Έπεσε το κεφάλι του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα

Μπορεί να ήταν στην Αθήνα από τον Δεκέμβριο του 2011, και άρα η θητεία του θα έπρεπε να λήξει, αλλά, όλα δείχνουν ότι μάλλον πρόκειται για μια ακόμη καρατόμηση, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Ο Κεμίλ Ουράς, λοιπόν, αποτελεί ήδη παρελθόν από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. Τις προάλλες, μάλιστα, έκανε την αποχαιρετιστήρια συνάντησή του στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με τον αναπληρωτή υπουργό Ν.Ξυδάκη. Σε

ανακοίνωση του τελευταίου για την συνάντηση, αναφέρει ότι νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, αναλαμβάνει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ (!), Χαλίτς Τσεβίκ, ο οποίος στο παρελθόν είχε υπηρετήσει στην Αθήνα και διατελέσει γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η είδηση της αντικατάστασης του Κερίμ Ουράς δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Λίγο μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, έντονη ήταν η φημολογία, σύμφωνα με την οποία η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα ήταν στη “μαύρη λίστα” των ερντογανικών, και ότι οσονούπω δεν αποκλείονταν αλλαγές. Τότε μάλιστα, το γεγονός ότι ο Κ.Ουράς είχε υψώσει αισθητά -πέραν του διπλωματικού επιπέδου- τους τόνους έναντι τις χώρας μας, με αφορμή τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, είχε θεωρηθεί ως προσπάθειά του για να δημιουργήσει γέφυρες με τους κύκλους Ερντογάν. Ο ίδιος χαρακτηρίζεται ως “Κεμαλικός”, αρκετά ικανός διπλωμάτης καριέρας, και με πολύ καλή γνώση του Κυπριακού. Προέρχεται από διπλωματική οικογένεια (ο πατέρας του ήταν πρόξενος) και η μητέρα του ήταν Βρετανίδα. Η θητεία του έμεινε γνωστή, εκτός των άλλων, και από τα πολυτελή “γκαλά” που διοργάνωνε κάθε χρόνο, την ημέρα της ανεξαρτησίας της Τουρκίας, στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία”, όπου έσπευδαν μαζικά τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου, κάποιοι εξ' αυτών γνωστοί διαπλεκόμενοι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Δυο μήνες, λοιπόν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και την επιχείρηση μαζικών εκκαθαρίσεων στην Τουρκία, και στις διπλωματικές αποστολές της σε ολόκληρο τον κόσμο, ήρθε η ώρα και της πρεσβείας στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της στρατιωτικής αποστολής της τουρκικής πρεσβείας και ο ναυτικός ακόλουθος, “απέδρασαν” από την Ελλάδα στην Ιταλία, και άγνωστο που στη συνέχεια, όταν η Τουρκία ζήτησε να ανακληθεί η διπλωματική ιδιότητά τους και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Φοβούμενοι, ωστόσο, για το τι τους περιμένει εκεί, έφυγαν από την Ελλάδα, πιθανώς στην αρχή του περασμένου Αυγούστου.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα