Εβδομάδες ετοίμαζε την επίθεση στο Μανχάταν ο δράστης

Ο υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζον Μίλερ κατονόμασε τον δράστη της επίθεσης στη Νέα Υόρκη, με τους 8 νεκρούς, ως τον 29χρονο Σαϊφούλο Σαΐποφ, ο οποίος εισήλθε στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2010.

Σύμφωνα με την αστυνομία, προετοίμαζε την επίθεση εδώ και πολλές εβδομάδες, φαίνεται πως διέπραξε το χτύπημα "στο όνομα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους". Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ο δράστης άφησε ένα χειρόγραφο μήνυμα στο οποίο δηλώνει

πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Όπως έγινε γνωστό από μια πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Ουζμπέκος μετανάστης είχε επαφές με ένα άλλο πρόσωπο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο του FBI, καθώς υπάρχουν υποψίες σε βάρος του για δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Το πρόσωπο με το οποίο ο φερόμενος δράστης Σαϊφούλο Σαΐποφ επικοινωνούσε διαμένει επίσης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο ύποπτος νοίκιασε το φορτηγάκι του στο Νιου Τζέρσεϊ, μία ώρα πριν από την επίθεση. Στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκαν πολλά μαχαίρια, ενώ τα σημειώματα που βρήκαν οι αρχές ήταν γραμμένα στην αραβική γλώσσα. Σε αυτά αναγραφόταν το μήνυμα το Ισλαμικό Κράτος "θα αντέξει για πάντα". Μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους λέγεται επίσης ότι βρέθηκε μέσα στην καμιονέτα του 29χρονου Ουζμπέκου οδηγού.

Ο 29χρονος έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο Μπέλβιου, ενώ οι αρχές τον ανέκριναν στο κρεβάτι του.

Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία της Νέας Υόρκης, είχε φωνάξει "Αλλάχ Ακμπάρ" (Ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος) βγαίνοντας από το όχημά του.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, ο δράστης της επίθεσης -τον οποίο χαρακτήρισε "διεστραμμένο δειλό"- συνδεόταν με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και είχε ριζοσπαστικοποιηθεί στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Κουόμο, ο νεαρός άνδρας ήταν "το πρότυπο του μοναχικού λύκου".

"Άρχισε να ενημερώνεται για το ΙΚ και τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό αφού έφθασε στις ΗΠΑ", δήλωσε ο κυβερνήτης προσθέτοντας πως δεν υπάρχει προς το παρόν καμιά ένδειξη ότι δεν έδρασε μόνος ή ότι η ενέργειά του αποτελεί μέρος μιας επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη ή άλλων σχεδίων επίθεσης.

Σύμφωνα με τον Κουόμο, ο άνδρας είναι γνωστός στις αστυνομικές υπηρεσίες για ήσσονος σημασίας αδικήματα και "η αστυνομία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης τον είχε μάλιστα βοηθήσει μια φορά να βγει από μια τάφρο".

Ο Τραμπ ζητά από το Κογκρέσο τον άμεσο τερματισμό της λοταρίας για τις πράσινες κάρτες

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε "κτήνος" τον δράστη της χθεσινής πολύνεκρης επίθεσης στη Νέα Υόρκη, ζητώντας από το Κογκρέσο να τερματίσει άμεσα το πρόγραμμα χορήγησης πράσινων καρτών, μέσω λοταρίας.

"Σήμερα θρηνούμε αυτή την φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση στην Νέα Υόρκη, λίγα μόλις τετράγωνα μακριά από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου", τόνισε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια ενός υπουργικού συμβουλίου στο Λευκό Οίκο.

"Πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί, πιο έξυπνοι και πολύ λιγότερο πολιτικά ορθοί", πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, ο υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζον Μίλερ κατονόμασε τον δράστη της επίθεσης, που είχε αποτέλεσμα 8 νεκρούς, ως τον 29χρονο Σαϊφούλο Σαΐποφ, ο οποίος εισήλθε στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2010 και διέθετε πράσινη κάρτα έπειτα από κλήρωση.

"Σήμερα ξεκινώ τη διαδικασία τερματισμού του προγράμματος χορήγησης πράσινων καρτών, μέσω λοταρίας. Θα ζητήσω από το Κογκρέσο να ξεκινήσει να εργάζεται άμεσα να τερματίσει αυτό το πρόγραμμα", ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σημείωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο ο δράστης της επίθεσης να μεταφερθεί στη φυλακή του Γκουαντάναμο.

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα