Έρχεται το σινεμά 4D

Οι θεατές πλέον μπορεί να βρέχονται, να κουνιούνται και να μυρίζουν τις ταινίες τους, στην πρώτη 4D κινηματογραφική αίθουσα των ΗΠΑ.

Το πρώτο 4D θέατρο στις Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξε, με μια μεταμεσονύκτια προβολή του «Transformers: The Age of Extinction». Το νοτιοκορεάτικο CJ 4DPlex λανσάρει την πρώτη πλατφόρμα για ταινία στο Regal Cinemas LA Live Stadium

14 Theater στο Λος Άντζελες, μαζί με την AEG Entertainment. Η εταιρεία ελπίζει ότι η συναρπαστική εμπειρία - η οποία μέσω ενός αισθητήρα με τον οποίον είναι εξοπλισμένα τα καθίσματα προσθέτει εφέ όπως κίνηση, φυσαλίδες, ομίχλη, αστραπές και αρώματα στην οπτική και ακουστική παρουσίαση - θα γίνει η επόμενη μόδα στον κινηματογράφο.

Τα εισιτήρια για τις 4D προβολές θα κοστίζουν μεταξύ 24 και 27 δολαρίων. Οι παραστάσεις για την πρεμιέρα ήταν sold out, αλλά θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο μεγάλη όρεξη θα έχει το κοινό για… να κουνηθεί και να σπρωχθεί κατά τη διάρκεια μιας ταινίας. Γεγονός είναι ότι η εμπειρία του 4D σινεμά είναι πρωτοφανής. Στη δεκαετία του 1950, για να ανταγωνιστεί με την έκρηξη δημοτικότητας της τηλεόρασης, το Χόλιγουντ παρουσίασε το σινεμασκόπ, με ευρύτερες οθόνες και ακόμα και το σύστημα Smell-o-Vision (το οποίο απελευθέρωνε μυρωδιές). Οι «κινητικές θέσεις», οι οποίες προσφέρουν μια παρόμοια αλλά πιο περιορισμένη εμπειρία, υπάρχουν πλέον σε πολλά σινεμά. Απομένει να δούμε αν το αμερικανικό κοινό θα ενθουσιαστεί με το 4D –κάτι που θα καθορίσει και την εξέλιξη του αφού αυτή είναι η βασική αγορά. Η εταιρεία πάντως έχει ξεκινήσει τη μορφή 4D ήδη σε 109 αίθουσες, σε 26 χώρες.

Όπως και με το 3D, το 4D θα λειτουργήσει καλύτερα με ορισμένα είδη ταινιών -και σε γενικές γραμμές αυτές είναι οι επικές περιπέτειες με πολλά εφέ. Ποτέ βέβαια, δεν μπορεί να ξέρει κανείς πότε θα βρεθεί ένας ταλαντούχος σκηνοθέτης που θα εξελίξει το 4D σε κάτι περισσότερο από θέαμα και εμπειρία (όπως ας πούμε έγινε με το τρισδιάστατο «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν).

Ένα μειονέκτημα, σίγουρα, είναι ότι η κατανάλωση αναψυκτικών και ποπ-κορν θα γίνει πιο δύσκολη, κάτι διόλου ευκαταφρόνητο αφού αυτό είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για τους ιδιοκτήτες αιθουσών.

http://www.thewrap.com/first-u-s-4d-theater-opens-in-los-angeles-with-transformers-4/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα