Ερντογάν: «σφίγγει» ακόμη περισσότερο την μέγγενη της διαδικτυακής καταστολής

18:44 6/2/2014 - Πηγή: Antinews

Επιμένει στο δρόμο της καταστολής απέναντι σε κάθε επικριτική φωνή η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν ακολουθώντας την δοκιμασμένη συνταγή του τουρκικού κατεστημένου εδώ και δεκαετίες, ασχέτως αν ο ίδιος έχει πολλάκις κατακεραυνώσει τις μεθόδους που ακολουθούσε το λεγόμενο «βαθύ κράτος», οι οποίες, όπως φαίνεται, ήταν κατακριτέες όταν προέρχονταν από το «στρατό» αλλά είναι απολύτως δικαιολογημένες όταν προέρχονται από το κόμμα του. Έτσι, αργά το βράδυ της Τετάρτης, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υπερψήφισε νομοσχέδιο που αφορά στην

κατ’ ευφημισμό αναφερόμενη ως «ρύθμιση της λειτουργίας του διαδικτύου».

Ουσιαστικά το νομοσχέδιο δίνει το δικαίωμα στην Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών να προχωρεί στο μπλοκάρισμα ιστοσελίδων χωρίς να προϋποτίθεται κάποια δικαστική απόφαση, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς ενημέρωση σε διάστημα μεταξύ 4 – 24 ωρών! Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης βασίζεται στη λογική ότι με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η πρόληψη ή στη χειρότερη περίπτωση η έγκαιρη αντιμετώπιση «περιπτώσεων συκοφαντικής δυσφήμισης προσώπων» αλλά και θα διαφυλάττονται τα «προσωπικά δεδομένα» όλων των χρηστών από τέτοιου είδους «επιθέσεις».

Είναι προφανέστατο ότι τίποτε από αυτά δεν ισχύει. Όπως επισημαίνουν οι επικριτές του νέου νομοσχεδίου πρόκειται απλώς για μια νέα απόπειρα περαιτέρω ελέγχου του διαδικτύου και των χρηστών του η οποία έρχεται ν’ απαντήσει τόσο στα γεγονότα με αφορμή το πάρκο Γκεζί, στις αρχές του περυσινού καλοκαιριού, όσο και στο μπαράζ αποκαλύψεων που κλονίζει την κυβέρνηση Ερντογάν την τρέχουσα περίοδο, αφού σειρά υπουργών και στελεχών της (συμπεριλαμβανομένου του υιού Ερντογάν) καθώς και στις δύο υποθέσεις σειρά αποκαλύψεων έγινε δια μέσου του διαδικτύου όπως και η ροή πληροφοριών προς το εξωτερικό. Ο πρωθυπουργός, βέβαια, επιμένει ότι και οι δύο περιπτώσεις δεν ήταν παρά «συνομωσία των εχθρών» και «οργανωμένο σχέδιο εναντίον του». Στην πρώτη περίπτωση τη «συνομωσία» «πλήρωσαν» με τη ζωή τους διαδηλωτές ενώ η καταστολή ήταν στυγνή και στη δεύτερη «πλήρωσαν» με μεταθέσεις χιλιάδες αστυνομικοί και τουλάχιστον 200 δικαστικοί.

Σύμφωνα με την Ένωση Εναλλακτικής Πληροφορικής, κατά το «μπλοκάρισμα» των σελίδων που θα επιλέγει η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών, θα «μπλοκάρεται» το URL κάτι που σημαίνει, όπως τονίζεται, ότι οι αρχές θα έχουν πρόσβαση σε όλο το «αρχείο» των διευθύνσεων που χρησιμοποιεί ο χρήστης και θα μπορούν να αποθηκεύσουν όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα για περίπου δύο χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει η Ένωση, δεν καταπατάται μόνο ο σεβασμός στα προσωπικά δεδομένα του χρήστη αλλά ουσιαστικά νομιμοποιείται η, εκ των υστέρων, παρακολούθηση των «κινήσεών» του στο διαδίκτυο με τρόπο τέτοιο που μπορεί να τον οδηγήσει και ενώπιον της δικαιοσύνης, εφόσον επαφίεται στην «ευγενική διάθεση» των αρχών ο τρόπος που θα κρίνουν τις διαδρομές του στον κυβερνοχώρο.

Επίσης, το Κόμμα Πειρατών της Τουρκίας επισημαίνει, από την πλευρά του, ότι ο τρόπος με τον οποίο θα μπλοκάρεται πλέον μια ιστοσελίδα από τη Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών, δηλαδή χωρίς προειδοποίηση, χωρίς δικαστική απόφαση κλπ, δημιουργεί από μόνος του το ίδιο πρόβλημα που υποτίθεται ότι επιδιώκει να λύσει. Δηλαδή «δυσφημίζει» τους χρήστες γιατί κανείς δεν θα γνωρίζει γιατί μπλοκαρίστηκαν οι σελίδες τους και οι αρχές θα μπορούν να διαρρέουν ό,τι θέλουν: πχ αν μια σελίδα μπλοκαρίστηκε για πολιτικούς λόγους, μπορεί κάλλιστα μετά να διαρρέεται ότι μπλοκαρίστηκε για λόγους που εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο χωρίς κανείς να μπορεί ν’ αποδείξει το αντίθετο. Ήδη, το κόμμα των Πειρατών όπως και η Ένωση Εναλλακτικής Πληροφορικής έχουν «ανεβάσει» σελίδες με οδηγίες και εργαλεία προς τους χρήστες για ανώνυμο σερφάρισμα στο διαδίκτυο και για αποφυγή μπλοκαρίσματος της σελίδας τους (πχ χρήση TOR και VPN). Η ζήτηση, όπως λένε, είναι μεγάλη και κατά κύριο λόγο προέρχεται από πολιτικούς ακτιβιστές.

Εκτός όμως από τους γνωστούς επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν, (πολιτικούς ακτιβιστές, οργανώσεις δικαιωμάτων, το Συμβούλιο Τουρκικού Τύπου, Δημοσιογραφικές Ενώσεις κλπ) στην νέα αυτή νομοθεσία έχει αντιδράσει και ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Η Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών εξέφρασε, με ανακοίνωσή της, την βαθύτατη δυσφορία της για τον νέο νόμο και ζήτησε να μην εφαρμοστεί υποστηρίζοντας ότι εκτός του ότι απειλεί να προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις στις διαδικτυακές εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές, προκαλεί νέο πλήγμα στην εικόνα της χώρας και αποθαρρύνει επενδυτές από το να προσεγγίσουν την Τουρκία, αρχής γενομένης από τον τομέα του διαδικτύου.

Και για να μην δημιουργούνται συγχύσεις θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία για τη λειτουργία του διαδικτύου στην Τουρκία κάθε άλλο παρά ιδανική ήταν. Ο νέος νόμος έρχεται να τροποποιήσει τον 5651 του 2007, ο οποίος επίσης είχε επικριθεί ως παραβίαση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης. Ο 5651 αποτέλεσε τη βάση της απαγόρευσης του you tube στην Τουρκία για δύο χρόνια ενώ βρίσκεται στο επίκεντρο καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα