Επανέναρξη των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» στα ανατολικά διέταξε το Κίεβο

Την επανέναρξη των στρατιωτικών «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία διέταξε, αργά το απόγευμα της Τρίτης, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, υποσκάπτοντας περαιτέρω την ούτως ή άλλως παραπαίουσα συμφωνία αποκλιμάκωσης που είχε καταληχθεί την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη. Ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε ότι έλαβε την απόφαση αυτή μετά τον εντοπισμό κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ δύο νεκρών, εκ των οποίων ο ένας φέρεται να είναι ο βουλευτής του κόμματός του στην περιοχή Βλαντιμίρ Ρίμπακ. Ο Τουρτσίνοφ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το γεγονός,

ούτε για το πότε θα ξαναρχίσουν οι επιχειρήσεις, ούτε για το αν αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία της Γενεύης θεωρείται πλέον τελειωμένη εκ μέρους του Κιέβου.

Τις πρώτες τουλάχιστον ώρες μετά την γνωστοποίηση του εντοπισμού των σορών, δεν υπήρχε καμία διασταυρωμένη πληροφορία για το πώς δολοφονήθηκαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αλλά και για το πώς αποδεικνύεται ότι εμπλέκονται σε αυτό οι ρωσόφωνοι ακτιβιστές. Ασχέτως αυτών, πάντως, ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε ότι «τρομοκράτες που κρατούν όμηρο την περιοχή του Ντόνετσκ ξεπέρασαν τα όρια» και επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η εγκληματική δράση του ενορχηστρώνεται και υποστηρίζεται από τη Ρωσία, συμπληρώνοντας τις δηλώσεις του προσωρινού πρωθυπουργού Γιατσενιούκ ο οποίος επανέλαβε ότι ρωσικές ειδικές δυνάμεις επιχειρούν στην ανατολική Ουκρανία. Στις, εν λόγω περιοχές, (στις εννιά πόλεις όπου συνεχίζονται οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων) μέχρι το βράδυ, επικρατούσε τεταμένη ηρεμία ενώ είχε προηγηθεί εκεί επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ, η οποία είχε «δημιουργικές συνομιλίες», όπως ανακοίνωσε, με τους ρωσόφωνους ακτιβιστές.

Το νέο αυτό αιματηρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην αιματηρή συμπλοκή σε οδόφραγμα στα ανοιχτά του Σλαβιάνσκ, τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, για την οποία οι ρωσόφωνοι ακτιβιστές κατηγορούν τους ενόπλους του φασιστικού ακροδεξιού Δεξιού Τομέα, ο οποίος από την πλευρά του αρνείται κάθε εμπλοκή και μιλά για προβοκάτσια, όπως και η κυβέρνηση του Κιέβου. Μετά και από την τελευταία αυτή εξέλιξη ουδείς μπορούσε να προβλέψει πώς θα κυλήσουν οι επόμενες μέρες ή και ώρες στην ταραγμένη περιοχή, ούτε φυσικά αν αυτό σημαίνει αιματηρή κλιμάκωση, και πολύ περισσότερο για το αν, αυτή τη φορά, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα υπακούσουν στις εντολές της νέας ηγεσίας του Κιέβου, ή τελικά και πάλι την εμφάνισή τους, ουσιαστικά, θα κάνουν μόνο οι άνδρες της νεοσύστατης εθνοφρουράς, η οποία απαρτίζεται κυρίως από ενόπλους ακτιβιστές της πλατείας Μαϊντάν, και δη του Δεξιού Τομέα.

Ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφραζε και με την παρουσία του στο Κίεβο την υποστήριξη των ΗΠΑ στην νέα ηγεσία και καλούσε την Μόσχα να προχωρήσει σε «πράξεις και όχι σε λόγια» για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και τον αφοπλισμό των ρωσόφωνων ακτιβιστών στα ανατολικά της χώρας. Ο Μπάιντεν απείλησε, εκ νέου, με περισσότερες κυρώσεις την Μόσχα «που θα της στοιχίσουν πολύ ακριβά» και ταυτόχρονα κόμισε στην νέα ηγεσία του Κιέβου νέα βοήθεια ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων για την έναρξη «πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων» εκ των οποίων τα 11,4 εκατομμύρια προορίζονται για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Σχολιάζοντας τις εντεινόμενες πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ για «ρωσική παρέμβαση και αφοπλισμό των ρωσόφωνων ακτιβιστών», ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, αναρωτήθηκε ποιος σοβαρός άνθρωπος μπορεί να περιμένει να υπάρξει αφοπλισμός και ηρεμία τόσο γρήγορα. Και συμπλήρωνε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις στην Ουκρανία κυκλοφορούν περίπου τρία εκατομμύρια παράνομα όπλα πολλά εκ των οποίων δεν βρίσκονται στα χέρια των ρωσόφωνων ακτιβιστών αλλά των ενόπλων ακραίων φασιστικών οργανώσεων, που τώρα αποκαλούνται «εθνοφρουρά».

Όσον αφορά στις απειλές για περαιτέρω κυρώσεις, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωνε ότι η Μόσχα λαμβάνει μέτρα έτσι ώστε να μην μετατραπούν σε ομήρους πολιτικών παιχνιδιών οι Ρώσοι πολίτες και να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες τους. Επανέλαβε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προσπαθεί για συνεργασία με ξένες επιχειρήσεις, αλλά προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει ένας τέτοιος σχεδιασμός. Τέλος, «απαντώντας» ουσιαστικά στην ολοένα μεγαλύτερη συζήτηση στην ΕΕ περί αναγκαιότητας «διεύρυνσης» των ενεργειακών πηγών της Ένωσης, πιθανότατα δια της προμήθειας αμερικανικού φυσικού αερίου, ο Μεντβέντεφ σχολίασε ότι και η Ρωσία επιθυμεί να «διευρύνει τον κύκλο των ενεργειακών πελατών της και δεν θέλει να περιορίζεται στην ΕΕ».

Στις Βρυξέλλες πάντως φαίνεται να έχουν, προς στιγμήν, «παγώσει» οι συζητήσεις για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αναμένοντας το κατά πόσο θα εφαρμοστεί η συμφωνία αποκλιμάκωσης της Γενεύης.

Πηγές: bbc, reuters, ria novosti, Interfax, Russia today

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα