Επιχείρηση "fast track συμφωνία" – έρχεται νέος γολγοθάς εφαρμοστικών και όρων

Με στόχο να υπάρξει τεχνική συμφωνία επί κειμένων μνημονίου σήμερα ή το αργότερο αύριο ξεκινά στις 12:00 ένας συνολικός γύρος διαπραγματεύσεων του κυβερνητικού επιτελείου με τους θεσμούς. Έχει ως επίκεντρο τα δημοσιονομικά μέτωπα, τα φορολογικά (με το ελληνικό αίτημα για διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε κάποια νησιά του Αιγαίου κόστους 80 εκατ. ευρώ), τις τράπεζες και τα

υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, το σημερινό πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών περιλαμβάνει διαδοχικά ραντεβού για τα δημοσιονομικά, τα φορολογικά θέματα και, μετά, την έναρξη των συζητήσεων "για την ολοκλήρωση των κειμένων", με πρώτη ενότητα τα χρηματοπιστωτικά.

Ραντεβού με Στουρνάρα

Χθες το βράδυ οι θεσμοί - μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που γίνονται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας - πήγαν στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου είχαν ραντεβού με το κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

Σήμερα, στόχος των θεσμών και της κυβέρνησης είναι να διατρέξουν παράγραφο προς παράγραφο τα επικαιροποιημένα κείμενα του μνημονίου και να βρουν λύση στα σημεία διαφωνίας, μέσα από έναν συμβιβασμό ο οποίος γίνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Μένει να φανεί τι θα κομίσουν οι νέες δεσμεύσεις και ρήτρες οι οποίες προκύπτουν από την εξειδίκευση των κειμένων για φέτος αλλά ειδικά για το 2018.

Αναβολή για 4η αξιολόγηση

Προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, πολλά μέτωπα μεταφέρονται για την 4η αξιολόγηση αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας της, μεταξύ των οποίων η αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες η οποία συνοδεύεται από ρήτρα επανεξέτασης του ύψους των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και των εξαιρέσεών του ούτως ώστε να διασφαλιστεί ο δημοσιονομικός στόχος.

Αλλά και η εξειδίκευση των προαπαιτούμενων της 3ης αξιολόγησης περιλαμβάνει παρεμβάσεις στα προνοιακά, οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα που πρέπει να ισχύσουν από την αρχή του νέου έτους και συζητήθηκαν εκτενώς χθες. Περιλαμβάνει επίσης τον επανυπολογισμό των συντάξεων, τις αλλαγές στην υγεία, στο δημόσιο, στην παιδεία, στις αγορές προϊόντων, αλλά και το μέλλον του νόμου Κατσέλη.

Στο ενεργειακό πεδίο, κλείδωσε χθες η συμφωνία για την ΔΕΗ, η οποία όμως πρέπει να φανεί πώς θα υλοποιηθεί από τη Δευτέρα.

Εφαρμοστικός μαραθώνιος

Ουσιαστικά σήμερα θα επιχειρηθεί να διατρέξουν παράγραφο προς παράγραφο τα κείμενα του Μνημονίου (Supplemental Memorandum of Understanding, Technical Memorandum of Understanding) και να συμπληρώσουν τα σημεία διαφωνίας. Αν ο στόχος καταστεί εφικτός, θα πρέπει η τεχνική συμφωνία να εγκριθεί από EWG και από το Eurogroup.

Και μετά ξεκινά ένας νέος "εφαρμοστικός" μαραθώνιος που θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης που μίλησε χθες, 2 πολυνομοσχέδια τα οποία θα έρθουν ένα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα με την αλλαγή του χρόνου. Επόμενο ορόσημο είναι η 11η Ιανουαρίου, όταν θα συνεδριάσει το EWG για να τα εγκρίνει - εφόσον υπάρχει έως τότε επίσημη θετική εισήγηση από την Επιτροπή. Και θα οδεύσουν μετά για το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ και στις χθεσινές διαπραγματεύσεις μετείχε με ρόλο "παρατηρητή" Μάλιστα η κα Βελκουλέσκου δεν ήταν παρούσα σε πολλές από τις συναντήσεις. Γενικά, αυτήν τη φορά το Ταμείο είναι πιο... σιωπηλό από ό,τι συνήθως. Φέρεται να ζητά επιτακτικά την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά να μην παίρνει έντονη θέση για τα ανοικτά μέτωπα. Άλλωστε, η δική του αξιολόγηση έχει οριστεί για αργότερα, για τις 15 Φεβρουαρίου, και ζητά προηγουμένως να ξεκαθαρίσει η Ε.Ε. το θέμα του χρέους. Το οποίο όμως σύμφωνα με τη θέση του Eurogroup και του ESM θα κλειδώσει στο τέλος του προγράμματος...

Σημειώνεται ότι το Ταμείο για το 2017 έχει περίπου 20 προαπαιτούμενα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό "ταυτίζονται" με αυτά της Επιτροπής αν και έχει πιο σκληρή στάση σε πεδία όπως το δημόσιο, το εργασιακό και το φορολογικό. Αξιωματούχος του Eurogroup ανέφερε χθες ότι το 2018 θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και αν το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη συμφωνήσουν σε μια κοινή ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τότε αναμένεται ότι το ΔΝΤ θα προτείνει την ενεργοποίηση του δικού του προγράμματος για την Ελλάδα.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα