Έβρος: Συνεχή επεισόδια μετά από απόπειρες παράνομων εισόδων

Νέος γύρος επεισοδίων έλαβε χώρα και πάλι στις Καστανιές του Έβρου νωρίτερα οπού οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ προσπαθούν να κρατήσουν πίσω τους μετανάστες που βρίσκονται στο σημείο και θέλουν να περάσουν στα ελληνικά σύνορα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το skai.gr, οι μετανάστες βρίζουν, πετούν πέτρες προς τα ΜΑΤ και εκείνοι απαντούν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι

Τούρκοι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα προς την Ελληνική πλευρά.



Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαιτέρως αποπνικτική καθώς στο σημείο έχουν ανάψει φωτιές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην περιοχή βρίσκονται τουλάχιστον 3.000 με 4.000 μετανάστες.

Giorgos Christides@g_christides

Happening now in Kastanies #Evros where hundreds of migrants and refugees are trapped between Greece and Turkey, after Ankara stopped border controls and allowed -if not actively pushed- them there to pressure Europe. Greek police deter any crossing attempt with tear gas

463

9:47 μ.μ. - 28 Φεβ 2020

Ενισχύσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Για τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου ξεκινούν διμοιρίες της ΥΑΤ από Θεσσαλονίκη και Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr.

Συγκεκριμένα, περίπου το σύνολο των δυνάμεων της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης ξεκινάει για τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου λόγω της κατάστασης που επικρατεί για δεύτερη συνεχή μέρα. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του GRTimes.gr περισσότερες από έξι διμοιρίες ξεκινούν και από Αθήνα.

Σφραγίζονται τα σύνορα

Στο "σφράγισμα" των συνόρων του Έβρου, αλλά και σε εντατικό έλεγχο στα θαλάσσια σύνορά μας έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, με ενίσχυση δυνάμεων, θερμικές κάμερες, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το πρωί της Παρασκευής. Είναι ενδεικτικό ότι στις Καστανιές έχουν φθάσει άνδρες των ειδικών δυνάμεων με θερμικές κάμερες και συσκευές, με στόχο να επιτηρούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας όλα τα περάσματα.

Την ίδια ώρα ωστόσο οι τουρκικές αρχές κάνουν τα πάντα για να διευκολύνουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην ελληνική επικράτεια, καθοδηγώντας τους και από περάσματα διακινητών.

Μετανάστες και πρόσφυγες που μίλησαν στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη ευχαρίστησαν μάλιστα τον πρόεδρο της Τουρκίας επειδή, όπως εξήγησε, τους παρέχει δωρεάν λεωφορεία, ενώ τουρκικά στρατιωτικά οχήματα επίσης βοηθούν τους πρόσφυγες.

Μάλιστα, οι τουρκικές αρχές έχουν καλέσει για το Σάββατο διεθνή και τουρκικά ΜΜΕ για να καταγράψουν τις βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες που φεύγουν από τα τουρκικά παράλια για τα νησιά, την ίδια ώρα που η βελτίωση του καιρού θα διευκολύνει τις προσφυγικές ροές.

Ομάδες από περίπου 1.000 άτομα που έχουν συγκεντρωθεί στο συνοριακό φυλάκιο των Καστανιών , από την πλευρά της Τουρκίας αποπειράθηκαν να περάσουν τα σύνορα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. 151 μετανάστες αποβιβάστηκαν από το πρωί με βάρκες στη Λέσβο και τη Σάμο.

Έγιναν πολλά περιστατικά

Έγιναν πολλά περιστατικά εισόδου μεταναστών τη νύχτα επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας πως θα ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων μέρα με τη μέρα. Ξέραμε ότι θα υπάρξει αυξημένη δραστηριότητα. Η θαλάσσια είσοδος ήταν δύσκολη λόγω καιρικών συνθηκών η χερσαία ήταν πιο εύκολη. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φυλάξει τα σύνορα της επανέλαβε ο υπουργός. Εμείς έχουμε μια δουλειά να κάνουμε και θα την κάνουμε κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Χρυσοχοΐδης: Η Ελλάδα έχει σύνορα, η Ευρώπη έχει σύνορα και τα σύνορα οι Έλληνες τα φυλάμε

Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για τη φύλαξη των συνόρων της, επανέλαβε σήμερα από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας στον Έβρο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας πως οι χιλιάδες στοιβαγμένοι άνθρωποι στα σύνορά μας, ήρθαν γιατί τους διώχνει και τους χρησιμοποιεί η Τουρκία.

"Είναι δύσκολη η κατάσταση και ταυτόχρονα δυσάρεστη. Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους, τους διώχνει τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα, η Ευρώπη έχει σύνορα και τα σύνορα οι Έλληνες τα φυλάμε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Αναστάτωση στη Μόρια από φήμη ότι άνοιξαν τα σύνορα

Μια φήμη που διακινήθηκε ευρέως μέσα στον καταυλισμό των αιτούντων άσυλο στη Μόρια έβγαλε χθες το βράδυ στο δρόμο εκατοντάδες ανθρώπους που μέσα σε καταιγίδα πορεύθηκαν προς το λιμάνι της Μυτιλήνης. Η φήμη που άγνωστο πως διαδόθηκε έλεγε ότι "άνοιξαν τα σύνορα και στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται πλοίο που σας περιμένει για να σας μεταφέρει στο εσωτερικό της Ελλάδας".

Στην περιοχή του Καρά Τεπέ δύναμη της Αστυνομίας έκοψε το δρόμο τους οδοιπόρους και τους οδήγησε πίσω τον καταυλισμό. Ελάχιστοι, λιγότεροι από 50 κατάφεραν να φθάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης απ' όπου και επέστρεψαν και αυτοί στον καταυλισμό.

Μικρής έκτασης επεισόδια σε καταυλισμό στη Χίο

Επίσης, μικρής έκτασης επεισόδια με συμπλοκές μεταξύ Σύρων και Σομαλών, ξέσπασαν το περασμένο βράδυ στον καταυλισμό της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός της Χίου. Μάλιστα κατά τiς συγκρούσεις κάηκαν σκηνές Σύρων.

Ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας παρέμεινε όλη νύχτα στον καταυλισμό για να αποτρέψει γενίκευση των συγκρούσεων.

Βίντεο με τουρκικά στρατιωτικά οχήματα που συνοδεύουν πούλμαν με μετανάστες στα σύνορα

Την οργανωμένη υποστήριξη της Τουρκίας στην μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο αποδεικνύουν δυο αποκαλυπτικά βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το skai.gr, στο πρώτο διακρίνονται τουρκικά στρατιωτικά οχήματα να συνοδεύουν πούλμαν με πρόσφυγες και μετανάστες κοντά στο τελωνείο στις Καστανιές.

SKAI.gr✔@skaigr

Βίντεο ντοκουμέντο: Τούρκοι μεταφέρουν με λεωφορεία μετανάστες στα σύνορα

31

6:10 μ.μ. - 29 Φεβ 2020

Το δεύτερο βίντεο δείχνει τη στιγμή που οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να εμποδίσουν την είσοδο μεταναστών από την τουρκία σε ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του skai, στις 17.30 ομάδα μεταναστών έκοψε τον φράχτη σε κοντινή απόσταση από το φυλάκιο των Καστανεών με σκοπό να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος.

Άμεσα επενέβησαν δύο ελαφρά, τροχοφόρα ανιχνευτικά οχήματα του στρατού (VBL) και οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων με τη βοήθεια της αστυνομίας δεν τους επέτρεψαν την είσοδο.

SKAI.gr✔@skaigr

Επεισόδια στα σύνορα, σε κοντινή απόσταση από το φυλάκιο των Καστανεών.

3

6:12 μ.μ. - 29 Φεβ 2020

Όταν εμφανίστηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις από την άλλη πλευρά, όπως φαίνεται και στο βίντεο, έπεσαν δακρυγόνα προς το ελληνικό έδαφος

Αυτή τη στιγμή έχει σφραγιστεί το σημείο και επισκευάζεται ο φράκτης.

Επίθεση από Τσαβούσογλου: Μιλούν για διεθνές δίκαιο και πετούν δακρυγόνα

Επίθεση κατά της Ελλάδας για την αντιμετώπιση, από τις ελληνικές αρχές, των χιλιάδων προσφύγων που έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα εξαπολύει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία μάλιστα απαντά σε δηλώσεις του Ελληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια και παραθέτει και φωτογραφίες από τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν νωρίτερα σήμερα στον Εβρο.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Τσαβούσογλου:

"Κοιτάξτε ποιος μας δίνει μαθήματα για το διεθνές δίκαιο! Χωρίς ντροπή πετούν δακρυγόνα κατά χιλιάδων αθώων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορά τους. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σταματούμε όσους εγκαταλείπουν τη χώρα μας, αλλά είναι καθήκον της Ελλάδας να τους συμπεριφέρεται όπως αρμόζει σε ανθρώπους!".

Mevlüt Çavuşoğlu✔@MevlutCavusoglu

Look who’s lecturing us on international law! They’re shamelessly throwing tear gas bombs on thousands of innocents piled at their gates. We don’t have an obligation to stop people leaving our country but #Greece has the duty to treat them as human beings! https://twitter.com/nikosdendias/status/1233725690635333632 …

Nikos Dendias@NikosDendias

Η αυτοσυγκράτηση δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη, εδραιωμένη στην πεποίθηση ότι συμπεριφορές σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο υπερισχύουν κάθε παραβατικότητας. #militairegr

3.332

4:10 μ.μ. - 29 Φεβ 2020

Οι Τούρκοι συνέλαβαν Ελληνίδα ανταποκρίτρια

"Μου είπαν ότι είσαι σε στρατιωτική και απαγορευμένη περιοχή και με συνέλαβαν" ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τoυ σταθμού η Μαρία Ζαχαράκη.

Μάλιστα η Μαρία Ζαχαράκη μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV είπε ότι "η στρατοχωροφυλακή μας έδιωξε από το σημείο γιατί πολύ απλά δεν ήθελαν να είμαστε εκεί", υποστήριξε η Μαρία Ζαχαράκη, όπως αναφέρει το ethnos.gr.

"Στη συνέχεια με συνέλαβαν για εξακρίβωση στοιχείων όπου εκεί βέβαια όταν άκουσαν ότι είμαι Ελληνίδα δημοσιογράφος άρχισαν να με κατηγορούν και να με ρωτούν "γιατί δεν ανοίγετε τα σύνορα" λες και ήμουν εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης" πρόσθεσε.

"Όταν τους απάντησα ότι είμαι μόνο δημοσιογράφος συνέχισαν να μου λένε "αν εμείς ερχόμασταν στην Ελλάδα δεν θα μας συλλαμβάνατε και εσείς; Μας συμπεριφέρεστε πολύ πιο άγρια απ' ότι εμείς" τόνισε στη συνέχεια.

Δύσκολη νύχτα στις Καστανιές

Χιλιάδες άτομα παραμένουν πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την προσδοκία να περάσουν στην ελληνική πλευρά, η οποία καθημερινά ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα.

Σήμερα, οι αρχές προχώρησαν σε 70 συλλήψεις στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή ελέγχου και έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ άλλες 66 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες εισήλθαν παράνομα από σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου πέραν της οριογραμμής του τελωνείου, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο τείχος.

Ωστόσο, παρά τα συνεχώς ενισχυόμενα μέτρα ασφαλείας, ομάδες ατόμων επιχείρησαν, νωρίς το απόγευμα, να παραβιάσουν τα συρματοπλέγματα με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και οι δυνάμεις φρούρησης να "απαντήσουν" με δακρυγόνα στις πέτρες, τα ξύλα και τα χημικά, που έρχονταν από απέναντι.

Με φωτιές και αυτοσχέδιες σκηνές, οι συγκεντρωμένοι στην άλλη πλευρά των συνόρων προσπαθούν να "ξορκίσουν" το τσουχτερό κρύο και την υγρασία, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες Έλληνες αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο τελωνείο των Καστανεών.

Στις Καστανιές, οι κάτοικοι έδειχναν εξοικειωμένοι με τη διαφορετική αυτή κινητικότητα που καταγράφεται στα σύνορα καθώς η παρουσία μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή είναι στην καθημερινότητά τους.

Πηγή: capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα