Εθνικό στοίχημα η προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού της τεχνολογίας, IBM, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της μεγάλης εταιρείας τροφίμων Nestle. Η δεύτερη, μάλιστα, προτίθεται να προχωρήσει στην πρόσληψη 600 ατόμων στην Ελλάδα ενώ η πρώτη θέλει να επενδύσει στο επιστημονικό προσωπικό της χώρας, γεγονός πολύ σημαντικό ώστε να μη φύγουν για το εξωτερικό τα καλύτερα μυαλά.

Με

την Virginia Μ. Rometty, Προέδρου και CEO της ΙΒΜ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της IBM Ελλάδας κ. Σπύρο Πουλίδα συζήτησαν την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να αναδείξει σταδιακά τη χώρα σε Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες δεξιότητες, προσελκύοντας επενδύσεις και αξιοποιώντας το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Η εταιρία IBM εμφανίζεται έτοιμη για την συνεργασία με ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέχοντας εκπαίδευση και προγράμματα για την ενίσχυσή τους. Ένα ακόμη πρότζεκτ της εταιρίας είναι η δημιουργία κέντρου bussiness analytics για επενδύσεις στην Ευρώπη. Η επέκταση της δραστηριότητας της εταιρίας θα δημιουργήσει περί τις 120 νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού.

Στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γενικό διευθυντή της Νεστλέ κ. Lavrent Freiex συζητήθηκε το πρόγραμμα της εταρίας για την επέκταση της επένδυσής της που αφορά την συνεργασία με έλληνες προμηθευτές για τα τέσσερα εργοστάσια που έχει στην χώρα μας. Η Νεστλέ έχει επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη 10.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Στην χώρα μας αντιστοιχεί η δημιουργία 600 θέσεων απασχόλησης. Πρόκειται για προσωπικό που θα εκπαιδεύει και θα απασχολεί για τουλάχιστον τρία χρόνια η εταιρεία.

Πριν μερικές ημέρες ο κ. Σαμαράς υποδέχθηκε έναν από τους πλουσιότερους Άραβες και λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε δεχθεί σειρά άλλων εκπροσώπων μεγάλων ξένων εταιρειών. Κάποιοι κακεντρεχείς είχαν σπεύσει να πουν ότι δε μπορεί ο πρωθυπουργός να μπάζει στο Μαξίμου όποιον περνάει απ’ έξω κι ότι υπάρχουν υπουργοί για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός έχει πάρει πάνω του το παιχνίδι της ανάπτυξης μέσω των ξένων επενδύσεων και προσπαθεί να πείσει τους ξένους ότι η Ελλάδα. Μια ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή αφού στη χώρα μας ακόμη και τώρα τα πάντα είναι ρευστά, και ειδικά η πολιτική κατάσταση για την οποία και οι ξένοι εκφράζουν τους φόβους τους. Ενώ δηλαδή βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, εντούτοις διστάζουν φοβούμενοι πολιτική αναταραχή που θα έθετε σε κίνδυνο τις επενδύσεις τους.

Όμως, αν έστω κι ένα δολάριο κερδίσει η Ελλάδα, έστω και μια θέση εργασίας ανοίξει, θα είναι θετικό γεγονός. Η προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό και η προσπάθεια να πειστούν ότι μπορούν να έλθουν άφοβα στη χώρα μας είναι μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός δίνει την πρέπουσα σημασία, έστω κι αν οι κακόβουλοι λένε ότι θέλουν. Μόνο με ξένες επενδύσεις θα μπορέσει να ανακάμψει η Ελλάδα, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Πρέπει να γίνουμε και πάλι ελκυστικοί στους ξένους επενδυτές και να τους δείξουμε ότι τους θέλουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα