταβούν στις 12 το μεσημέρι στις Καστανιές Εβρου.

Τα social media οδηγούν πρόσφυγες-μετανάστες

Μεσημέρι Κυριακής στον συνοριακό σταθμό Παζάρ Κουλέ, απέναντι από τις Καστανιές στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και μια ομάδα προσφύγων και μεταναστών έχει συγκεντρωθεί γύρω από έναν αυτοσχέδιο σταθμό φόρτισης κινητών και "σερφάρει" μετά μανίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναζητώντας πληροφορίες για την κατάσταση στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Το βίντεο που μόλις έφτασε στο whatsapp δείχνει μια ομάδα που ισχυρίζεται ότι έχει περάσει τα σύνορα και αμέσως τα τηλέφωνα "πιάνουν φωτιά" καθώς όλοι θέλουν να μάθουν περισσότερα γύρω απ' αυτό.

Οι πληροφορίες που διακινούνται μέσω διαφόρων ομάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν ένα νέφος πληροφοριών που πρόσφυγες και μετανάστες μοιάζουν αδύναμοι να διαχειριστούν.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να ανταλλάσουμε πληροφορίες και παρά το γεγονός ότι πολλές φορές καταλαβαίνουμε πως πίσω από κάποιες από τις πληροφορίες που διακινούνται βρίσκονται κυκλώματα διακινητών με τα δικά τους συμφέροντα, είναι για εμάς ένας τρόπος να συντηρήσουμε ζωντανή την ελπίδα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νεαρός Σύρος, ο οποίος λέει ότι ήρθε από το Χαλέπι με προορισμό τη Γερμανία, όπου ζει από το 2016 η υπόλοιπη οικογένεια του.

Βίντεο, ηχητικά μηνύματα, φωτογραφίες διακινούνται συνέχεια μέσω των κοινωνικών δικτύων και πολλές φορές καθορίζουν πού και πώς θα κινηθούν οι ομάδες των προσφύγων και μεταναστών, σημειώνει και στην ερώτηση πώς μπορούν να είναι σίγουροι για την αυθεντικότητα των βίντεο και των φωτογραφιών ή για τον χρόνο που τραβήχτηκαν, απαντά πως τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει γι' αυτό προχωρά με το ένστικτο.

«Μας έχουν πει για ένα πέρασμα με βάρκα κοντά στα Ίψαλα που κοστίζει 100 δολάρια ανά άτομο. Είναι το πιο σύντομο πέρασμα αλλά επικίνδυνο. Και τα πράγματα με τους διακινητές έχουν αγριέψει», λέει ένας νεαρός Αφγανός, ο οποίος ζει εδώ και δυο χρόνια στην Τουρκία αλλά πλέον, όπως λέει, η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη.

Την ίδια ώρα, πλήθος λεωφορείων και ταξί περιμένουν στα σύνορα για όσους θέλουν να μετακινηθούν είτε προς τον συνοριακό σταθμό στα Ίψαλα, όπου έχει δημιουργηθεί ένα άλλο "μέτωπο" από πρόσφυγες και μετανάστες είτε προς την Κωνσταντινούπολη και τις άλλες τουρκικές πόλεις απ' όπου ξεκίνησαν το ταξίδι.

Πάνω από 300 μετανάστες το πρωί στα νησιά του αν. Αιγαίου- Ένταση στη Μόρια

Προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τα απέναντι Μικρασιατικά τουρκικά παράλια προς τη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σήμερα Καθαρή Δευτέρα.

Στη Λέσβο από τα χαράματα ως και τις 10 το πρωί βγήκαν πέντε βάρκες στις ακτές της Βόρειας και της Ανατολικής Λέσβου με περίπου 200 συνολικά επιβαίνοντες.

Στη Χίο βγήκαν δυο βάρκες με περίπου 70 άτομα. Ενώ στη Σάμο άλλες δυο βάρκες με περίπου 50 επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες.

Ένα παιδί ανασύρθηκε νεκρό, όταν βάρκα με 48 πρόσφυγες και μετανάστες ανατράπηκε στη θάλασσα ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης

Ένα παιδί ανασύρθηκε νεκρό σήμερα από τη θάλασσα ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Στη διάρκεια επιχείρησης περίπου στις 9 το πρωί στην οριογραμμή σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε βάρκα στην οποία επέβαιναν 48 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο ίδιο σημείο βρισκόταν και τουρκική ακταιωρός.

Όταν η βάρκα με τους 48 επιβαίνοντες μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησίασε το σκάφος του Λιμενικού Σώματος, οι επιβαίνοντες σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος ανέτρεψαν τη βάρκα προκειμένου να πραγματοποιηθεί επιχείρηση διάσωσης και οι επιβαίνοντες να περισυλλεχτούν.

Συνολικά 46 άτομα ανασύρθηκαν σώα ενώ δύο παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λέσβου το ένα χωρίς τις αισθήσεις του και παρά τις προσπάθειες ανάνηψης κατέληξε. Το άλλο παιδί νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Περίπου 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν σε ελληνικά νησιά το τελευταίο 24ωρο

Στη διάσωση και περισυλλογή 164 μεταναστών και προσφύγων προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα, σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα σε Λέσβο, Χίο και Φαρμακονήσι.

Σύμφωνα με το ΛΣ, από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 1ης Μαρτίου, έως σήμερα το πρωί, Δευτέρα 2 Μαρτίου, δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σημειώθηκαν στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου με την περισυλλογή 89 ατόμων, τρία στη Χίο με τη διάσωση 43 μεταναστών και προσφύγων και ένα περιστατικό στο Φαρμοκήνησι με τη διάσωση 32 ατόμων.

Το ίδιο διάστημα άλλοι 813 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε 20 περιστατικά που σημειώθηκαν σε τέσσερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα 9 περιστατικά σημειώθηκαν στη Λέσβο όπου αποβιβάστηκαν 423 μετανάστες και πρόσφυγες, 6 στη Χίο όπου αποβιβάστηκαν 252 άτομα, 2 στη Σάμο με 85 άτομα, 1 στο Φαρμοκονήσι με 36 άτομα και 2 στη Μεγίστη όπου αποβιβάστηκαν 17 μετανάστες και πρόσφυγες.

Ένταση στο ΚΥΤ της Μόριας

Εξέγερση αυτή τη στιγμή στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Περίπου 500 αιτούντες άσυλο για άγνωστους λόγους ξεκίνησαν από τον καταυλισμό με σκοπό να κατεβούν στην πόλη της Μυτιλήνης. Περίπου 200 μέτρα μετά την είσοδο του ΚΥΤ δυο διμοιρίες ΜΑΤ τους σταμάτησαν ενώ δέχθηκαν επίθεση με πέτρες. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Οι συγκεντρωμένοι αρνούνται να επιστρέψουν στον καταυλισμό.

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο από μονάδες της ΑΣΔΕΝ

«Από 2 Μαρτίου 2020 και καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές με πραγματικά πυρά από ελαφρύ και βαρύ οπλισμό ευθυτενούς τροχιάς, σε θαλάσσιες περιοχές ανατολικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από τη νήσο Σαμοθράκη μέχρι Μεγίστη», όπως ανακοινώθηκε από την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ).

Λεπτομέρειες και επικίνδυνες περιοχές θα ανακοινώνονται από τις τοπικές στρατιωτικές διοικήσεις, διευκρινίζεται περαιτέρω από την ΑΣΔΕΝ.

"Μαζικές μεταναστευτικές ροές" προς την Ελλάδα αναμένει η FRONTEX

Περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με «μαζικές μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα» από την Τουρκία, αναμένει τις επόμενες ημέρες η FRONTEX, σύμφωνα με εσωτερική εμπιστευτική έκθεσή της, την οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα Die Welt.

Στη έκθεση επισημαίνεται ότι ένας λόγος για τη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι και οι ψευδείς πληροφορίες που διακινήθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι μπορεί κανείς να περάσει τα σύνορα προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία απευθύνεται στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., «θα είναι δύσκολο να σταματήσει το μαζικό κύμα ανθρώπων οι οποίοι έχουν ήδη ταξιδέψει - για αυτό αναμένεται τις επόμενες ημέρες περαιτέρω αύξηση της πίεσης, ακόμη και εάν οι τουρκικές αρχές ενεργήσουν προκειμένου να αποτρέψουν το πέρασμα των συνόρων».

Συνοδεία τουρκικών ακταιωρών οι λέμβοι με τους αλλοδαπούς στο Αιγαίο

Συνοδεία τουρκικών ακταιωρών επιχειρούν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα λέμβοι με αλλοδαπούς στο Αν. Αιγαίο, μπορεί να διαπιστωθεί από τα δύο βίντεο και τις δύο φωτογραφίες που αποδέσμευσε σήμερα το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, επισημαίνει σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρχηγείο του Λιμενικού, και τα δύο βίντεο, όπως και το σχετικό φωτογραφικό υλικό, προέρχονται από το ίδιο συμβάν το οποίο εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί ανοικτά της Λέσβου στην οριογραμμή των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η λέμβος με τους αλλοδαπούς όπως φαίνεται και στα βίντεο, αλλά και στις φωτογραφίες, συνοδεύεται από τουρκική ακταιωρό η οποία παρακολουθεί την προσπάθεια του σκάφους του Λιμενικού Σώματος να αποτρέψει την είσοδο της λέμβου με τους αλλοδαπούς στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

Η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα κινείται με μεγάλη ταχύτητα κάνοντας ελιγμούς ενώ στο δεύτερο βίντεο φαίνεται ότι προσπαθεί να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού Σώματος (Σχετικό οπτικοακουστικό υλικό: color="#0000FF" size="2" face="Verdana">https://youtu.be/S2NxHIrn3ns).

Στέλιος Πέτσας: Τουρκική προπαγάνδα τα περί νεκρού στα σύνορα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πετσας έκανε την εξής ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.


Stelios Petsas@SteliosPetsas

Video showing fatality on Greek-Turkish border is fake news. We call upon everyone to use caution when reporting news that furthers Turkish propaganda. #fakenews#fakeTurkishPropaganda

773

12:23 PM - Mar 2, 2020 · Attiki, Greece


Ανεπίσημη μετάφραση: «Το βίντεο που δείχνει θύμα στα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα είναι ψευδής είδηση. Καλούμε τους πάντες να δείξουν προσοχή όταν αναμεταδίδουν νέα που προωθούν την Τουρκική Προπαγάνδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα