Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: «Απόλυτη συμπαράσταση στη νέα κυβέρνηση»

Kαθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας χαρακτηρίζει τη νίκη του Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφριντ Μάρτενς.

«Είχα την ευκαιρία να συγχαρώ προσωπικά τον αρχηγό της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, για την εκλογική του νίκη, η οποία ήταν καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης

συνολικά», τόνισε ο κ. Μάρτενς, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα βάλουν κατά μέρος τις ιδεολογικές τους διαφορές και θα σχηματίσουν μια βιώσιμη κυβέρνηση που θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

«Φυσικά, όταν ο Α. Σαμαράς σχηματίσει κυβέρνηση θα μπορεί να υπολογίζει στην απόλυτη συμπαράσταση και βοήθεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις δύσκολες προκλήσεις που έχει μπροστά του», συνέχισε ο κ. Μάρτενς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ (μέλη της είναι και οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ.), Ζοζέφ Ντολ, σε δήλωσή του μιλάει για «σοφή απόφαση του ελληνικού λαού, ο οποίος αποφάσισε ότι το μέλλον του βρίσκεται εντός της ευρωζώνης».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών, ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας στην Ερωβουλή, Χάνες Σβόμποτα, δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμεί το σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης συνεργασίας που να μπορεί να χειριστεί την κρίση και να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Υπογραμμίζει ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να δράσει αμέσως, σε στενή συνεργασία με την Ε.Ε. και τους διεθνείς εταίρους της για να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της διάσωσης και να εξεύρει κοινωνικά δίκαιες και βιώσιμες λύσεις για τον ελληνικό λαό. Ο κ. Σβόμποτα θεωρεί ότι ακόμη και στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα για τη χώρα και όχι μόνο για το κόμμα.

Πολύ θετική εξέλιξη στις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να πετύχει τις αλλαγές εκείνες που θα βγάλουν τη χώρα από τη βαθιά ύφεση, θεωρείται και η δεδομένη υποστήριξη που θα έχει η χώρα από την Ευρωβουλή, η οποία εκφράστηκε και χθες από τον πρόεδρο του Μάρτιν Σουλτς και τους σημαντικότερους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κ. Σουλτς σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του αφού αναφέρει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει μια ευρεία και σαφή υποστήριξη της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

«Οι Έλληνες αξίζουν ένα μέλλον σταθερότητας και ευημερίας», αναφέρει, ενώ συγχαίρει τον Αντώνη Σαμαρά και τη Ν.Δ. για τη νίκη στις εκλογές και ενθαρρύνει τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις να σχηματίσουν μια υπεύθυνη κυβέρνηση συνασπισμ

Διαβεβαιώνει δε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της Ευρωβουλής στις συζητήσεις που θα έχει με τους εταίρους για ενδεχόμενες αλλαγές στο Μνημόνιο. Μάλιστα, τονίζει ότι εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε και η Ε.Ε. μπορεί να εξετάσει πρόσθετους τρόπους για να τη βοηθήσει στην επίλυση της οικονομικής κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα