Εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ η κυρά Τασία;

22:09 1/4/2016 - Πηγή: Antinews

Δύο απώλειες κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το προσφυγικό και μάλλον την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκαν και περισσότερες, παρά το γεγονός ότι με ανακοίνωσή τους οι διαφωνούντες χτες έλεγαν ότι δεν θα καταψήφιζαν.

Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ με 169 ψήφους, ωστόσο το άρθρο 60 που περιορίζει

στο μισό το χρόνο εξέτασης της αίτησης ασύλου για όσους μπήκαν στην Ελλάδα μετά από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας καταψηφίστηκε από τη Βασιλική Κατριβάνου και την κυρά Τασία, την πρώην υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής που δήλωσε «παρών»!

Μάλιστα με βάση τα όσα ακούγονται στους διαφωνούντες ήταν και άλλοι βουλευτές όπως ο Καραγιαννίδης, η Καββαδία αλλά και ο υπουργός οικονομικών ο Τσακαλώτος! Τελικά όμως ψήφισαν. Αλλά και από τους ΑΝΕΛ υπήρχαν τρεις απουσίες, οι δύο βουλευτές εκ των οποίων έστειλαν επιστολή πως θα ψήφιζαν ναι αν ήταν στη βουλή.

Σε κάθε περίπτωση η ψηφοφορία αυτή χωρίς να αποδεικνύει κάτι ή να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν βουλευτές ικανοί να καταψηφίσουν αν τίθεται θέμα πτώσης της κυβέρνησης, εντούτοις αποτελεί μια τροχιοδεικτική βολή για τον Τσίπρα και την κυβέρνηση ειδικά αν ζορίσουν τα πράγματα στο προσφυγικό.

Ιδιαίτερα δε, μετά τις εντάσεις που παρατηρούνται σε κάποια κέντρα, το αλαλούμ που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές όπως στη Χίο όπου ο δήμαρχος θα προσφύγει κατά του Ελληνικού δημοσίου για

αυθαίρετη εγκατάσταση του hotspot σε κέντρο κράτησης.

Πάντως το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα έχει μπροστά της δύσκολο δρόμο στο προσφυγικό διότι η απόφαση ΕΕ-Τουρκίας που συνυπέγραψε ο Τσίπρας μάλλον εξαγριώνει τους πρόσφυγες και μετανάστες που φοβούνται απέλασή τους στην Τουρκία και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να πειθαρχούν στις οδηγίες της Ελληνικής Πολιτείας στο βαθμό που υπάρχουν και αυτές.

Τα πράγματα είναι βέβαιο ότι θα ζορίσουν και πιθανόν η κυβέρνηση θα μπει σε διλήμματα του τύπου «δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών ή ασφάλεια και τάξη». Σε μια τέτοια περίπτωση μέχρι που μπορούν να δείξουν ανοχή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήδη αντιδρούν στην απόφαση ΕΕ-Τουρκίας και εν μέρει και στο σχετικό νόμο του κράτους πλέον;

Πάντως το Μαξίμου στην πρωινή πολύωρη σύσκεψη υπό τον Τσίπρα φαίνεται πως εξετάζει πλέον μέτρα που αρνούνταν μέχρι πριν λίγο καιρό όπως το διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών με βάση την εθνικότητά τους και ανάλογη κατανομή στα κατά τόπους κέντρα φιλοξενίας, ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι θα παρθούν και μέτρα εκκένωσης του Πειραιά ενόψει και του Πάσχα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα