Επαναφορά της θανατικής ποινής θέλει ο Ερντογάν

Περί ανάγκης επανεξέτασης του ζητήματος της θανατικής ποινής στην Τουρκία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του την Κυριακή, κάνοντας τους πολιτικούς αναλυτές να μιλούν για έντονο λαϊκισμό εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2014. Ο Ερντογάν θα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά το θέμα, καθώς η Άγκυρα έχει καταργήσει την ποινή ως μέρος των μεταρρυθμίσεων που προϋποθέτει  μια ενδεχόμενη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα σχόλιά του μάλιστα έρχονται σε μια περίοδο αναζωπύρωσης της έντασης στο Κουρδικό, με τον Ερντογάν να δέχεται

πίεση για να λήξει την 28χρονη διαμάχη.

Η θανατική ποινή στην Τουρκία καταργήθηκε το 2004, δύο χρόνια αφότου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης  του Ερντογάν ήρθε στην εξουσία. Παρότι η κατάργησή της θεωρείται απαραίτητη για μια χώρα της ΕΕ, ο Ερντογάν φαίνεται πως αποφάσισε με το θέμα της επαναφοράς να δείξει την πυγμή του στο εσωτερικό, μιας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσκρούει στον τοίχο της γαλλικής και της γερμανικής αμφισβήτησης. «Πιθανόν το προσωπικό του να τον συμβούλεψε να κάνει κάτι τέτοιο για να τονώσει τις προεδρικές του φιλοδοξίες, εξαιτίας των δημοσκοπήσεων» γράφει ο Yusuf Kanli στην Hurriyet Daily News.

Η ένταση πάντως στην Τουρκία είναι ήδη μεγάλη, εξαιτίας της απεργίας πείνας εκατοντάδων Κούρδων που ζητούν περισσότερα δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες φυλάκισης του Οτσαλάν, ο οποίος έχει να δει τους δικηγόρους του 15 μήνες. Η απεργία πείνας βρίσκεται στην 62 μέρα και οι απεργοί «τρέφονται» με ζαχαρωμένο νερό και βιταμίνες, κάνοντας τον Ερντογάν να μιλά για «εκβιασμό».

reuters.com

Πυθία 

Keywords
Τυχαία Θέματα